婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:開始好多道德人士分析事件,首先我絕对唔係

原帖由 MYQQQBBB 於 15-06-16 發表
開始好多道德人士分析事件,首先我絕对唔係一心要玩99話走,我亦知煮餐飯有几辛苦,我話人係諗自己意思係我 ...
咪成日用小朋友做擋箭牌,呢度個個都係阿媽,你啲藉口只係掩飾你港女行為!
明明響樹撥火心涼,見到JM們明理的指控,就扮無辜可憐,最可憐嗰個係你99

dadachan143    發表於 15-6-17 11:33
happywindy    發表於 15-6-16 23:34

大宅

引用:Quote:原帖由 MYQQQBBB 於 15-06-16 發表我

原帖由 o芝麻糕o 於 15-06-16 發表
成件事根本奶奶最無辜,樓主開post 個陣好明顯都心涼緊以後可以借d 意唔上去食飯,比人圍插就話自己唔係最 ...
我又唔覺得樓主系你講咁喔, 你咁講會唔會過分左d?

別墅

回覆:Anpanmama 的帖子

你講說話真過份!我自己就係反省左,而且我更加冇心凉!絕对唔係揾小朋友做藉口,係諗得唔周到!

大宅

回覆:MYQQQBBB 的帖子

你咁做咪即係比多個難題你奶奶囉,2個仔鬧緊交,阿新抱又話要走,阿孫仔又喊緊,餐飯煮好又無人食(都唔計辛辛苦苦臨急臨忙咁煮餐飯),唔好話你奶奶係緊張大師,我覺得係你哋唔嗲唔吊,無嚟搭霎;老公話就唔關你事,你哋係兩夫妻,見唔對路就應該要出聲啦,唔好咩都推晒比你老公,唔通你哋話返嚟食,奶奶話唔好咩。你做事嘅想法都係比較自我,無為人設想,依樣可能你自己都唔覺,唔可以怪你,阿B污糟就要沖咗涼先,唔理人哋已經成枱餸,老人家緊係想齊齊整整食餐飯架喇;鬧交唔係勸交,而係叫走,老人家點算,事情只會惡化,大家只會更加面左左,當時道個歉有幾難,除非你/你哋覺得自己無錯,你老公做人唔成熟,你就要成熟啲架喇,唔通真係成世唔見咩,你可能覺得自己好委屈,但無辦法\'做人新抱什艱難\',加油啦!
樓主如果你睇完有hard feeling,在此道個歉先,實際情況只有你知

別墅

washipig 發表於 15-6-16 10:31
我又唔覺得樓主系你講咁喔, 你咁講會唔會過分左d?

Well, 你唔覺得咁有問題既話咪祝你有個咁既新抱囉
比着我我就唔要呢個仔, 都係我個人既決定, 咁又好委屈?

而家d人真係犀利, 下下要人顧自己感受, 自己做左d嘢影響到人, 就一句唔好意思無諗到就無事

dadachan143    發表於 15-6-17 11:34
happywindy    發表於 15-6-16 23:35

大宅

引用:Quote:washipig 發表於 15-6-16 10:31 我又

我無話樓主無問題,之前都留言話覺得奶奶慘d
你咁醒唸到曬人地每一個動作背後點唸野, 將來慢慢唸你個心抱,生活真系唔怕悶啦。

大宅

回覆:MYQQQBBB 的帖子

樓主吾係當晚發生完甘大件事之後就反省,仲上baby kingdom 扮委屈,甘我吾覺得會有咩反省

純粹個人意見,不喜可ignore

dadachan143    發表於 15-6-17 11:35

琥珀宮

引用:如果有人黃昏一個電話打黎就要我媽咪禁辛苦

原帖由 Tonychopper 於 15-06-15 發表
如果有人黃昏一個電話打黎就要我媽咪禁辛苦去煮飯服待人 我都應該會爆粗 你做後生 明知老人家緊張仲唔好好 ...

水晶宮

其實甘多jm分柝俾你知各人既立場,都係想教你有同理心,而加你已為人媽媽,做事吾應該只從自己立場睇,喺適當時候站出黎道歉-句,叫大家起筷食飯情形咪
截然不同囉。

男爵府

回覆:HLDMaMa 的帖子

一句講曬,以後男家既事一概唔搭咀!

別墅

washipig 發表於 15-6-16 14:04
我無話樓主無問題,之前都留言話覺得奶奶慘d
你咁醒唸到曬人地每一個動作背後點唸野, 將來慢慢唸你個心抱 ...

基本閲讀理解姐,有幾醒呢?樓主自己講嫁...咁都要慢慢諗梗係有排諗啦

講真我都唔想啲b學佢地咁……冇乜必要都唔想上去」
我自己有時都會代入角色,但我諗人人多少都係諗自己先! 」

別墅

引用:Quote:washipig 發表於 15-6-16 10:31 我又

有d人好鍾意放大人一兩句說話,郁啲就話唔認人做仔做女又唔知係乜道理!希望你人生乜都啱你心意,你有100分好女媠好新抱!

別墅

MYQQQBBB 發表於 15-6-16 22:25
有d人好鍾意放大人一兩句說話,郁啲就話唔認人做仔做女又唔知係乜道理!希望你人生乜都啱你心意,你有100分 ...
你自己講既就話人放大你d說話,奶奶講幾句就話人挑戰你eq,「奶奶成日有意冇意話:我今日煲左呢個湯……我諗你地都唔識煲又好少煲湯嫁啦……又話c6瘦左……又話阿b黑左又瘦左……成日講埋啲有骨說話!最惨係同一句野可以講十次……挑戰我地eq…」
咁你梗係委屈啦
多謝關心,我一定會好好教自己個仔,如果佢都係咁我一定唔會好似你奶奶咁委屈自己

dadachan143    發表於 15-6-17 11:36

別墅

其實與其上BK話自己無錯,會唔會真係聽其他Jm講,去氹返奶奶呢?

maggie017f    發表於 15-6-16 22:44

別墅

引用:其實與其上BK話自己無錯,會唔會真係聽其他

其實與其上BK話自己無錯,會唔會真係聽其他Jm講,去氹返奶 ...
X 2,樓主,將心比己下次唔好啦!同99道歉氹番老人家吧,有時老人家係需要氹的,有緣先做到親戚做人地心抱,何必攪到雙方面左左呢?

公爵府

回覆:HLDMaMa 的帖子

同意

首頁

尾頁

跳至