懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆:原來而家真是無人讓座!

好多都係咁架,讓座反而覺得好少有

禁止訪問

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我覺得唔俾人撞已經偷笑,我都6個月,可能個肚唔巨,經常繁忙時間搭地鐵,未試過有人讓,反而要同人爭位坐,仲要次次都輸,因為我一定慢過人囉⋯

複式洋房

算吧啦,依家個個都扮睇唔到
我搭地鐵都無次有人讓,
啲人淨係你眼望我眼就算

大宅

我7個月,搭地鐵咁耐讓坐比我嘅次數十隻手指數得晒!最克人憎嘅係D後生仔/女,望完你個肚之後繼續玩電話

別墅

回覆:APW103 的帖子

我真係會教自己仔女要讓座,d學生哥成日坐係度眼超超,再係咁邊成世界,細個我父母都有教我讓啦,乜而家d學生個個都唔讓!仲差d係地鐵撞到我呀,我喝住咋!真係火都黎!

大宅

昨天有個白髮身手敏銳的阿婆,衝門zip入來乾淨利落,我企係近門口都差d俾佢撞,我反而提佢小心d,但佢完全唔睬你
有個人好心讓俾佢,佢極速zip去坐,但個讓座既人又企左出來反而迫住我及其他人,我好衰咁串佢“你唔讓好過讓啦,佢行得快過你呀,而家大家仲迫”
我本身8個月,昨天收工已腰痛到有d炆,我認同係要敬老,但有d老人家真是係咪咁需要定是自私,我覺得要分清囉

mon0410    發表於 16-1-8 16:04

大宅

想坐下咪搭的士囉,唔會寄望有人會讓坐

大宅

常事喇,我都係冇人讓座。搭巴士。都陀著BB六個月果陣時,又係熱天,睇到好明顯個肚。

大宅

小樂bb 發表於 16-1-7 10:50
我25w,上次坐關愛座,俾個女人(佢抱住個小朋友,小朋友瞓咗)走過黎叫我讓座俾佢

...

依家D人真係,點好意思叫大肚婆讓關愛座?第D關愛座嘞?

大宅

三十幾週都沒人讓啦!日日都係企返工,搭巴士見樓上有人落車,上埋樓上兜圈都沒人讓啦.........

其實企到係福份,即係你沒咩唔舒服。但講真,有過bb,或者家人有過bb都會知,有d時候係會辛苦,有時真係需要個座位架。

見到上面有d jm講野真係.......唉.....
講真,成世流流長,我相信你或你家人都有需要坐位既一日,我真係唔敢咁大口氣........

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

引用:我坐東鐵缐覆診,10次有8次都係自由行讓座

原帖由 Lwwl 於 16-01-07 發表
我坐東鐵缐覆診,10次有8次都係自由行讓座俾我
我個陣都係有好多大6人讓位比我,反而啲香港後生仔連大6人都不如

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

引用:想坐下咪搭的士囉,唔會寄望有人會讓坐

原帖由 imokifurhapi 於 16-01-08 發表
想坐下咪搭的士囉,唔會寄望有人會讓坐
唔係個個媽媽都捨得花錢搭的士,同埋唔係個個去搭的士就解決左人與人之間既同理心關係

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

lemontea520 發表於 16-1-8 12:17
唔係個個媽媽都捨得花錢搭的士,同埋唔係個個去搭的士就解決左人與人之間既同理心關係

...

其實的士個坐位好抵,有時起身好辛苦架。就算有錢,對於大肚到尾聲既媽媽唻講,搭的士未必會舒服過坐巴士...........

公爵府

kmbe 發表於 16-1-8 12:21
其實的士個坐位好抵,有時起身好辛苦架。就算有錢,對於大肚到尾聲既媽媽唻講,搭的士未必會舒服過坐巴士. ...
係呀係呀, 我記得臨生之前個一個月, 有時我地搭的士, 我真係入得好辛苦架同埋落車要好大氣力先起到身..
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

應該唔係宜家,之前試過喇

複式洋房

是呀,反而有時讓的係印尼賓賓姐姐,香港人通常中年男人讓,我C6叫我開聲,我話開聲都無用,而家d 人老人家都唔讓!

別墅

回覆樓主:

都有人會讓,但係屬少數囉
大部分唔會理
有d見到我企喺佢面前,就"變"瞓覺
今日一入地鐵就有個女仔讓座
但坐左幾個站
有個白髮老人,持拐杖
我讓佢坐
佢最初見唔到我個肚,只见個大手袋
話你d野重,唔好意思
我企起身
佢见到我個肚
更加猶疑,話……aiya, 你懷孕呀
要我安撫佢,話我ok,你坐低先啦
佢就坐左
……而隔離個两位,係無動於忠的

別墅

我呢家25Weeks,都好見肚。尋日搭火車,個師奶見到我個肚扮睇吾到,個後生仔見到之後,即刻低頭打機。最後竟然一個40幾歲既中國內阿叔讓位比我坐。
我真係估吾到。強國人都仲好過香港人。

複式洋房

我今日坐地鐵 見有個媽媽抱住個訓咗叻小朋友 又有個公公企咗係度 旁邊坐咗兩個15 16歲學生哥 我就未見肚 我行過去同學生哥講 不如你讓坐俾兩位有需要人仕啦(抱小朋友媽媽 同 公公)好彩佢地都好快咁應好 跟住讓坐 見到有需要嘅人要幫助 我一定會出聲 好多人都肯讓

首頁

尾頁

跳至