跳至

首頁

尾頁

大宅

Hi , 我老公係NC人,Greenville 附近的小鎮,我地係香港住,一年返去一次,仲考慮緊小朋友應該幾時返美國讀書。

別墅

引用:Quote:雙妹媽+發表於+16-6-26+07:12+請問你

原帖由 onalumni 於 16-06-26 發表
其實一點都不熟,可以分享一下
之前也說過,這裡4季分明,一年約有7成時間藍天冇雲,夏天會熱但很爽,不算潮濕,冬天只有一雨天落雪,沒有地震,間中會打風,親戚話10年都未見過龍卷風。學校方面,小學初中高中都有好有唔好,視乎住邊區,我這邊也有一條龍K-12全部10分 great school score. 北卡也有大學如Duke 、Chapel Hill 在世界50大。

別墅

回覆:North Carolina

生活指數物價唔識講,不如睇下今個禮拜超市特價貨易掌握D

別墅

仲有

男爵府

請問NC是安全城市嗎? 單身年輕女士工作讀書會否危險? NICE ONE BEDROOM APT近DUKE大概幾錢租?

別墅

雙妹媽 發表於 15-11-13 21:04
$2000以下嘅4房house有頗多選擇,南邊很多區都有小學至高中的學校有10分great school scores,環境唔錯

...

你好。睇過Zillow D一,二房apartment 租金大約1000左右(Charlotte),而校區也好似不錯(8分以上)。想問如果心儀的學校冇位,應等下一個學年還是入一間冇咁好的(可能6分以下)再等插班呢?
謝謝。

別墅

Babyocean123 發表於 16-8-31 18:42
你好。睇過Zillow D一,二房apartment 租金大約1000左右(Charlotte),而校區也好似不錯(8分以上)。想問如果 ...

暫時呢邊個county嘅政策係學校必收,只要有地址証明就收

別墅

happyfarm 發表於 16-8-12 17:54
請問NC是安全城市嗎? 單身年輕女士工作讀書會否危險? NICE ONE BEDROOM APT近DUKE大概幾錢租? ...

NC好大,我呢邊離Duke三個小時車程,所以唔太了解住房行程。

別墅

雙妹媽 發表於 16-9-1 05:44
暫時呢邊個county嘅政策係學校必收,只要有地址証明就收

明白了。謝謝。

大宅

回覆 Babyocean123 的帖子

請問你覺得NC or Virginia哪州好住?無論生活指數丶治安丶工作機會丶學校質素?
:giveup:

別墅

SandyMaMa 發表於 16-9-1 12:27

請問你覺得NC or Virginia哪州好住?無論生活指數丶治安丶工作機會丶學校質素? ...

我未去架,但覺得NC Charlotte 的校區不錯而附近的房租是可点負擔的。所以上黎請教下其他J M 。

大宅

我上網睇話NC氣候幾好,物價平d。
:giveup:

大宅

醒目開學勳章

雙妹媽 發表於 16-7-2 10:37
之前也說過,這裡4季分明,一年約有7成時間藍天冇雲,夏天會熱但很爽,不算潮濕,冬天只有一雨天落雪,沒有 ...

我這星期会到Morganton 有冇教車師傅介紹

別墅

引用:Quote:雙妹媽+發表於+16-7-2+10:37+之前也

原帖由 benben23 於 16-09-21 發表
我這星期会到Morganton 有冇教車師傅介紹
我這裡考牌只是這邊親戚帶行一次條路就考,high school就有contract out駕駛學校教學生,不如你試下上網揾你個區附近有冇駕駛學校,或者去Dept of Transportation 申請Learner License問下

大宅

美國北卡羅來納州夏洛特市,連續第二晚有民眾抗議,不滿警員槍殺一名黑人男子,示威演變成警民衝突,一名男子重傷。警方施放催淚彈驅散示威者。
州長宣布,夏洛特市進入緊急狀態。

實情係點? 上網睇CBSN 好似好亂.

別墅

我住處離兩晚嘅暴亂地點超過30分鐘車程,同平時冇分別,這兩日小朋友照常上課。downtown 只是昨晚有暴亂,天光前已經鳥獸散。相信大部分城市都係downtown 比較雜,這裡也不例外。前晚近UNC Charlotte 大學區有暴亂,不過昨天我經過大學區時都好正常,問過住近大學區嘅朋友都話好平靜。暴亂通常發生在晚上,我們少出夜街,所以冇影響。

大宅

醒目開學勳章

雙妹媽 發表於 16-9-22 04:58
我這裡考牌只是這邊親戚帶行一次條路就考,high school就有contract out駕駛學校教學生,不如你試下上網揾 ...

dept of transportation 係咪DMV ? 因我很拍揸車想揾人教

別墅

回覆:benben23 的帖子

係DMV

別墅

最近看新聞好似槍擊案多咗,將move to NJ, 有D擔心,各位姊妹,覺得怎樣?定新聞報誇咗D?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

LC167 發表於 16-9-24 16:29
最近看新聞好似槍擊案多咗,將move to NJ, 有D擔心,各位姊妹,覺得怎樣?定新聞報誇咗D?
...
樂觀D睇就要死唔駛病,擔心嘅就美國係世界恐襲焦點之一,大城市首當其衝在所難免,有時唔擔心得咁多,不過要小心同有警覺性。好似SF咁,星期四朝早有人放個電飯煲喺巴士站,咁因為之前壓力煲炸彈冇耐,所以即時敢死隊出動封路,搞咗幾個鐘發現真係只係一個電飯煲。今日有個持鎗人士出現喺City Hall附近,咁啱有個唐人埠政治領袖級出殯,於是封路加清場,幾個鐘後呢個持鎗人士投降,原本佢想自殺,想過攬埋其他人一齊死。有時呢D真係防不勝防,唯有自己活在當下加小心。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至