跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:72區校網

伊分啱啱呢屆小一叩門,朋友個細仔幼稚園同學3條1都冇得in, 剛上course問學校社工點解,佢話因為太多细佬妹直入,冇乜位剩,所以in都要揀人in, 但3條1係必要條件。伊分今年小一有十幾個跨境,坐公眾校巴,day day遲到,有點兒那個,前年我仔小一,只有一個自行返學的誇境生,因為之前校長講明冇配套offer, 遲到也冇情講,今年反而……

大宅

坦白講,功課唔算好多,如改正當一樣,咁平均有六七樣,但勝在有一堂40分鐘導修堂,我仔善用呢堂,通常做好七八成。好睇小朋友肯唔肯做,有同學到今年都hea上導修。中文點書同所謂的小測join埋一齊叫C評,唔太複雜,但我比較出面的小學,伊分中文少少深but good, 有自訂的notes 著重教作文。同齡朋友仔一直有借我地notes學作文架。英文小一二冇書,用story book教,有notes, 一班內老師會因小朋友資質分3組,阿仔話3組d功課答案要求係唔同的,我冇問其他家長借,所以未知分別多大!坦白講,因為阿仔英文得,我对呢科教學要求都高,所以伊分未算好ok, 好睇遇到咩老師,小一嗰個好ok, 今年嗰個要我教番佢轉頭咁濟!不過overall ok.. 亦有net teacher. 全年兩大測兩考,平時d quizes唔計, 英文默書約3星期一次,quiz就一個月鬆d一次

大宅

引用:大大鑊!!!我有一啲重要事項要更正,我小

原帖由 dee0404 於 15-06-11 發表
大大鑊!!!我有一啲重要事項要更正,我小朋友係讀伊小正,而唔係伊小分。我一時手快快打錯哂,另外我上面 ...
哈哈,比你嚇親

子爵府

畀面勳章 大廚勳章

引用:其實唔駛理咩3條1,只要份CV吸引,實比機會

原帖由 wongchinghan 於 15-06-11 發表
其實唔駛理咩3條1,只要份CV吸引,
實比機會你,我叩左幾間都一早講明要首志願啦,咪一樣約我面試

...
就係我去到門口,佢話我唔係三條一,連表都唔比交!

大宅

回覆:shirleychi 的帖子

咁請問一星期有幾多堂net teacher課呢?thx
英文無書會唔會家長好難知道要溫習乜野?

子爵府

畀面勳章 大廚勳章

引用:其實唔駛理咩3條1,只要份CV吸引,實比機會

原帖由 wongchinghan 於 15-06-11 發表
其實唔駛理咩3條1,只要份CV吸引,
實比機會你,我叩左幾間都一早講明要首志願啦,咪一樣約我面試

...
之後再打去。。問電話入面個女人講話係第三志願可唔可以叩,個女人一直重覆問你自行同統一有無揀我地第一
我話無。。佢就話咁唔好意思啦

大宅

引用:Quote:原帖由 ShaShaB 於 15-06-10 發表伊

原帖由 dee0404 於 15-06-11 發表
我搞錯左,你啱!係伊小分要三條一,伊小正就唔駛。sorry!
你好!我都心儀伊小正,近我家,無精英班,粵教中…黎緊九月要選學校,請問伊正係活動教學定傳統教學?同埋係咪無乜課外活動?我印象中好似得欖球同海獅會泳班…謝謝!

大宅

回覆:odiedie 的帖子

我上年九月聽伊正簡介會,校長話要111先可以叩門,我都打算放它做111,驚大抽獎唔中…

大宅

回覆:odiedie 的帖子

唔係嘛,表都唔比填
但我係網上下載,之後逐間交表

男爵府

引用:Quote:原帖由+dee0404+於+15-06-11+發表我

原帖由 odiedie 於 15-06-11 發表
你好!我都心儀伊小正,近我家,無精英班,粵教中…黎緊九月要選學校,請問伊正係活動教學定傳統教學?同埋 ...
伊小正係傳統教學,欖球同游泳無錯就係你所講果兩個會,而課外活動伊正係比較弱既一環。

男爵府

引用:我上年九月聽伊正簡介會,校長話要111先可

原帖由 odiedie 於 15-06-12 發表
我上年九月聽伊正簡介會,校長話要111先可以叩門,我都打算放它做111,驚大抽獎唔中…

...
上年計,我小朋友都唔係三條一揀伊正,但最後好彩都收左。而伊分我交左表就無得in,同樣因為我無揀佢做三條一。

複式洋房

伊小面見要見埋家長嘛?

男爵府

引用:伊小面見要見埋家長嘛? +

原帖由 1208 於 15-06-12 發表
伊小面見要見埋家長嘛?
唔駛

複式洋房

Tks

大宅

引用:Quote:原帖由 odiedie 於 15-06-11 發表你

原帖由 dee0404 於 15-06-12 發表
伊小正係傳統教學,欖球同游泳無錯就係你所講果兩個會,而課外活動伊正係比較弱既一環。

...
謝謝!

大宅

引用:咁請問一星期有幾多堂net teacher課呢?thx

原帖由 wahmaggie 於 15-06-11 發表
咁請問一星期有幾多堂net teacher課呢?thx
英文無書會唔會家長好難知道要溫習乜野?
一個月一次咋,雖然冇英文書,但有notes, 同出面課程一樣,因為買補充係同步或over dd

大宅

引用:Quote:原帖由 wahmaggie 於 15-06-11 發表

原帖由 shirleychi 於 15-06-12 發表
一個月一次咋,雖然冇英文書,但有notes, 同出面課程一樣,因為買補充係同步或over dd

...
一個月一次

大宅

回覆:wahmaggie 的帖子

小一密d but i forgot how often...

大宅

引用:小一密d but i forgot how often...

原帖由 shirleychi 於 15-06-12 發表
小一密d but i forgot how often...
我以為通常都會一星期一次tim

男爵府

回覆:wahmaggie 的帖子

吖女派左梁銶琚分校,大家點睇?

首頁

尾頁

跳至