自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:我個仔既伯娘話我仔偷佢d糖

買包糖叫亚仔拎比伯娘,話係送比伯娘食,睇佢有咩反應

我的生命由我主宰.

男爵府

糖放出黎,小朋友食左好正常。用偷黎形容確實過分

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:我個仔重點係唔係拎粒糖袋走,而係次次都即

原帖由 jessie_CC 於 15-11-14 發表
我個仔重點係唔係拎粒糖袋走,而係次次都即時拎左拆嚟食,但就無問人

...
希望樓主唔好介意,就算佢冇拎走,但冇問就食在都係唔啱,咁即係偷食。
伯娘私下同你講都留面子比你,你正視完個仔嘅錯誤,應該叫個仔去道歉,而唔係做大龍鳳好似為個仔比人話而要出返啖氣咁

My Egg Egg Egg Egg Easter House

侯爵府

我覺得伯娘講咩都好啦,
但樓主係咪都係時候借呢個教一教小朋友呢?
好多家長喺小朋友一兩歲時已經話“呢件玩具係哥哥嘅,如果要玩要問過哥哥架”
糖都係一樣。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

件事已經過了,再同小朋友講清楚外人家同自己屋企唔同,好多事唔可以同係自己屋企一樣咁做。

你都話有牙齒印了,咁個婆娘更係唔會講得好聽啦,咁都冇辦法,以後唔再見同住附近,見到都可以立刻掉頭走,緣慳一面

子爵府

重點係你阿仔有冇做過,你平時有教唔代表阿仔無做...
有做過抵俾人話...關牙齒印咩事?
獻醜不如藏拙

珍珠宮

畀面勳章

我淨係知我個囡得兩歲,佢都知道人地嘅野唔可以攞

4歲都唔識呢個道理

水晶宮

引用:除咗教個仔之外, 有牙齒印就少去為妙!!

原帖由 cy101 於 15-11-14 發表
除咗教個仔之外, 有牙齒印就少去為妙!!
x2

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jessie_CC+於+15-11-14+發表

原帖由 fishes 於 15-11-14 發表
希望樓主唔好介意,就算佢冇拎走,但冇問就食在都係唔啱,咁即係偷食。
伯娘私下同你講都留面子比你,你正 ...
同意,樓主個仔事實上真係不問自取,真係算係偷人野,無論係糖定係金都係偷,樓主自己教唔掂唔係藉口,無痛腳就唔會比人捉得到,既然自己小朋友做錯應該以身作則去道歉,唔係拉個小朋友去做場大龍鳳發爛

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我淨係知我個囡得兩歲,佢都知道人地嘅野唔

原帖由 myaisha0435 於 15-11-14 發表

4歲都唔識呢個道理?
4歲唔細喇

男爵府

身為長輩, 咁講嘢...用個偷字

子爵府

jessie_CC 發表於 15-11-14 15:23
如果係你會點處理,我仔4歲,我好嬲佢講到我個仔係賊咁,但我已教過好多次我個仔唔可以起人地屋企拎人野食 ...
同我娘家一樣, 又係樓上樓下, 我弟婦成日話我侄仔點點點, 搞到我侄見到佢好像見鬼, 請佢食任何嘢一定問邊個既, 一知係我弟婦既死都唔食. 我侄5歲幾, 佢投訴的多, 最後連我同我阿媽都興, 所以你又唔需要咁介懷, 同個小朋友咁計, 只會令人覺得佢小家.

水晶宮

回覆:jessie_CC 的帖子

永不去她家,但也要再教仔仔,不可自取

珍珠宮

引用:我淨係知我個囡得兩歲,佢都知道人地嘅野唔

原帖由 myaisha0435 於 15-11-14 發表

4歲都唔識呢個道理?
唔係自己嘢唔可以攞,尤其是去人地屋企,做任何嘢都要問人,呢d觀念細就要教

子爵府

2024年龍年勳章

究竟私下講的原因落你面定俾面你就要睇佢講時的語氣同態度了。但事到如今,呢點不是最重要係你知你仔真的有攞佢D糖食,這是鐵一般的事實,人哋越講得難聽你就會越刻骨銘心,越要多提你個仔。

公爵府

alphabetagamma 發表於 15-11-14 15:43
好耐之前有jm出過post話老公姪女偷零食
我記得當時個個鬧唔問就食就係賊

個姪女好大啦 唔知10歲定8歲

男爵府

咁細個點識偷野, 想食就會拎黎食....
不過可以教佢要問準左先

子爵府

2024年龍年勳章

其實你唔開心D咩呢? 唔開心佢話你仔?定唔開心你仔做錯事?

睇返你所寫的,佢無直接話你仔偷糖喎,無用\"偷\"呢個字呀!

子爵府

2024年龍年勳章

引用:其實你唔開心D咩呢? 唔開心佢話你仔?定

原帖由 chemlo0920 於 15-11-14 發表
其實你唔開心D咩呢? 唔開心佢話你仔?定唔開心你仔做錯事?
調返轉頭你係佢,你又會點做先?

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆:jessie_CC 的帖子

幾粒糖咋喎 咪當請左小朋友食囉,最多話下次要食問左先,使唔使話個小朋友係賊呀?

首頁
12345...6

尾頁

跳至