自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:我媽媽過咗身,我幾個月bb,同3歲仔可到靈

原帖由 tomatojan 於 15-08-20 發表
我媽媽過咗身,我幾個月bb,同3歲仔可到靈堂參加送別禮拜嗎2,是晚上7時在大酒店。
如可以,有什麼要注意?
...
婆婆咁親,冇嘢要諗冇嘢要顧慮

珍珠宮

回覆:我媽媽過咗身,去靈堂事宜

我仔2歲去我阿爺,屋企人百無禁忌

別墅

我媽4月都走左,大仔4歲細囡1個月大,我冇帶佢地去,大仔就識野,費事佢感覺唔好,細女就太細!

男爵府

自己媽咪不需要有顧慮。最後一程⋯⋯為何有顧慮?

別墅

但我媽係醫院走果時,大仔有送最後一程,佢專登帶包餅請婆婆食,我只好話,婆婆訓左覺食唔到,之後佢都會同我講好掛住婆婆,想醫院探佢,等等,其實佢識野

禁止發言

男爵府

我老豆過身我弟婦重有2個禮拜就生佢都去.2日都到.
你拜觀音.咁觀音有無講.母親過身唔送得!
呢D係孝黎架.仔.女細咪唔送上山或火葬場.叫親朋睇住幾個鐘
自己媽媽黎架.無禁忌!!

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:自己媽媽,+唔去會唔會終生後悔?+我地全家是

原帖由 same2 於 15-08-20 發表
自己媽媽, 唔去會唔會終生後悔? 我地全家是教徒, 爸爸唔係, 所以佢過身時行道教儀式, 師傅話喪家百無禁忌, ...
好多時師傅會提,信教可以唔使上香

子爵府

2018復活節勳章

回覆:tomatojan 的帖子

唔去,有無限個藉口。
去,只需一個理由。。。因為係你親媽媽,你孩子既親婆婆。
如果根本你自己心中有數,又何須走上黎收集咁多意見,况且答應亦只係得去同唔去。
ps, 當年我老爺上左天家,我有帶阿仔去。

禁止訪問

引用:是自己媽媽!不會理人閒言閒語!

男爵府

我自己角度,只有想 / 不想 去

完。

子爵府

畀面勳章

我爸走個陣,阿仔未足三歲全程跟著我,其實自己人冇事架,有CFu話我哋係主人家,其他d野唔會攪我哋架

男爵府

引用:我媽媽過咗身,我幾個月bb,同3歲仔可到靈

原帖由 tomatojan 於 15-08-20 發表
我媽媽過咗身,我幾個月bb,同3歲仔可到靈堂參加送別禮拜嗎2,是晚上7時在大酒店。
如可以,有什麼要注意?
...
我剛做完,堂官叫我日落前帶走小朋友(2、4歳),我4:30到,大約6:00走

大宅

引用:Quote:原帖由+same2+於+15-08-20+發表自己

原帖由 oiyau2005 於 15-08-20 發表
好多時師傅會提,信教可以唔使上香
係, 佢有問我地上唔上香, 我地自己話要上, 果個係爸爸, 這是我地為佢做既最後一件事, 走最後既一程, 何來顧忌?!我地唔係拜神, 係上香俾自己爸爸, 我相信主唔會因為咁而離棄我的

子爵府

自己親人, 一定會去, 百無禁忌

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我無帶!係師傅叫的,加上我小朋友好手多!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

7月出就唔知。我爸爸個時我仔都有去。初頭怕佢驚。我99有俾個符佢袋住。此終小朋友。諗住拜一拜坐一陣就叫我99佢地帶佢走先。點知我仔。唔怕不特只。走去睇下佢牙公。佢側邊燒野仲要畫埋幅畫燒俾佢。仲要係甘叫牙公收野。所有儀式佢都有一齊做。我覺得最緊要睇個小朋友。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 oiyau2005 於 15-08-20 發表

原帖由 same2 於 15-08-20 發表
係, 佢有問我地上唔上香, 我地自己話要上, 果個係爸爸, 這是我地為佢做既最後一件事, 走最後既一程, 何來顧 ...
好奇一問,其實你地信唔信上香佢會受到?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我無帶!係師傅叫的,加上我小朋友好手多!

原帖由 hystericbape 於 15-08-20 發表
我無帶!係師傅叫的,加上我小朋友好手多!
我個c fu都叫唔好帶,唔係怕公公,係怕其他野,加上我自己攪晒成個儀式(我係獨女),根本都無時間去照顧小朋友,我信我爸明白的。

之後都有帶小朋友去道堂(安排左爸爸係道堂受香至尾7),我覺得都ok...

大宅

引用:唔去,有無限個藉口。去,只需一個理由。。

原帖由 robbieyan 於 15-08-20 發表
唔去,有無限個藉口。
去,只需一個理由。。。因為係你親媽媽,你孩子既親婆婆。
如果根本你自己心中有數, ...
咩意思呢?

首頁

尾頁

跳至