論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆:純分享一下, 希望搵到個好工人

good luck!

男爵府

回覆 AndrewMami 的帖子

可否也 PM 給我? 謝謝。

別墅

引用:已經+PM+哂俾你哋喇...+其實個+group+大家

原帖由 AndrewMami 於 15-07-27 發表
已經 PM 哂俾你哋喇...
其實個 group 大家都係講吓邊間 agent 中過招, 有咩工人 blacklist 咁 , 大家可以 ...
可否PM Me, Thx

洋房

可以pm我,FB group嗎?

大宅

可否PM FB Group name比我?
thx so much~

複式洋房

Hi, can you please pm the fb group name to me too? Thx

複式洋房

回覆:AndrewMami 的帖子

祝福你,也希望你找到合適嘅工人:D

別墅

可否都PM 我 FB group name r!!
我嗰個都係,未衰到要炒,但無心去做野去學,叫就做,有時唔叫都做,但無common sense,做錯晒,又無記性,仲開始玩電話!已經要返工,返屋企對住佢勞氣,有時都想即刻找過一個,但一諗起7k agent fee,哎,又忍下,睇下佢有無改善啦!
請工人真係睇運㗎!
謝謝你地嘅分享,我又可以睇下有無運先!

大宅

可PM個group 給我嗎?我也趕緊要請,謝謝!

男爵府

Plz pm me!!! 新手第一次請

伯爵府

引用:第一個工人, 同我做 4 年, 雖然係有時太精

原帖由 AndrewMami 於 15-07-23 發表

第一個工人, 同我做 4 年, 雖然係有時太精叻, 不過都同我 ...
我係上網搵工人
工人姐姐同我工作左7個月啦
做得好好,
不過剛知道原來agent做文件可能有問題。
事原係我姐姐係斷約嘅
咁搵左個agent做文件($3500)
個agent係我姐姐上一個contract搵工識嘅。

最近我朋友想請工人
咁我姐姐介紹左個菲朋友比我朋友
見成左
佢有熟人做agent但收佢$7000
熟人話收$3500果啲agent係用姐姐嘅舊文件再唔知點做申請,
佢地收得貴但係會做新文件
無事就由自可
touchwood萬一姐姐向香港死左
菲律賓政府會追究同告僱主
我聽左之後,
即刻whatsapp問返我個agent(早兩日嘅事)
佢話係真嘅
不過無咁嚴重被政府告
佢話最多唔可以再請菲傭
我再問點解唔話比我知有呢個風險?
佢再無覆我
如果早知有呢個風險,
可能我會願意比多啲錢做新文件呢?
我諗住會再同agent傾可以點做返文件

子爵府

6family 發表於 15-7-29 20:57
可否都PM 我 FB group name r!!
我嗰個都係,未衰到要炒,但無心去做野去學,叫就做,有時唔叫都做,但無co ...
我依家唔個咪就係咁囉...... 前日我 OT 完返嚟, 諗住求其食D野, 咪叫佢幫我沖麵.... 我一食.. 頂.. D 水唔熱架.... 嬲到我, 成杯倒哂

別墅

嘩,同我嗰個將煮熟嘅蕃茄汁倒落只飛水嘅雞翼上有得揮!哈哈!

子爵府

我已經PM 哂大家, 頭先有 error .. 如果有收唔到就PM 俾我啦
因為驚有JM 誤會, 個FB Group 係討論, 交流吓 .. 唔係for 請人

子爵府

elong 發表於 15-7-30 07:54
我係上網搵工人
工人姐姐同我工作左7個月啦
做得好好,
我有D唔係好明...
如果斷約嘅, 只能夠喺 agent 道做, 自己係做唔到, 佢都一樣係去金鐘海富菲律賓領事館搞手續, 點解因為係 agent fees 多少, 而有新舊或真假之分呢.......... 我個人覺得個 agent 好有問題喎

子爵府

因為再問入境處, 佢又講得唔清楚, 所以我決定親身走去灣仔入境處, 同金鐘菲律賓領事館問一次... 唔想搞到唔清唔楚, share 俾大家

首先要去灣仔入境處 2/F, 攞一份黃色小冊子, (入面已包 4份綠色contract, 2 forms, 程序), 好清楚 ......... 我再問多次佢哋 .. 佢哋話如果揀完約工人, 當工人完咗舊僱主嗰邊, 可在HK 等個新visa 出
而如果你要一定揀斷約的話, 除特別理由, 一律工人只可斷約後返家鄉, 當海外申請, 而喺入境處立場, 佢係唔會理你係 agent 或 僱主, 所以佢都會答你可以自己做, 但事實係唔可以, 一定要經agent .....

跟住我再去金鐘海富 16/F, 個菲staff 講得好清楚, 僱主只可以自行做完約工人, 如斷約, 一定要經 agent 做, 佢仲俾咗張 form 我, 寫埋完約前幾時嚟搞

所以大家如要自己搞手續, 要搞清楚日子

別墅

CAN U PM FB GROUP TO Me? PLEASE

大宅

引用:Quote:Angel8+發表於+15-7-23+22:15+咁第三

原帖由 AndrewMami 於 15-07-24 發表
我未炒, 亦唔諗住, 我想和平分手, 一個月通知佢只係剛一年, 所以我仲有時間去揀一下
...
我想正要轉工人,想問下一個月通知佢佢唔會玩野嗎?我只有兩個小朋友在家,但即炒白白要俾一個月佢又好唔抵

子爵府

Prada2012 發表於 15-8-3 08:25
我想正要轉工人,想問下一個月通知佢佢唔會玩野嗎?我只有兩個小朋友在家,但即炒白白要俾一個月佢又好唔抵 ...

咁就要睇你一向同佢嘅關係喇.. 如果已到無彎轉, 都幾差吓 .. 咁即炒會好D, 無咁麻煩但係好似我咁, 一向無乜特別, 理由嘅野, 任我講.. 同埋你可以同佢講你可以利用呢一個月去搵, 咁好嚟好去, 照計就無乜野嘅, 不過自己都要小心囉, 收到貴重野

大宅

引用:+本帖最後由+AndrewMami+於+15-8-3+09:29+

原帖由 AndrewMami 於 15-08-03 發表
其實關係唔差,只係無人在家佢成日玩電話唔多理我兩個小朋友,唔夠細心做野求其,最嚴重係唔換片葉紅我細女個pat

首頁

尾頁

跳至