自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 tsung 於 15-02-12 發表樓主

原帖由 企鵝BABY 於 15-02-12 發表
已睇咗威爾斯的骨科,也照了x-ray
昨天睇片確實好S
我仔做緊物理治療,教佢地下爬,另一個動作教佢好似掌上壓咁,但雙手前臂按地hold 30 下,好明顯好咗。因為佢成個上身無力,好攣,A字膊。我仲等緊骨科,10月先有得睇

伯爵府

2018母親節勳章

Grateful.N 發表於 15-2-12 18:21
去找脊醫或綜合理療醫師治理,效果會快好多。
請問乜野係綜合理療醫師?西醫?

伯爵府

2018母親節勳章

Grateful.N 發表於 15-2-12 18:41
小朋友脊柱側彎26/27度是不少,小朋友還細是可以用正骨手法去續漸改善,千祈唔好唔理;我有朋友的朋友女兒1 ...
可唔可以講多D「正骨手法」同「整脊復位」?我女發現得遲,S型左右各有三十度,但已接近發育尾聲所以架都冇得帶。唔該曬!

子爵府

etoile 發表於 15-2-12 23:13
請問乜野係綜合理療醫師?西醫?
屬自然療法果邊,結合中西醫學手法整脊復位,接近中醫骨傷科手法。

子爵府

etoile 發表於 15-2-12 23:18
可唔可以講多D「正骨手法」同「整脊復位」?我女發現得遲,S型左右各有三十度,但已接近發育尾聲所以架都冇 ...
我只知道綜合理療會綜合中日泰韓美手法咁上下,其他就唔太清楚,因為我無學過。

侯爵府

回覆:脊柱側彎

識人帶
據聞不會改善,只會防止惡化
我識嗰幾個人最後都係去推拿,慢慢拉番正少少

侯爵府

健康院e生話30度或以上,就要揹架。點解二十幾度要揹架?
好似會refer去做物理治療。

禁止訪問

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:企鵝BABY 的帖子

琥珀宮

企鵝BABY 發表於 15-2-12 17:20
照X-RAY有26 / 27度
我阿女係大口環照X光有35度,醫生一睇即話佢要戴架,上個星期

去見咗物理治療與度身做架,下個月要番去開始戴。照手指骨,預

測佢仲有年半至2年就發育完成,所以要戴咁上下時間架。

27度都要戴?

係唔可以矯正,只能防止惡化。

阿女覺得冇問題,反而我戥佢擔心,唔知佢係真樂觀定係天真勒。

大宅

我細個時戴過,十二歲時二十幾度,戴咗兩年冇好過仲去到四十幾度,結果十四歲嗰年要做手術,做完手術過咗半年可以唔洗再戴,但唔好處當然係身上有條長長既疤痕

大宅

引用:我由11歲要著個架,著到16歲,我認為皮肉上既

原帖由 北極熊BB 於 15-02-12 發表
我由11歲要著個架,著到16歲,我認為皮肉上既苦,小朋友係會慢慢習慣,反而係需要擔心佢心理,佢會好唔開心,朋輩 ...
agree, 我細個就係咁,有啲同學好衰,成日想睇下我個架係乜樣,我都試過無數次偷偷唔戴個架收埋,所有父母要好好照顧小朋友既情緒

大宅

我係過來人…果舊野係極辛苦既,由其係夏天…最後戴住都變到78度,樓主如果想了解多d可以pm我傾傾……

男爵府

我都係彎,但我未去到要著架。
醫生鼓勵去游下水都得。

同小朋友講忍下,唔係就會唔靚。
我e+23吋腰,但明顯一邊係凹D,同會周不時腰痛。
所以愈早發現愈好

男爵府

我小學6年級發現 都係去威院睇 照xray彎左22度 唔駛帶架 果時話黎左m就唔會再彎 我覆診到第1次黎m就唔駛再去
我而家都廿到尾 都冇咩特別影響 係除左衫都睇得出個背1邊高1邊低同陀bb時條腰同背痛到我想屎

男爵府

我有少少分享,我的小朋友一年級時脊柱有輕微側彎,後來有同樣病症小朋友嘅父母問我係咪用有轆椅子,當時小朋友真係用緊,佢叫我換張冇轆嘅椅,二年級再去檢查時已經完全正常,其間冇游水,只有跳舞一項活動。之後,我識得幾個小朋友佢哋都有脊柱側彎嘅問題,佢哋有個共通點就係坐有轆嘅椅做功課,因為有轆嘅椅重心不穩,容易移位,令小朋友變得坐姿不正確,小朋友每天做功課起碼一個鐘,長此下去,脊柱真是會側彎,試想我哋小時候用冇轆嘅椅,有冇咁多脊柱側彎嘅病例?為求安心,換張冇轆嘅椅先。

大宅

游水應該有幫助

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ching1117 發表於 15-2-12 23:05
照完要幾耐有報告呢?
大約一個月度, 有片, 但要等政府排期睇報告前後大約2個月

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Joycemom 發表於 15-2-13 09:43
我有少少分享,我的小朋友一年級時脊柱有輕微側彎,後來有同樣病症小朋友嘅父母問我係咪用有轆椅子,當時小 ...
我小朋友由細到大都無坐過有轆椅

侯爵府

angelwtk 發表於 15-2-13 01:07
我係過來人…果舊野係極辛苦既,由其係夏天…最後戴住都變到78度,樓主如果想了解多d可以pm我傾傾……

...
謝謝你
想問你係咪帶足23個鐘呀?
帶完都咁嚴重其實個架即係都無咩用囉?

大宅

企鵝BABY 發表於 15-2-13 14:53
謝謝你
想問你係咪帶足23個鐘呀?
帶完都咁嚴重其實個架即係都無咩用囉?
我果陣撞岩SARS, 所以冇去威院覆診, although戴住個COOL但都唔知點解會由32度去到78度..我覺得個COOL唔係最重要...最重要真係小朋友個坐姿同物理治療既幫助..
其實我果陣有時ZZZ都會除低既..真係好辛苦
見到樓上有JM講家長要輔導下小朋友, 我都覺得係正確的..因為家長會影響佢既心態, 我初期係有試過收埋個COOL..

PS, 我十分好彩呀, 當時引入左做半身, 我係唔知第1定第2個做半身既白老鼠, 唔洗劏背脊, 我只係響underarm有三條分別大概1 2cm既疤, 但要響盤骨開多一條10CM左右的疤, 抽左D盤骨補上去D螺絲度, 一般著褲都唔會露出來的, 起碼唔洗劏背脊先... 呢個詳情如果有需要時你可以問下醫生

首頁

尾頁

跳至