自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 15-05-18 發表我

原帖由 樂樂小天使 於 15-05-18 發表
可能我表達唔好,老師話近一個月冇進步,而且唔係成年一個音都認唔到,老師係好有心機教,但我自己唔想迫個 ...
其實,每個人做每件事都有佢自己的原因,你可以向自己交代到,又覺得自己咁做的原因係好合理,咁就足夠喇!!

而且你上黎問得人意見,就預左有好聽既亦有唔好聽既,我地就係要學習去接受一d唔好聽的批評~

講番正題,你有無了解過女女近呢個月黎點解無進步呢??老師所講無進步係指邊方面呢??

其實,莉需都有jm講左,無錢買琴無地方擺琴,其實可以平平地買部電子琴已經可以解決到問題~

子爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 樂樂小天使 於 15-05-18 發表

原帖由 miss321 於 15-05-19 發表
我也是樂器老師。
老實說話, 如果只是幾個月沒有進步,還可忍受,已是一整年都沒有進步的話真的很難教。認 ...
請看清楚是近呢個月冇進步,有2個音記唔到.唔係成年都彈唔到二十音

男爵府

引用:Quote:原帖由 小manman 於 15-05-18 發表我

可能我表達唔好,老師話近一個月冇進步,而且唔係成年一個音都認唔到,老師係好有心機教,但我自己唔想迫個 ...
老師應有教你點記音。
去通X買music flash cards, 再買張紙keyboard。練琴時一邊彈一邊唱音名,再買本notespeller俾佢做,家長勤力啲,學生就會叻啲。

子爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 樂樂小天使 於 15-05-18 發表

原帖由 小manman 於 15-05-19 發表
其實,每個人做每件事都有佢自己的原因,你可以向自己交代到,又覺得自己咁做的原因係好合理,咁就足夠喇! ...
我記得你個春夏裝post,可能我要向你學習接受批評,說回正題巳有jm給了一些好好的建議,我會嘗試的,謝謝

珍珠宮

引用:唔係個個屋企有地方有錢買琴,我女得六歲你

唔係個個屋企有地方有錢買琴,我女得六歲你估佢可坐定九個字嗎?有時間我都會陪個女出去練習,唔使講到話倒 ...
如你所説, 彈琴為娛樂, 你個女enjoy 咪得law, 進步與否何需太介懷?

你都知女女得六歲, 未坐得定, 又唔係在家密密練, 冇進步可理解。。有乜好唔開心。。。又唔係你個女唔開心俾人話冇進步

翡翠宮

回覆:好唔開心,鋼琴老師話阿女冇進步

其實,你應該直接同老師講,你唔想逼得個女太緊,慢慢學都無問題,你只係想個女學琴係for fun唔係show off,我相信老師應該會明白你的要求~

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+小manman+於+15-05-18+發表我

問下鋼琴老師有冇學生讓出二手琴,我女當年初學,我係咁做,等佢考左二級,真係想學落去,我就換左新琴,早兩年考左八級。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+小manman+於+15-05-18+發表我

其實我好明白你的想法,我小朋友都有學琴,自已認為學琴好難,所以如果我個小朋友唔想再學,我唔會迫佢。唔想比壓力大家

子爵府

環保接龍勳章

原帖由 史科菲 於 15-05-19 發表
其實點解你要唔開心?
如果我係你,首先我會問個女開唔開心。
會唔會個老師講得太深,太快?
我女冇話唔開心,相反佢期待上每一堂,係我唔想迫個女太緊姐,咁都係怪獸?

侯爵府

有啲練習嘅書可練習寫音,買黎寫下,會進步得快啲

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+史科菲+於+15-05-19+發表其實

原帖由 樂樂小天使 於 15-05-19 發表
我女冇話唔開心,相反佢期待上每一堂,係我唔想迫個女太緊姐,咁都係怪獸?

...
我完全明白你,宜家D小朋友好多嘢學。

子爵府

環保接龍勳章

引用:其實,你應該直接同老師講,你唔想逼得個女

其實,你應該直接同老師講,你唔想逼得個女太緊,慢慢學都無問題,你只係想個女學琴係for fun唔係show off ...
其實第一堂巳向老師清楚表達我這要求

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:第一,如果你純粹為娛樂,根本不用不開心第

原帖由 Superman-GF 於 15-05-18 發表
第一,如果你純粹為娛樂,根本不用不開心

第二,每個星期只學一堂,系冇可能做到娛樂嘅效果。彈琴起碼要跨 ...

大宅

唔係個個屋企有地方有錢買琴,我女得六歲你估佢可坐定九個字嗎?有時間我都會陪個女出去練習,唔使講到話倒 ...
學琴真係要練架,我細個媽咪係租琴房比我練。 唔練係好難進步架。

翡翠宮

其實,老師咁樣同你講時,你應該問老師可以點樣幫助女女,睇下老師有乜野建議比你,因為老師比較了解你女女的問題所在~

翡翠宮

其實,得6歲一星期練3堂,我覺得都足夠了,所以我先會話只要你問心無愧,向自己交代到就ok喇!!

伯爵府

引用:我女學左一年到,今日老師打黎話佢成日唔認

我女學左一年到,今日老師打黎話佢成日唔認得d音,冇進步,我女六歲,屋企冇琴,可以點幫佢好

...
要練琴,唔係無乜用,樓主有無考慮買部細細既電子琴係屋企等佢得閒練下?
我女都有學,不過無乜天分,但係佢肯練,每次鋼琴老師都話某方面有進步,看得出佢有練琴,我都坦白同miss講佢無乜天分,不過佢都算肯練,miss話肯練就得,慢慢加長練習時間(ps:我女四歲幾,每日都係練最多15分鐘左右),不過我同miss講明,佢天分唔夠,但都算肯練,有少少進步已經好好,所以妳如果只係想個女娛樂,可坦白同miss講,甘樣miss會明白,你又唔會唔開心。我對個女學得慢我一d都無話唔開心,因為我目標都係培養佢興趣,唔係要去考級

Ruph出世啦,2010

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:其實,得6歲一星期練3堂,我覺得都足夠了,

其實,得6歲一星期練3堂,我覺得都足夠了,所以我先會話只要你問心無愧,向自己交代到就ok喇!!

...

珍珠宮

你心態錯左,學琴唔係學左就識,係要操練,你比個囡學但唔比練,咁佢點會有進步呢?如果小朋友練唔好會唔記得,去學習就得唔到滿足感,冇滿足感怎能繼續學? 即係,你比個囡去學游水藍球溜冰,但只限每星期學1次,之後沒有操練,你想像下會有成績咩?你現在最少每星期3~4次要帶個囡去租琴室練,3~4次是基本,應該每天練習,咁好快你會見到效果,如果你唔打算咁做,就唔好學了,再學落去小朋友及老師都好辛苦,學嚟無意義浪費金錢。
我細個學到2級媽咪先買鋼琴比我,2級前我媽咪每星期帶我去租琴練習30~45分鐘,佢唔係要我學得好叻去攞獎,只是我媽覺得比左學費就要學好佢,佢好認真的。

珍珠宮

其實老師同家長兩方面都可以再夾下,首先你可以同返老師傾下,講返你自己要求,希望老師可以慢少少進度。但另一方面,你都要想辦法點樣可以比女女練多點琴,屋企無琴、無人帶女女去練等等理由係情有可原,但問題係級數愈來愈高,歌就愈長愈深,相對需要練琴的時間亦要提高,晤可以再同初學時一樣,否則會難進步,小朋友亦會開始無心機學

首頁
12345...6

尾頁

跳至