夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 lai_tat 於 08-9-3 12:08 發表
咁樣落去, 真係唔係辦法架喎...
你地呢個月點捱呢???

你要認真諗吓係咪仲可以同佢繼續落去...

呢個已經係之後賣咗樓的問題

而家眼前的問題係唔知點還財務啲錢,因為已經唔拖得

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我阿媽賣了3層樓幫我細佬還賭債, 前前後後還咗500多萬,(我30萬cash, 我家姐50萬cash), 佢次次去賭返屋企問阿媽攞錢時佢都話以後唔會, 次次大耳隆追到上門, 無計可施要賣樓還債, 佢都話冇債就冇心去賭, 結果, 一層一層樓咁賣出去.

到e+ 我阿媽都放棄了, 當最後一層樓(自住) 都賣出去時, 我阿媽搬咗去邊, 都唔比我地知.

我和他現在無聯絡, 只係知道佢過緊d 揾$20000 還$18000的生活~~~

賭真係會令人家散人亡的.

你問我, 如果我老公係我細佬咁, 我諗我一早就走咗.

妳愛他, 都要他愛妳才行, 單方面付出的愛是不會有結果的. 受苦只會係自己.

你諗, 我細佬咁, 我都咁煩, 很難想像你的心情.

妳年紀少嗎, 真的可以戀愛大過天??

他愛妳嗎?? 愛一個人會令她受傷嗎???

他的賭本不只是錢, 他也用妳對他的受作賭本. 你願意付嗎?? 妳也是跟他一起賭的.

女人最大的資本是什麼?? 是青春.

值不值得用你最大的資本去投資一個賭仔身上, 自行想吧!!

水晶宮

另:

次次幫佢還到一毛錢債都冇, 唔駛3個月又入不敷支!

你問我意見, 我對所有賭仔講出的話都只信1成

水晶宮

趁e+ 個樓市仲未跌好拿拿聲賣咗去啦

得番d 錢唔係幫佢還賭債, 係幫自己還自己的債呀!!!

寧教人打仔, 但係一見賭, 一見吸毒, 我都要叫人分的!!! 唔好見怪

那怕你賣咗層樓幫佢還債, 但其實仲有千千萬萬你唔知的街數呀!!!

別墅

佢今日放假,又去咗麻雀館,唉,我都真係心死了

機本上做咩都冇用,只係唔知應該點面對分開之後的生活,如何向家人說呢?小朋友又如何呢?因他是很喜歡他daddy的!

係呢段期間仲住在同一間屋,又應如何想處呢?當佢死咗?我都想可以做到,因為等佢返嚟係一件好節磨的事

如果我真係選擇分開,應該點同佢講呢?我真係冇諗過自已要行呢一步?佢係我的初戀,點解係呢幾年間會變成咁?

男爵府

牛年勳章

原文章由 aeiou1234 於 08-9-3 14:13 發表
佢今日放假,又去咗麻雀館,唉,我都真係心死了

機本上做咩都冇用,只係唔知應該點面對分開之後的生活,如何向家人說呢?小朋友又如何呢?因他是很喜歡他daddy的!

係呢段期間仲住在同一間屋,又應如何想處呢?當佢死咗?我都 ...

我都感受到你嘅無助、痛苦...
但係你要勇敢面對呀...

別墅

我只想大哭一場

伯爵府

我細佬又係賭仔, 當然賭到老婆走佬, 起初我同佢去福音戎賭......所有方法都用曬, 但佢都依然無變, 家人成日就生活在被大耳loan, 財仔追數, 周圍借錢幫還錢, 不停咁重覆, 終於連我都走埋佬, 一年後佢終於要破產. 咁先叫做好d, 但破產其完後又唔知點知.

總之, 賭你講野你唔好信.

信耶穌改變唔賭, 如果佢真心倚靠神係得既, 但到而家我細佬仲未得.

佢都仲有返教會, 但沒受浸, 一完崇拜就走都走唔切, 聽道時又"釣魚".

我都係咁話, 離婚會係一個解脫, 未見過賭仔, 或者無家人係賭仔, 果種痛苦法係唔明白.

[ 本文章最後由 lky3107 於 08-9-3 15:18 編輯 ]

珍珠宮

賭到板主老公咁既境況...
真係唔好再信佢喇...為自己諗下啦!!!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

樓主,
你仲數唔數得出俾咗幾多次機會佢改呀?數唔到? 咁你都知道佢係唔會改架啦, 唔好再縱容佢喇. 我贊成你賣樓, 然後同你99將d錢平分. 但唔係攞黎同佢還債, 而係留返俾自己同個仔日後嘅生活費. 係佢自己欠債, 佢應該自己搞掂, 次次都有人幫佢還錢, 佢唔識死架. 一定要到冇人肯幫佢, 佢先會面對.
你記住千期唔好幫佢揹任何債同做擔保人, 否則要上你身, 你點養大個仔? 最好同佢離婚, 否則日後大耳窿上門追債你都煩呀. 佢話冇借大耳窿你都唔好信啦, 佢借到冇財務公司肯借, 一定會借大耳窿嘅.
至於點同其他人交待, 真係唔洗擔心, 借過錢俾佢嘅人都會明白你, 就算其他人唔明白又如何, 最緊要係你同個仔將來嘅生活, 唔洗理其他人點睇你地.
至於個仔, 幾多歲? 你慢慢解釋俾佢聴囉. 你要好好教導佢唔好重蹈爸爸覆轍, 佢大個咗之後都會明白賭錢令人家散人亡.

別墅

原文章由 tantanmama 於 08-9-3 15:32 發表
樓主,
你仲數唔數得出俾咗幾多次機會佢改呀?數唔到? 咁你都知道佢係唔會改架啦, 唔好再縱容佢喇. 我贊成你賣樓, 然後同你99將d錢平分. 但唔係攞黎同佢還債, 而係留返俾自己同個仔日後嘅生活費. 係佢自己欠債, 佢應 ...

其他人點睇我唔會理,但自己父母真係唔知點交代,佢哋對佢真係好似仔咁好,我只係唔想佢哋要為我擔心著

男爵府

牛年勳章

你父母唔知佢係咁架???

別墅

原文章由 lai_tat 於 08-9-3 15:58 發表
你父母唔知佢係咁架???

佢哋知佢有賭錢,以為細細哋買下馬仔,唔知原來係咁過份,所以先唔想佢哋擔心

伯爵府

熱血勳章

對住自己個仔,慢慢講,講時實,佢慢慢就會明白.
就算真係離婚,仔仔都可以見daddy.

至於自己既父母,更加唔需要隱瞞,
照直講,你係佢地既女兒,佢地初時會接受唔到,
但你同佢地講返事實既真相,
佢地都想你過返d好生活,唔洗再成日怕人上門追債,電話響又驚(追債),每日就係徨恐驚慌下過日子.

男爵府

牛年勳章

係呀, 自己父母都唔想個女同個孫生活得唔好架嘛...

子爵府

樓主, 賭真係可以令人家散人亡, 千萬不要以為自己可以改變佢, 因為佢仲有你作最後的靠山, 你會幫佢搞掂所有嘢, 而佢只會繼續賭下去, 賭仔講的說話信一成也嫌多! 不要再奢望佢啦! 我明白你想一家人在一起生活, 但時常生活在担驚受怕的日子下, 小朋友都會有影響.

別墅

其實我真係唔想我父母知太多,我只想同佢哋講結果,唔想講經過

我其實都算在温室長大,路一直都好平坦,從未試過咩大風浪,所以今次對我嚟講,真係一個好大的考驗

水晶宮

原文章由 aeiou1234 於 08-9-3 15:50 發表

其他人點睇我唔會理,但自己父母真係唔知點交代,佢哋對佢真係好似仔咁好,我只係唔想佢哋要為我擔心著

你要對人交代定要同自己交代呢???

放手=放生自己

別墅

原文章由 Pulmma 於 08-9-3 17:03 發表

你要對人交代定要同自己交代呢???

放手=放生自己

只係唔知點同父母交代

大宅

妳要成件事由頭到尾同父母講架,如果唔係所有親戚都唔會了解妳,比說話妳聽,到時妳仲痛苦,(因為我朋友又係咁,同老公離左婚,但冇同親戚講咩事,搞到男女家都當佢衰人)

原文章由 aeiou1234 於 08-9-3 17:13 發表

只係唔知點同父母交代

首頁

尾頁

跳至