自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

回覆:我應該退讓嗎?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我仔都遇過呢個情況,又係女同學,結果嗰年成績好差,科科都比老師投訴,上堂又比老師鬧,佢已努力唔睬嗰位女同學,但女同學依然不停搞佢,又收理我仔的書、功課,小息又追住佢扯佢衫,總之好多好多,我聽到都覺得好困擾!終於等到學期完,我同老師要求下年唔好將佢地編埋同一班(因為每年新學期,都會將學生大兜亂再編班的,希望全級同學可以識晒大家),結果下一年成績好好多,亦無再出現被老師投訴的情況,但另一男仔,就成為左第二個受害者,本來成績好好又乖,都比呢個女仔搞到成績差+成日比老師鬧!總之被呢個女仔纒上了,真係好慘

我帶我仔上興趣班,亦有另一經歷,呢班只有我仔同另一個男仔,其餘全女仔,試過一次我帶上堂早左到,我同呀仔喺門外等,其中一個女仔一來到,就扯住呀仔背包上的手抽拉我仔,我仔當然縮同避佢,佢就不停扯,我仔已經好嬲叫佢唔好再搞,佢都仍然繼續,我已開聲叫呀仔企過來我度,等個女仔知道我身為家長喺度,唔該乖少少,但個女仔依然無理,佢地兩個不停喺我身體一個扯一個避,最後我頂唔順索性叫我仔比左個背包我拎,等佢無得扯(因為再扯個背包一定會爛),跟住個女仔就改扯住我仔衫,然後用手機拍佢片我都真係好火,個女仔完全係令人困擾到不得了!但佢daddy見到我同呀仔黑晒面,依然無stop自己個女!

老實講,我當時真係想爆個女仔!(但又唔想介入小朋友之間,因為佢地已經成十歲,又唔係幼稚園),但個女仔真係好難頂,我成大個呀媽企喺度,仲已經覺面露厭惡嘅樣,佢都竟然可以當我無到,乜而家d女仔仲曳過d男仔咁多!

入左去上堂一樣,又會攞嘢掟我仔,又劃花我仔d嘢!總之超討厭!我都搵緊有無第二班比呀仔,真係怕鬼左佢!

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:阿仔好努力讀書,為咗入精英班,咦家成績出

原帖由 kellylau79 於 15-06-29 發表
阿仔好努力讀書,為咗入精英班,咦家成績出咗嚟,入到,本應係開心。但如果入,將會同之前成日投訴佢既女仔 ...
當然入……但教仔避開果位女仔……

伯爵府

多謝咁多位JM既解答!我心意已決,絕不退讓!咦家要出發去學校打仗!有消息返嚟再報告!

水晶宮

how old your son ?
Primary school ?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

當然入!

IQ 有了再下來,練 EQ、AQ

侯爵府

引用:多謝咁多位JM既解答!我心意已決,絕不退讓

多謝咁多位JM既解答!我心意已決,絕不退讓!咦家要出發去學校打仗!有消息返嚟再報告!: ...
加油加油!

伯爵府

引用:how+old+your+son+?Primary+school+?

原帖由 mimi005 於 15-06-29 發表
how old your son ?
Primary school ?
10歲,小學

伯爵府

引用:當然入!IQ+有了再下來,練+EQ、AQ+

原帖由 greenpea 於 15-06-29 發表
當然入!

IQ 有了再下來,練 EQ、AQ
已經返咗EQ班2年有多,其實一直在進步架!只不過唔係一步登天果隻咯。我預咗持之而行,相信會練得到好。

水晶宮

p. 5
If me, i will 避 that girl

but i will teach him how to slove this kind of problem in the furture

e + 才 10 yrs old , 我會怕小孩 handle 吾到

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:阿仔好努力讀書,為咗入精英班,咦家成績出

阿仔好努力讀書,為咗入精英班,咦家成績出咗嚟,入到,本應係開心。但如果入,將會同之前成日投訴佢既女仔 ...
同個班主任打定預防針,如果係我會同個女仔講叫佢冇攪事會講俾老師同佢父母聽。

大宅

點解要為左人地而屈就呀仔?
調轉個女仔都唔會為左你仔退讓啦
我反而覺得係訓練仔仔EQ既好機會
你教佢要當個女仔透明,咁個女仔就會嬲,呀仔就win

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 kellylau79 的帖子

唔會退讓, 學習點去處理~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

如果個女仔成日都自己生事先,係咪應該同佢家長傾下呢?

教個仔嬲都唔好反抗,事後攞証據同老師講,奪回受害者角色。

我是一隻喵

珍珠宮

呢個世界好多呢d人, 冇可能為左呢d人而令放棄自己所努力既成果的!

佢強勢? 你可以比佢更強勢! 佢逼你一步, 你逼返佢十步!

佢搵你麻煩? 你要麻煩返佢十倍!

我試過反擊呢d人, 佢地真係好似隻死狗咁唔敢再多嗲的!!

珍珠宮

阿仔意願行先. 要面對同學嘅係佢, 感覺都係佢. 而且一個人一生總會不停碰到同你唔啱key嘅人, 避得幾多?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

一隻手掌拍唔響, ignore 個女仔, 保持心平氣和.
但有時個女仔可能步步進迫, 比我會教阿仔多個朋友, 好過多個敵人
扮下野讚下個女仔, "其實你把聲都幾好聽, 但係唔好咁惡就好正了"

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會退讓,對方有心找你麻煩,要自己好小心,只係返學讀精英班,要一定識好多學問,唔讀精英班會入唔到BAND 1 中學?何必要搞到咁辛苦.

不過,要同仔講,睇佢意向.想入去,就要做足心理準備,做父母要支持.

大宅

回覆:kellylau79 的帖子

係咪個女仔冇出手,你個仔有出手?
人地出把口,但冇出手,激到你個仔出手,你個仔實理虧。
我覺得唔洗避佢,而係要提升你個仔既eq

侯爵府

kellylau79 發表於 15-6-29 09:14
咪傻啦
梗係諗辦法搞掂個個女仔

首頁
12345...6

尾頁

跳至