單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實又係要等法庭判,法官會睇佢好多資料,例如佢真正收入,之前的資產等

民房

原文章由 BBR 於 08-4-9 22:16 發表
其實又係要等法庭判,法官會睇佢好多資料,例如佢真正收入,之前的資產等

tks a lot!!

大宅

請問離婚可以同綜緩一齊申請嗎..要好耐嗎..
我個故事實在太長啦..請睇以下網址:
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... page%3D1&page=1

同埋係睇完之後..我應該點做好呀..社工幫唔到我呀..我都唔知點算

大宅

PM左你

複式洋房

想請問如果是女方有婚外情, 比男方發現, 而女方而家亦搬離原處, 不過物業是兩人共有的. 那麼女方可以問男方取贍養費和分一半物業嗎? 另他們有一孩子, 孩子現跟爸爸住, 法官會判給女方的成數高嗎?

其實現在那兒子是男方生存的盼望, 所以很怕女方會爭撫養權. 請問有什麼方法可以保護男方. 因為香港社會好似是保護女性為主的.
吳太

大宅

如果個小朋友一路都係爸爸湊咁法官好大可能判比爸爸,至於通姦如果男方有証明,咁女方一毫都攞唔到,但如果女方爭取到個小朋友咁男方就要比小朋友生活費,如果物業係一起供,咁女方當然可以取回一半業權,如果得男方比$買樓,而佢有証明女方通姦咁女方未必可以分一半樓

原文章由 new_mother 於 08-4-18 01:01 發表
想請問如果是女方有婚外情, 比男方發現, 而女方而家亦搬離原處, 不過物業是兩人共有的. 那麼女方可以問男方取贍養費和分一半物業嗎? 另他們有一孩子, 孩子現跟爸爸住, 法官會判給女方的成數高嗎?

其實現在那兒子是 ...

複式洋房

BBR,

好多謝你的回應. 其實點算係一路由男方湊, 因為湊仔一定係兩個人, 不過女方唔會理個孩子的功課, 唔會理佢搵學校. 只是帶個仔去玩, 同滿足佢物質上的需要.

至於, 一個家庭既開支, 當然係雙方都有份. 不過層樓係個男人供, 個女人就負責請家傭. 但係首期係個男人問人借錢的. 如果要分一半, 咁個女人駛唔駛扣起男人問人借果筆, 因為要還的. 當然我地最想個女人爭唔到, 出去偷食已經夠衰, 仲返黎爭野, 要脅個老公, 如果以婚外情為離婚原因, 便要同佢爭到底. 死不悔改.

p.s. 通姦要影到床上照的, 這是很困難的事, 手上只有佢同男人的拍拖證據, 包括情書和相片.

大宅

但你話"而女方而家亦搬離原處"咁小朋友現在係跟邊個住先?如果現在一路都係跟爸爸住咁係米爸爸湊先 ?有一樣野你地要明白,如果層樓一路都係男方供唔理女方家庭開支係米佢比,個層樓都係男方的,如果有証明女方通姦咁女方一定分唔到錢,何況層樓無証明話女方有份供過,至於通姦証明男方現在手上的都可比法官睇,到時睇個官信邊個,如果個女人真係分到層樓咁當然要扣除所有爭人的$後佢地至可以分,

原文章由 new_mother 於 08-4-21 00:24 發表
BBR,

好多謝你的回應. 其實點算係一路由男方湊, 因為湊仔一定係兩個人, 不過女方唔會理個孩子的功課, 唔會理佢搵學校. 只是帶個仔去玩, 同滿足佢物質上的需要.

至於, 一個家庭既開支, 當然係雙方都有份. 不過層樓 ...

複式洋房

BBR,

多謝你的愛心回應. 我還有以下的問題想請教.

會唔會請私家律師比較請法援的律師比較好.
吳太

珍珠宮

原文章由 BBR 於 08-4-1 04:38 PM 發表
唉! 咁樣的男人比你挽救到又點,講真如果大家生活方式唔同,理念唔同而又協調唔到又真係好難對成世,佢可以咁絕自己去申請離婚咁就代表佢已經唔愛你,我知你係為左仔女,但如果免強比你地响返一起但大家所諗的事都唔同而 ...

YES!!! LET HIM GO!!!!!

*明天會更好*
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

其實法援的律師都係個D出面律師,如果你有邊間熟你可以指定要個間tim,只要個間律師樓係on list就得,咁當然如果有效就自己去搵好D

原文章由 new_mother 於 08-4-23 02:35 發表
BBR,

多謝你的愛心回應. 我還有以下的問題想請教.

會唔會請私家律師比較請法援的律師比較好.

大宅

我想問下, 如果前夫已經結婚. 咁係咪有理由地唔洗比子女生活費嫁喇 ?? 香港有無條咁既法例呢 ??

大宅

佢可以申請比小D,到小朋友18歲佢就唔駛比

原文章由 yen_03 於 08-4-25 11:12 發表
我想問下, 如果前夫已經結婚. 咁係咪有理由地唔洗比子女生活費嫁喇 ?? 香港有無條咁既法例呢 ??

民房

07年初已頒發暫準離婚領, 而對方提出抗辨當法庭要求他28日內入抗辨書, 但他沒理行法庭指示, 然後他要求用一年分居同意離婚協議, 之後借借口拖到現在還未搞掂. 請問可以點做mouth:

民房

贍養費

本人06年帶著當時2歲的兒子到現在, 為兒子認知及語言遲緩已經花很多時間, 現在離婚及撫養權還未搞掂, 因對方要爭取撫養權所以拖延唔辦理離婚,最近還借收入少些及供樓所以減少贍養費, 令本人百上加斤, 請問幾時才解決

大宅

我唔明你講咩,既然07年初已頒發暫準離婚領, 而對方提出抗辨當法庭要求他28日內入抗辨書, 但他沒理行法庭指示, 咁係米代表佢唔同意離婚, 但你又話佢要求用一年分居同意離婚協議, 咁佢同意定唔同意,你有無代表律師?

原文章由 kimga 於 08-4-27 14:05 發表
07年初已頒發暫準離婚領, 而對方提出抗辨當法庭要求他28日內入抗辨書, 但他沒理行法庭指示, 然後他要求用一年分居同意離婚協議, 之後借借口拖到現在還未搞掂. 請問可以點做mouth: ...

民房

回覆 #1 BBR 的文章

他向法庭講不同意所以需要28日內入抗辨書, 後來他又沒跟指示, 然後他提出同意用一年分居理由辦離婚, 我律師又叫我同意吧免得拖延, 但後來文件到他手他又反口不同意, 跟住拖到現在.

大宅

你地分左居未?如果分左,咁分左幾耐?

原文章由 kimga 於 08-4-28 10:20 發表
他向法庭講不同意所以需要28日內入抗辨書, 後來他又沒跟指示, 然後他提出同意用一年分居理由辦離婚, 我律師又叫我同意吧免得拖延, 但後來文件到他手他又反口不同意, 跟住拖到現在. ...

民房

回覆 #1 BBR 的文章

我已經分居咗1年8個月啦

大宅

咁其實你地分居兩年就算佢唔同意你地都可以離婚(其實好似1年我唔記得),你律師有冇都你點做

原文章由 kimga 於 08-4-29 15:39 發表
我已經分居咗1年8個月啦

首頁

尾頁

跳至