少年成長

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 LKS媽媽 於 15-04-28 發表仲

原帖由 maggielau0705 於 15-04-28 發表
5年班咋!未要交表!但咩都未睇,6月才第一次呈分試!
温馨提示:揀中學記住要同仔女共同參予!他對學校觀感好重要的,免得日後被他埋怨!賴得就賴!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 maggielau0705 於 15-04-28

原帖由 LKS媽媽 於 15-04-29 發表
温馨提示:揀中學記住要同仔女共同參予!他對學校觀感好重要的,免得日後被他埋怨!賴得就賴!

...
一定會,我已經問左佢!阿囡好細已經有自己主建,所以好多野都會商量,我解釋利弊之後,佢都會聽的!暫時勞氣都是生活上小節的事情!關係尚算ok.大假期我地會親子去旅遊體驗好多野!不是參加旅行團豪華遊果種!另外我都有同她一起追星(當然是不用返學考試的時間)

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 LKS媽媽 於 15-04-29 發表温

原帖由 maggielau0705 於 15-04-29 發表
一定會,我已經問左佢!阿囡好細已經有自己主建,所以好多野都會商量,我解釋利弊之後,佢都會聽的!暫時勞 ...
襯阿女仲肯跟你就多D去玩啦!其實小五小六都好大壓力,學校谷得好勁!好多放學後都要補習練舞/武!見到都辛苦

大宅

引用:给家長們預告,當孩子上了中學,真係變到你

原帖由 LKS媽媽 於 15-04-28 發表
给家長們預告,當孩子上了中學,真係變到你吾信!
絕對認同

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 maggielau0705 於 15-04-29

原帖由 LKS媽媽 於 15-04-29 發表
襯阿女仲肯跟你就多D去玩啦!其實小五小六都好大壓力,學校谷得好勁!好多放學後都要補習練舞/武!見到都辛 ...
我囡學校比較輕鬆,不過一上小四就開始多功課,多project!佢又因為前年手術,停左冇學跳舞同游水,所以冇課外活動班要上,六,日盡量relax...除非太多功課!尼幾年大假期都帶她去自由行!輕鬆下,我諗升中之後,假期少左,或者假期都要補課而冇咩時間同機會去了!

水晶宮

mother904 發表於 15-4-28 17:02
如果係咁簡單就好

佢要學琴,唔肯練琴,叫佢唔好學就大吵大鬧......

如果不做功課,交給老師處理,可行嗎???

翡翠宮

畀面勳章

MariaTsui 發表於 15-4-29 16:41
如果不做功課,交給老師處理,可行嗎???
現在唯有這樣做,由老師同佢傾

但如果她態度不改,頭痛的始終是家長
日日是好日

男爵府

引用:Quote:原帖由 LKS媽媽 於 15-04-27 發表她

原帖由 BB_Girl 於 15-04-27 發表
好明白,就算我們幾幫佢地舖路前佢地,若佢地唔受,總覺得父母是欠佢咁. 應份受佢氣,忍讓是必然咁。

...
有同感

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:所以從少就不要讓細路仔享受物質生活,家長

原帖由 me002324 於 15-04-26 發表
所以從少就不要讓細路仔享受物質生活,家長要有要求,如細路達到標準,先再satisfy佢地既要求,例如: DSE要 ...
認同!呢個年代得來太易,孩子未能珍惜

大宅

回覆:投降了!放開-棄好了

我也剛受了阿仔氣,瞓不着!

記有BK有這個forum ,入來睇下各位媽媽的經歷,發現自己和大家所面對的也是同樣的問題和困難。

因此明白這是作為媽媽的人生裡必經階段,感覺好像不再那麼孤單了!

大宅

引用:我也剛受了阿仔氣,瞓不着!記有BK有這個fo

原帖由 chutt03 於 15-05-05 發表
我也剛受了阿仔氣,瞓不着!

記有BK有這個forum ,入來睇下各位媽媽的經歷,發現自己和大家所面對 ...
係,不再孤單。但仍速手無束,曰日面對相同問題。

piklam1    發表於 15-5-29 16:35

大宅

回覆:BB_Girl 的帖子

同意

男爵府

引用:Quote:原帖由+LKS媽媽+於+15-04-26+發表十

原帖由 yanyan-mummy 於 15-04-26 發表
完全明白你既感受,我亦曾經歴過,確實好傷心無助,不過可能只係反叛期,遲些佢一定知道你既苦心,加油呀

...
我覺得當佢地明白我地苦心既時候,我已經冇眼睇,而家我心情一樣辛苦冇人傾訴,只想儘快完成我既責任,不想再久留了

piklam1    發表於 15-5-29 16:38

大宅

我囡讀小二,考試迫近,晚晚趕功課,又要應付默書、評估,阿囡越大越心散,又唔想温,唉。。。。。。我放工後,晚晚咆哮,想死

大宅

我都唔知點做

男爵府

熱血勳章

引用:我囡讀小二,考試迫近,晚晚趕功課,又要應

原帖由 enrei 於 15-05-06 發表
我囡讀小二,考試迫近,晚晚趕功課,又要應付默書、評估,阿囡越大越心散,又唔想温,唉。。。。 ...
小二,仲有排先到站喎!仔女們會越嚟越多花臣,越嚟越多野挑戰我地做父母的底線!囡囡無補習?放工後仲要睇功課?咁要煮飯做家務嗎?唉!想吾癲都難!jm加油呀!

大宅

引用:Quote:原帖由 enrei 於 15-05-06 發表我囡

原帖由 LKS媽媽 於 15-05-06 發表
小二,仲有排先到站喎!仔女們會越嚟越多花臣,越嚟越多野挑戰我地做父母的底線!囡囡無補習?放工後仲要睇 ...
佢無補習,功課温書都係我地教,但真係好辛苦囉。佢趁我返工就玩,真係無佢符。JM你講得啱,小二仲未到站,但佢越大越難頂,自己好快被激死

koller    發表於 15-5-11 17:08

男爵府

我果個都係咁,話要自由,我只需煮飯給他吃便可,其他的不用管,佢會安排。他說(我管5到嫁啦!你估我仲好似以前咁咩!)無奈!

男爵府

bazz2013 發表於 15-4-28 23:26
唔好意思,借個位黎呻兩句,阿仔都係而家中一,同小學時對比,真係差到無人有,態度,成績完全係不知所謂, ...

我個情況與你一樣, 甚至仲差, 日日放學打機,功課求求其其, 叫佢溫下習, 佢話唔需要溫,冇內容要溫,一係打機, 一係煲電話粥, 一係攤起張床上, 成績差了很多, ,但佢唔覺得差, 都唔知佢几時先識想,哎.

男爵府

熱血勳章

往往做仔女的吾着急、吾着緊,其實我都吾明白我急、我緊佢地為乜!做左阿媽就係咁!

首頁
12345...8

尾頁

跳至