2016年媽媽會

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

引用:Quote:原帖由+coollalarachel+於+15-09-09+

原帖由 Decemberbaby 於 15-09-10 發表
其實我正式預産期應該同你同一日,睇下會唔有緣QE遇到
上星期見左QE醫生, 之後就安排去健康院,我㨂左油麻地果一間,黎緊要去到11月12先再去QE喇

別墅

引用:Quote:原帖由+Decemberbaby+於+15-09-10+發

原帖由 coollalarachel 於 15-09-11 發表
上星期見左QE醫生, 之後就安排去健康院,我㨂左油麻地果一間,黎緊要去到11月12先再去QE喇

...
你咁快見醫生既?幾多週?
我12月中先見第一次見醫生,28週

別墅

回覆:2016年3月BB揮手區

有無媽媽book佐影大肚相?仲諗緊應該幾多週時影😁

別墅

大家好,我第一胎預產期6/3,係QE做產檢

綜合家姐、表姐同朋友經驗,啱啱決定係私家醫院生,應該選擇開刀
不過唔知係邉間醫院生好,雖然知通常都係跟醫生,但無朋友搵自己睇開個私家醫生接生過,所以好苦惱

如果有JM係私家生,可唔可以分享下呢?

別墅

引用:大家好,我第一胎預產期6/3,係QE做產檢綜

原帖由 sillybearcandy 於 15-09-13 發表
大家好,我第一胎預產期6/3,係QE做產檢

綜合家姐、表姐同朋友經驗,啱啱決定係私家醫院生,應該選擇開刀
我表姐岩岩係浸會生,佢話服務好。

別墅

Decemberbaby 發表於 15-9-13 19:04
請問知唔知佢搵邊個醫生?順產定開刀?Thanks!!

別墅

引用:Quote:原帖由+sillybearcandy+於+15-09-13+

原帖由 Decemberbaby 於 15-09-13 發表
佢開刀,霍麗玲醫生

別墅

回覆 sillybearcandy 的帖子

我今胎第二胎,上胎在浸會生,姑娘同配套都好好。開完刀,如果你未落得床,佢會抱bb比你睇。

佢哋會問你想比bb 飲咩奶粉,基本上所有大牌子都有。跟住到你落得床,佢六點定四點左右有親子時間,爸爸可以一齊親親寶寶。跟住每四小時有餵奶時間。你可以去餵奶房餵母乳,嗰層既媽咪都會喺度。有好多姑娘同時一齊個別指導你如果餵母乳。
你唔想餵,佢會問你補唔補粉。

基本上在浸會生,真係可以有充足休息。而且阿b出院就已經習慣左四個鐘飲一次奶,好規律。

當然佢仲有一個服務係你可要求當bb要食時,佢叫你去餵母乳。

我開刀既醫生係鄧悅翹醫生。嗰晚開刀,第二日已經落得床,完全唔痛。所以我今胎都會搵佢。

13年,住3日3夜,因緊急開刀,所以最後埋單57000

別墅

回覆 evanick 的帖子

多謝你既分享!! 仲想問下家人係咪只可探病時間探我,其他時間唔可以係道陪伴 ?

複式洋房

Hello, 我預產期是3月15. 應該會去瑪麗, 第一胎,好緊張呀一路都有睇私家同政府, 想問下政府會唔會安排照結構呢?

複式洋房

回覆 nicolecho 的帖子

我响東區做產檢,之前問過姑娘,佢話照結構好少位,未必個個有。唔知第二間醫院嘅情況,或者你打電話去問下?

別墅

我係QE做產檢, 姑娘都話結構好快full, 但我好彩仲排到

別墅

回覆 Decemberbaby 的帖子

多謝分享!!

複式洋房

咁你幾時照呀?係咪通常安排喺20w前後照㗎?如果政府同你照左,你仲會唔會再去私家再照?始終覺得私家醫生會講解得詳細D, 會安心D~

我啱啱喺政府照左Oscar, 頸皮正常,等緊驗血報告見醫生(見醫生要等到10月頭呀....),好忐忑.... 見好多JM話政府檢驗結果唔可靠,會另自費照Nifty, 唉...都唔知點好...

複式洋房

回覆 yukichopper 的帖子

咁你有冇得喺政府照呀? 我喺贊育做產檢的,下次覆診時我問下先~

複式洋房

東區話要等到十月初見醫生先睇下有無結構期比我,我唔等啦,book咗私家照,怕到時醫院無,私家又無期,兩頭唔到岸

複式洋房

回覆 yukichopper 的帖子

贊成吖! 我都係諗住喺私家照, 政府有期安排比我就係bonus

別墅

佢除左晚上九點定十點開始到第二朝好似八點唔探得,其餘都可以有家人在身邊,我就係鍾意有人陪,所以簡私家。

複式洋房

nicolecho 發表於 15-9-16 12:10

咁你幾時照呀?係咪通常安排喺20w前後照㗎?如果政府同你照左,你仲會唔會再 ...
之前問過醫生,結構係响20-22wk做至於Oscar同nifty,我都有問過醫生意見,佢就覺得只做其中一樣嘅好處係唔會出現兩個conclusions,因為若果其中一個positive,你都唔知信邊個好。東區做Oscar有張通告都類似嘅意思。
以上只係for參考,不如你都問下你信任嘅醫生嘅意見啦,會安心啲。

別墅

我4/11(wk22)先照結構,算係比較遲...
最初我都好似你咁驚政府照得hea,都有諗過自己係私家再照。但我係QE做唐氏檢查好好,個姑娘解釋得好詳細,問咩佢都答。事後我又申請埋拎份報告,大約兩星期先拎到,所以都放心。

但我有個同事係威院照, 佢話嗰邊D姑娘好hea, 連度到頸皮幾多mm都唔講。

首頁
12345...8

尾頁

跳至