自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

引用:剛剛搭車回家見到居然有個post問老師辛唔辛

原帖由 someone123 於 15-09-23 發表
剛剛搭車回家見到居然有個post問老師辛唔辛苦,睇完好感動,終於有人見到老師既付出

其實老師既另一半都好 ...
雖然我好敬重你盡心教學,但是我想講,呢種生活不平衡不健康!想要教好學生,老師必先生活、精神、心靈都要健康,長遠計希望你地一定要向校長及教育局反映你們的困境,支持你們!

男爵府

引用:回覆+jincaiyan+的帖子所以有老師拖喼上班

原帖由 CheungMichelle 於 15-09-23 發表
回覆 jincaiyan 的帖子

所以有老師拖喼上班,方便拖簿帶卷回家改,再拖回學校。
我學校好多同事拖行李箱架,試過我拖住去藥房買野俾人眼望望,之後打開全部都係功課來

男爵府

引用:Quote:原帖由+someone123+於+15-09-23+發表

原帖由 redhot 於 15-09-23 發表
雖然我好敬重你盡心教學,但是我想講,呢種生活不平衡不健康!想要教好學生,老師必先生活、精神、心靈都要 ...
係架,我都知自己咁唔健康,依家無小朋友還好,有小朋友真係對個小朋友唔住,唯有俾媽咪同埋老公睇住
不過教育局一向不聞不問,教協做左好多野都無用

侯爵府

畀面勳章

回覆:自由版剛剛出個post問老師辛唔辛苦,我覺得....

人人都以為做老師好正,學生放假就咩都唔洗做,其實我地有時忙到廁所都無得去!

如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

禁止訪問

侯爵府

見到樓主post有d感動,感動在作為老師已經辛苦,但辛苦中會欣賞身邊美好的人和事,其實現時大社會正需要呢種生活態度,這與學歷、成績、人工無直接關係,但做到的人少之又少

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 someone123 於 15-09-23 發表

原帖由 laiyuen 於 15-09-23 發表
我有家人都係做老師,同你情況差唔多,都係連瞓覺都無時間,自己既子女都無能力、無時間去教導,因為基本一 ...
但我識果d好得閒架,日日一落堂即刻whatapps吹水,教小學的五點幾就返到屋企,朝朝搭的士返工根本吾使逼巴士,晚晚節目多籮蘿,又可以同老公煮飯仔玩寵物,每個週六並不是全部也要返校的,放假仲可以去旅行.......

我諗不能话全部教育工作者也辛苦吧~各行業也有其苦處吧~

SIUBKT    發表於 15-9-23 22:52
REJOICE

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 milkjelly 於 15-09-23 發表

男爵府

雖然我唔係老師,但我有疑問係唔所有老師都咁辛苦(不要插我)我有咁既想法,因為我弟婦係老師,佢係一所津貼中學教中高中生,佢係系科主任,會做班主任,會出卷,也要開會。但每日佢可以六點半返到屋企 (學校距離屋企要成個鐘),一星期有兩至三天更可以四點幾五點返屋企,佢不用拎功課返屋企改,每逢學校長假期,她只需返一兩日就可以。我覚得佢好他條,沒有人地講得老師咁辛苦(可能有我唔知啦),但我党得佢真係無我想像中忙同辛苦lor.

禁止訪問

回覆:someone123 的帖子

侯爵府

好媽媽勳章

引用:雖然我唔係老師,但我有疑問係唔所有老師都

原帖由 bb108 於 15-09-23 發表
雖然我唔係老師,但我有疑問係唔所有老師都咁辛苦(不要插我)我有咁既想法,因為我弟婦係老師,佢 ...
Um⋯⋯禾都有同感

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

雖然我唔係老師,但我有疑問係唔所有老師都咁辛苦(不要插我)我有咁既想法,因為我弟婦係老師,佢 ...
咁極端 其實其他行業都係一樣 有人做到死死下 有人可以好 hea 都係睇工作態度同彩數

大宅

畀面勳章

有同感,非常認同你

REJOICE

男爵府

唔會插你大家討論下姐
第一睇校情,我學校上至科主任,下至我呢種小薯仔都係好多野做,科主任仲辛苦過我地呢d薯仔,我每日放工仲有好多老師(特別是高層都仲起度努力緊)
總有學校係hea,總有老資格老師係唔做野,但係依家最新入行的全部合約制,仲要食埋老資格老師既workload,就真係好多都博到好盡
教咩科都有關係,例如體育課會練球練好晚,語文科改簿改得特別多咁

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

剛剛搭車回家見到居然有個post問老師辛唔辛苦,睇完好感動,終於有人見到老師既付出

其實老師既另一半都好 ...

男爵府

引用:Quote:原帖由+bb108+於+15-09-23+發表雖然

唔會插你大家討論下姐
第一睇校情,我學校上至科主任,下至我呢種小薯仔都係好多野做,科主任仲辛苦 ...
哈哈,咁可能真係關係,我弟婦不是在band1中學教,但都教左成十年,而且不是主科(即係中英數常果D)所以無咁忙呱

伯爵府

我鄰居兩公婆都係老師,一個教中學,一個教小學,佢地5點左右已經返到屋企,從來唔覺佢地有拎功課返黎。

有時見佢地4點就已經同小朋友喺公園玩緊。

週六、日就家庭樂,多數見佢全家連長老總動員出動。

所以我覺得工作量真係好視乎係乜嘢學校。

男爵府

我都覺得老師辛苦,所以我同仔女講,做老師係好辛苦,你地要乖乖地,唔好再增加老師既工作量!我見過幼稚園老師朝早8點已經喺學校,黃昏6點幾先見佢離開學校!

子爵府

熱血勳章

子爵府

好媽媽勳章

我隔離嗰個,今朝6:15出門,夜晚7:15先返到
除左食飯同沖涼,一直對住電腦,個仔有少少功課上問題問佢都無時晚教佢(佢教理科,科學問題我叫仔問佢)
而家仲send 緊學校email
所以我唔做FTM 嘅話,我都唔會重拾教鞭
一直都有話,兩公婆教書,仔女功課成績無人理,開學會畢業禮家長日旅行日無父母嚟,活像孤兒

首頁
12345...6

尾頁

跳至