懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

回覆:huilai88 的帖子

好辛苦,岩岩又噁,幾個鐘前食既魚蛋粉同燒賣噁晒出黎,點都忍唔到

洋房

回覆:Emilychen005 的帖子

真係食乜噁乜,好辛苦!
我唔敢再食野了

大宅

回覆:懷孕了,並唔開心!

你要保持心境平和(雖然真係好難),咁係對你同bb係最好!

你懷孕初期,其實bb都未因為你食得多少而影響吸收。所以我建議你食埋野先返屋企,食d自己鍾意既野! 要對自己好d!!

睇你既回應,似係一d原因被夫家食住,佢地對你唔好,你更加要對自己好! 同埋多d正面諗法,咁先幫到自己同bb。

孕吐,我無乜經驗點樣可以改善。但至少我會揀自想食既野,同埋少食多餐!

男爵府

容許我講一句 叫你老公去食屎啦
唔係佢嘔 佢緊係講得輕鬆啦
我係過來人
上胎由6w已經開始瘋狂嘔 嘔到入左幾次醫院吊鹽水
我係食乜嘔乜 連飲啖水都嘔
嘔時嘔到足足瘦左十幾廿磅
我連去產檢嘅氣力都冇 次次喺診所不停嘔
我嘔到開刀前一日都仲嘔緊呀
不過你俾我地d post 你老公同奶奶睇啦
講真 邊個唔想陀得輕鬆 食得訓得呀
你奶奶好彩 可能陀b時冇乜嘔
但唔代表你嘔就係扮野罷款囉 佢都痴痴地
不過樓主自己都要有心理準備
第二時bb出左世 有好多好多問題係要兩公婆一齊去解決
如你老公少少事就發你脾氣 連你大肚都唔識體諒你
你到時真係要堅強d 靠自己
加油呀

別墅

我7週個時都係甘,日日搭車返工暈車浪一落車就嘔,搭車變成好大壓力,試過幾次一上巴士就不自覺流淚,淨係想快d到目的地。試過食話梅、薑、陳皮,點知一聞到陣酸味嘔得仲快。之後聽人講食芝麻餅,上車前食,落上都仲會嘔,但起碼唔係空肚,舒服d。
唔好話C6同屋企人,我試過同同期懷孕的姊妹講,因為佢根本冇e個問題,所以佢都理解唔到自己有幾辛苦。BB係肚𥚃面係你最大的支持,你唔開心佢都會感受到。我依家12週,晨吐已經消失了!所以你都要加油丫!

洋房

老實講,食得唔食得可以食應該食唔可以食唔應該食既我都試過都係噁
夜晚太餓頂唔順會沖杯麵食,食完即刻訓,暫無不良反應但都係唔舒服,不過第二朝奶奶會鬧我食埋d垃圾唔怪得成日噁,但我噁係早餐唔係宵夜果餐!

個肚好似有胃氣錦成日唔舒服同噁!

大宅

好過份羅,陀b已經好辛苦,而家你陀住老公同奶奶都吾体諒你,到你生左要坐月,你仲吾好受,想像得出如果bb仔出世後日喊夜喊的話,煩到你老公佢會仲炆又會找你出氣,你會請陪月定番娘家坐月???如果你奶奶幫你坐月分分鐘你好難過

大宅

回覆 Emilychen005 的帖子

你C6無知,係因為佢係男人,無試過,但你99係女人掛,佢都甘無知?!真係不知所謂!
你下次嘔俾你C6睇下,次次嘔,次次叫佢睇,睇到佢知你有幾辛苦為止!係佢唔舒服時,用同樣說話俾佢聽,問下佢有咩感受!你C6好過份!!!

你個不知所謂既99,佢有無女啊?睇下係咪又係個D雙重標準型?!呢D人真係好無腦!

大宅

同你老公講下啦,妊娠反應大好正常,我三個月前嘔到七彩啦,你要放鬆心情呀,唔係會影響bb

大宅

回覆:SAIYUNG 的帖子

我都覺得佢99好唔識做人,話曬係佢嫁孫喎

伯爵府

我好理解你,因為感同身受,我而家29周,不適陪到我而家,我已經臥床一個月了 。只能同你講:加油↖(^ω^)↗

Ruph出世啦,2010

複式洋房

你有無諗過搵社工或其他親戚幫下手。見你話有負面想法、想死咁,你99同C6嘅問題可能搵人調解下好啲喎。

monlee313    發表於 15-7-15 10:37

複式洋房

準媽媽加油呀 儘量俾多啲正能量自己 如果成日唔開心亂諗嘢 對妳同BB 都唔健康㗎!
我係一個準爸爸 我亦都相信有好多準爸爸會睇baby kingdoom 容許我分享少少
我太太已懷孕6w 佢開頭嘅徵狀都會作嘔 頭暈 好攰咁 當時我都有諗過一句說話“啱啱開始咋啵 有無咁誇張呀” 不過諗深一層 其實我哋男人真係一世都唔會明白懷孕嘅辛苦 睇住自己太太咁辛苦 我哋可以做嘅真係唔多 所以我見到我做得到嘅嘢我都會做
就好似而家我太太嘅口味變得好緊要 明明煮好哂飯 佢突然話想食呢樣食嗰樣 我心諗“係咪玩嘢呀!“ 我諗起媽咪成日同我講 只要佢想食乜就俾佢食 陀BB真係好辛苦㗎! 咁我咪去買囉 點知食完無幾耐就想嘔 我同我太太講 想嘔就嘔唔好忍 最多一陣肚餓我再煮俾妳食氹佢開心 唔好俾太太覺得陀B陀得咁辛苦 咁多位準爸爸你哋諗吓 如果大肚嘅係我哋 一下子要你戒煙戒酒戒口 我諗你都即刻講粗口啦
大肚婆都要人錫㗎 佢唔係生仔機器 肚入面個BB你都有份 點解淨係要你太太一個受呢
雖然我係一個新手準爸爸 我分享唔係想呃like 我係想同咁多位準爸爸講 太太為你生小朋友有好大風險 如果連做老公嘅都不理不睬 試問佢陀得咁辛苦為乜 唔通真係為興趣咩 所以大家要錫多啲太太 有乜自己可以做嘅就做 家務幫得嘅就幫 得老婆覺得陀B都可以好幸福 辛苦都值得嘅 心情靚靚 BB 都健康啲啦
咁多位兄弟 加油呀 希望大家都可以開開心心咁迎接新生命 生活愉快啦!

monlee313    發表於 15-7-15 10:39

男爵府

引用:老實講,食得唔食得可以食應該食唔可以食唔

原帖由 Emilychen005 於 15-07-12 發表
老實講,食得唔食得可以食應該食唔可以食唔應該食既我都試過都係噁
夜晚太餓頂唔順會沖杯麵食,食完即刻訓 ...
😭😭 jm 我好明白。。我個時又係完全食唔到野,飲啖水都嘔。我仲要又嘔又暈,又要番工,真係好辛苦。 我個時都會唸,唉,人地d 老公為左老婆肯食三更半夜周圍撲消夜。。我果個仲坐係道等我煮飯佢食。。😭個d 油煙味真係。。。直頭搞到而家我打緊字唸番都好似想嘔不過後來唸通啦, 有時有d 機會就係唔係我。 佢唔會因為我羨慕人地而改變,所以我就將focus 放番落自己同bb. 後來上網見食vitamin b 雜會好d, 試左都ok, 你都可以試。 另外我當時隨左薯片mcdomalds 係無野食到,問過醫生,佢話點都好過咩都食唔到。
加油呀,bb 識踢你就覺得咩都值!

男爵府

引用:準媽媽加油呀+儘量俾多啲正能量自己+如果成

原帖由 radi_wong 於 15-07-12 發表
準媽媽加油呀 儘量俾多啲正能量自己 如果成日唔開心亂諗嘢 對妳同BB 都唔健康㗎!
我係一個準爸爸 我亦都相 ...
可恨我老公無上bk

複式洋房

明白當身邊的人欠缺體諒,感覺—定不好受的。
但不要想埋—邊啊,bb會感受到你對他/她的偉大和付出!想想bb出世後的可愛面孔,會是你的推動力。加油!

大宅

Jm , 我都有嘔,個胃長期涱痛又頂,好明呢種比死更難受既感覺!
你去產檢,叫醫生開胃藥俾你紓緩不適啦。我都係不停咁試食物睇下邊樣食完冇咁辛苦!水一定吾飲得,茶就ok d, 所以我照飲!今日發覺食完壽司個胃冇乜事,當然是熟食,冇刺身!所以我黎緊都會朝呢個方向食!

記住小食多歺,每次6,7成夠了,過多個胃又痛架喇!加油,一齊努力!

洋房

回覆:radi_wong 的帖子

可惜我老公唔會點上網,其實我對佢無強求,可能大家都係新手而且未習慣!
多謝你地既心德分享!我要訓了,明天再睇各位留言!
衷心多謝各位!
晚安!

大宅

Jm你要加油!我都係頭四個月每日嘔n次既人,搭車落車必嘔,食完嘔,唔食又餓到嘔,聞到濃味又嘔,基本上攬住馬桶。真係嘔到訓係床喊,c6見到咁又喊埋一份。但捱過左就得架啦!你99&c6可能未適應咁既轉變,俾d時間大家!懷孕要開開心心喔。

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

為左bb加油呀,佢地咁對你bb知道的,你對bb的愛更為重要,唔好放棄bb呀。我個時個醫生話,佢鐘意聽到大肚婆講會嘔會累等等徵狀,因為呢d係證明bb健康正常發展的徵狀,雖然係辛苦d,但過一排就會好轉。我聽到醫生咁講,成個人開心左,雖然辛苦,但係呢d係bb成長的證明,一諗到佢努力長大,我覺得辛苦都值得!佢同你血脈相連的,第時佢地想鍚bb,bb都會記得的。
加油呀!

首頁
12345...8

尾頁

跳至