跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:winnienwy1978 的帖子

你點知冇資格?係咪已定居海外?

別墅

引用:Quote:kelsericitizen,+5-2-13+16:03+我同

原帖由 winnienwy1978 於 15-02-25 發表
我同你有D似,但我同我老公未係citizen只係PR,阿囡已經無資格
有好多還未定居父母是PR的,仔女都可以拎返中國藉,而且是近期的。你個case係咪已經定居海外,然後批了PR先生BB?

大宅

winnienwy1978 發表於 15-2-25 02:49
回覆 兜兜要轉轉 的帖子

想問下我2011年批PR , 現在香港居住.,是否要去領事館renew? ...
你張PR貼紙應該有寫幾時到期啊

別墅

引用:我兩個囡囡都在澳洲出世,現在回流香港定居

原帖由 winnienwy1978 於 15-02-25 發表
我兩個囡囡都在澳洲出世,現在回流香港定居,入境處批了我大囡有Hkid, 但細囡無,原因係我生細囡時已有PR ...
只要定居海外就冇HKSAR passport la

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 兜兜要轉轉 的帖子

我老公為了慳錢,沒有做貼紙,只有一封信講个PR 批了……

大宅

認識瑞士牛牛第一回

vivianchau 發表於 15-2-25 07:52
你點知入冇資格?係咪已定居海外?
入境處話父母入咗藉而又定居海外,咁其實未入入藉,只要長期居住外地,佢地都会以非香港為居住地的理由,拒發HK passport

別墅

回覆:winnienwy1978 的帖子

全中,定居海外又有當地永久居民身份,咁BB在海外出世就冇中國藉,即冇HKSAR passport

別墅

回覆:vivianchau 的帖子

所以有D人想返香港生,又有D人要去外國生,其實,好睇當時的身份同選擇......

別墅

上次我媽幫我系HK問,
我老公放棄左中國藉廿年前同佢媽咪入藉左澳洲, 而我仲系拎緊BRIDGING VISA就生左BB, 入境處都EE哦哦話一定要我返香港做INTERVIEW先知有無機會幫囡囡申請HKID HKPASSPORT.

大宅

引用:上次我媽幫我系HK問,+我老公放棄左中國藉廿

原帖由 normi06119 於 15-03-02 發表
上次我媽幫我系HK問,
我老公放棄左中國藉廿年前同佢媽咪入藉左澳洲, 而我仲系拎緊BRIDGING VISA就生左BB, ...
你可以

複式洋房

回覆:在澳洲出世bb,返香港拎身份證同特區護照

咁如果我bb係澳洲出世,我之後帶佢番香港生活,俾奶奶湊,佢要申請啲乜先可以長時間留喺香港(大慨半年至一年,隔幾年番去一兩次),我地兩公婆已經係citizenship,bb出世時都會係citizenship, thanks for any advice:)

別墅

回覆:newbaby2015 的帖子

Dependent visa

複式洋房

回覆:vivianchau 的帖子

Thank you, 請問受養人簽證既逗留期限一般批幾耐,係咪按個別情況而定?
我喺hkgov 只係搵到申請延期的資料...

別墅

通常1年,之後3年

公爵府

dependent visa 要父母証明到move back to hk for good 先申請到架。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

回覆:Mrs.Kangaroo 的帖子

我哋兩個都無諗過返香港for good, 咁係咪冇方法俾阿b留喺香港俾奶奶湊?

複式洋房

回覆:在澳洲出世bb,返香港拎身份證同特區護照

咁如果我十月係澳洲生左,bb自動成為aus citizen,跟住返香港,話係會計劃定居香港,咁理論上個bb係咪可以拎返中國國藉,又唔使放棄aus citizenship?入境處會否有冇咩conditions例如要住返夠一段時間?住左一兩年返過去澳洲會否又被取消中國國藉?
有點複雜。。但入境處冇清楚寫明。。

公爵府

引用:我哋兩個都無諗過返香港for good, 咁係咪冇

原帖由 newbaby2015 於 15-03-03 發表
我哋兩個都無諗過返香港for good, 咁係咪冇方法俾阿b留喺香港俾奶奶湊?

...
点解唔自己揍呀?点捨得咁耐唔見bb 呀。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

公爵府

引用:咁如果我十月係澳洲生左,bb自動成為aus ci

原帖由 earlgrey18 於 15-03-03 發表
咁如果我十月係澳洲生左,bb自動成為aus citizen,跟住返香港,話係會計劃定居香港,咁理論上個bb係咪可以拎 ...
只可以糸唔知香港居民定香港永久居民。冇中国藉。

別墅

回覆:earlgrey18 的帖子

其實是睇你生BB前是否已定居海外,或在香港定居多些,是否一直在港工作,為何在海外生BB,是否返回港定居等!
Dependent Visa - 如監䕶人是在香港的,也可以申請

首頁

尾頁

跳至