夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 mini1204 於 15-04-03 發表嘩

原帖由 Anastasia-sa 於 15-04-03 發表
仔返得3個鐘學,我得3個鐘應該唔會肯請我。
点解唔試下找些Nursery既幼稚園,例如保良局,只要父母係双職就OK,返9~4点(最早可以返8am,最遲6pm接放學都得),而且只放紅日,其他幼稚園D聖誕、復活、新年假成2星期,佢哋只放紅日

大宅

畀面勳章

回覆:FTM想再返工嘅苦惱

樓主,一句講哂,不論c6有無好朋友都好,

你必需出來做返嘢,你C6靠唔住,咁嘅嘢都講得出!

別墅

引用:Quote:原帖由 babybear1117 於 15-04-03 發

原帖由 Anastasia-sa 於 15-04-03 發表
以我粗略估計,能夠見到佢嘅開支大概只係佢人工50%,我就係咁更無言咁都唔肯請工人。
我懷疑佢好耐,佢應該 ...
我覺得有d野lor.如果唔係點會日日躲係toilet成半粒鐘ar不如你試下同佢講要存錢俾個仔,每個月要拎多一筆錢存落仔仔户口(e.g8000).甘起碼保障左ar仔先.費事益左佢d‘好朋友’la

男爵府

引用:Quote:原帖由 Anastasia-sa 於 15-04-03 發

原帖由 judychungpuiyan 於 15-04-03 發表
点解唔試下找些Nursery既幼稚園,例如保良局,只要父母係双職就OK,返9~4点(最早可以返8am,最遲6pm接放學 ...
搵過,我住呢北區,學位原本就爭崩頭,全日嘅學校有幾果,不過得一間係津學,N.K都有報,奈何唔收。

男爵府

引用:樓主,一句講哂,不論c6有無好朋友都好,你

原帖由 苡晴 於 15-04-03 發表
樓主,一句講哂,不論c6有無好朋友都好,

你必需出來做返嘢,你C6靠唔住,咁嘅嘢都講得出!
嗯,我都係咁唸。
我會搵工,但想搵返住緊呢區,易D就時間湊仔,搵到先再算。

男爵府

引用:在職媽有工人嘅jm, 請問你吔嘅工人邊個俾錢

在職媽有工人嘅jm, 請問你吔嘅工人邊個俾錢請?
咁問係因為我想做返嘢, c6話我如果要做嘢就要請工人, 話基 ...
8%即幾多?

男爵府

引用:咁如果靜係請工人其他咩都唔洗俾應該夠!而

原帖由 Emib 於 15-04-03 發表
咁如果靜係請工人其他咩都唔洗俾應該夠!而家工人大約4500!你最小搵份過10000既工都唔難

...
工人人工,同現有我負責嘅駛費,最基本冇得cut嘅如買餸,仔嘅衫褲鞋襪,我自己慳D駛,俾父母嘅錢,1萬真係好牙煙。

大宅

回覆:Anastasia-sa 的帖子

你老公應該幾高人工喎,比$都咁計較?4110

男爵府

引用:Quote:原帖由 Anastasia-sa 於 15-04-03 發

原帖由 活出彩虹 於 15-04-03 發表
8%即幾多?
唔好意思,我知我講得含糊,但就係唔想講太白,bk唔細,唔少熟人都有玩,怕被發現。
再白D只能講 8%=4位數

男爵府

原帖由 easonkinki 於 15-04-03 發表
小朋友幾大?我好明白,我做左10年ftm,而家先出黎做返嘢,有苦自己知但你c6真係好唔點,咁對你好有問 ...
你做10年FTM,好勁啊!
再搵工難嗎?有冇覺得邊方面最難適應?小朋友點安排?請工人?

大宅

引用:Quote:原帖由+Anastasia-sa+於+15-04-03+發

原帖由 judychungpuiyan 於 15-04-03 發表
点解唔試下找些Nursery既幼稚園,例如保良局,只要父母係双職就OK,返9~4点(最早可以返8am,最遲6pm接放學 ...
全日班好難考!除非係個到讀n班!

大宅

引用:Quote:原帖由+Emib+於+15-04-03+發表咁如果

原帖由 Anastasia-sa 於 15-04-04 發表
工人人工,同現有我負責嘅駛費,最基本冇得cut嘅如買餸,仔嘅衫褲鞋襪,我自己慳D駛,俾父母嘅錢,1萬真係 ...
咁我做最小都有1萬!做份sale都唔只1萬!如果可以去做美容開頭可能小d但一年到勤力都起碼15000!

大宅

引用:Quote:原帖由+Anastasia-sa+於+15-04-04+發

原帖由 Emib 於 15-04-04 發表
咁我做最小都有1萬!做份sale都唔只1萬!如果可以去做美容開頭可能小d但一年到勤力都起碼15000!

...
一定要反工諸多d彈藥!唔係第時有咩事都無錢用!

大宅

引用:咁如果靜係請工人其他咩都唔洗俾應該夠!而

原帖由 Emib 於 15-04-03 發表
咁如果靜係請工人其他咩都唔洗俾應該夠!而家工人大約4500!你最小搵份過10000既工都唔難

...
坦白講都唔易穏,如果你想穩朝九晚六,又可以放星期日既工,真係好難。我穏咗三個月,都未有著落。

男爵府

引用:Quote:原帖由 Emib 於 15-04-03 發表咁如果

原帖由 臭脾氣 於 15-04-04 發表
坦白講都唔易穏,如果你想穩朝九晚六,又可以放星期日既工,真係好難。我穏咗三個月,都未有著落。 ...
我可能係異想天開,想做返文職,仲希望搵嘅工係紅日有得放假,希望同個仔一齊放假。

伯爵府

crazycarrot 發表於 15-4-4 01:03
唉 點解搞到自己咁受氣?
要認真的決定這個人應否值得走下去
就算離開,因為你是FTM,你件佬係要比贍養費的 …
非常欣賞你句不見棺材不流淚
優悠在澳洲

子爵府

問返佢咁你留在家打理家庭和照顧細路又係為邊個幫緊邊個手?佢係咪要出返糧俾你?佢好過份,分明在恰你,只俾1/10唔夠既人工你,有冇搞錯!完全地控制你!俾著我就無法同啲咁卑劣無恥既人共同生活

子爵府

引用:Quote:原帖由 Yusum 於 15-04-03 發表回覆

佢絕對唔係大男人,卸膀、冇口齒、呢D可能用縮骨嚟形容更貼切。
可能佢有第個,所以對我衰過兼價勞工。
一個字就可形容佢:賤!

子爵府

加油呀!

另,cut家用時應該叫條PK出張附屬卡俾你,等你有走盞,否則連醫生都睇唔起,慘!

公爵府

不過如果你真的出來工作,你C6到時連8%都唔俾你,乜鬼都要你負責,咁可能仲慘過出返來工作喎!

首頁
12345...7

尾頁

跳至