自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有3個小朋友+工人,開支4萬都合理.

大宅

回覆:請教六人家庭每月生活費

一家六人,唔大使

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

40000$ 六個人我覺得好慳了

珍珠宮

不用供樓已經
慳自己⋯下午茶不吃包一人煎2隻蛋煮個麵

大宅

回覆 最後回覆 的帖子

我之前都以為大的幫到細的,事實係無可能。
而家中學功課多,校內活動多,好似讀大學咁。

我大女平時勁多功課,放學要補習或留校活動,好多時都要7點先番到屋企,逢周六不是回校参加辯論隊訓練就是参加比賽,她顧得掂自己學業不用我操心都好啦。

我每個仔女都是親自跟功課到二,三年級,然後四年級正式放手的。如此一來,我等於重讀三次小學了,少啲耐心和愛心都唔掂啊。有時候真係好悶不過為了子女前途,唯有頂硬上吧。

yiu_mimi    發表於 16-1-15 14:16

公爵府

仲有稅,保險,假期洗費,人情,過時過節,間中電器換下 etc

yiu_mimi    發表於 16-1-15 14:16

大宅

回覆 tommyxsarah 的帖子

係啊。在香港,中產=中慘,乜野福利都無。

大宅

回覆 sangria 的帖子

係啊,洗冷氣機,換壞電器,買新電腦⋯⋯其實好多瑣碎和突發支出無的預架。
稅就老公自己搞掂。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 tommyxsarah 的帖子係啊。在香港,中

原帖由 鎸瀛媽 於 16-01-14 發表
回覆 tommyxsarah 的帖子

係啊。在香港,中產=中慘,乜野福利都無。
外國仲慘啦,香港低稅,算係咁。

大宅

回覆 babie2 的帖子

以前我有用app計的,但後來懶記了,只記大數和固定開支,寫在本子上仲簡單。
一頭家使錢真係唔覺唔覺,我完全明白你的感受。

希望我地大家都可以收入水漲船高,使錢的地方減少啲,剩多少少銭吧。

珍珠宮

唔算大洗,我一家3口,冇工人,要俾屋租8000,7除8扣(仔女書簿,一家換季等)。每年只餘幾萬。

別墅

好大使

男爵府

好媽媽勳章

引用:我們一家六口,夫妻兩個,我是全職媽咪。小

我們一家六口,夫妻兩個,我是全職媽咪。小朋友三個,工人姐 ...
樓主, 一開始睇仲以為你講緊我.... 我又係3個小朋友, ftm, 加埋工人一家6口, 又係4萬洗費(唔洗供樓), 唔同係2個小學1個幼稚園...

我依家有時都超支, 超的部分只可用自己以前打工的儲蓄。2年先去一次旅行, 每月好緊, 所以覺得你的洗費都差唔多。不過我有打算cut工人, 和等最細果個上小學後揾part time幫補下。

男爵府

引用:Quote:peggykwan+發表於+16-1-14+19:43+四

係啊,好多親友都覺得我算不錯了,其實我是有苦講不出,錢好像不少,但總是不夠用,只能常常安慰自己比上不 ...
其實周末去主題公園我一拖二(2、5歲)都係咁去,買張Annual Pass可以成日去,一年金卡都係4-5000四個人,所以你其實可以試下帶佢地去玩下,唔掂帶埋姐姐,唔洗樓下玩咁悶。

大宅

回覆 elysianfields 的帖子

呢條數係指周日一家人去街的費用,睇戲,飲食和買書買玩具,我自己有就好少買自己野了。因為有時周日老公在就他付錢,周日他不在就我俾錢,有時候手緊就在樓下花園玩或者游下水,行下山。
像你所講,一家幾口周日去下商場或主題公園,最少使一、二千,1500只是我大約數,大約係一家人一次街的洗費,只多不少了,所以生活費總是唔多夠⋯⋯

平時伙食、沖涼液洗頭水等等家居用品就是10000元左右。

大宅

回覆 twllc 的帖子

我都有時候會超支,要用私己補貼架,問老公拿番,佢有時俾有時就無得比。
我都有想過2年後兒子小一,二女小四,大女中三就Cut工人,可以省6,7000。

Parttime應該做不了了,一頭家好多家務,老公為了搵食長期在外地,無工人姐姐時我一個人顧得掂,千祈唔好病都還神了。

大家加油,我的朋友們話我做得辛苦時,想著第日有三份家用收就有動力了。

fandycheng    發表於 16-1-15 18:36
yiu_mimi    發表於 16-1-15 14:27
babie2    發表於 16-1-14 21:15

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

大宅

回覆 peggykwan 的帖子

多謝你的建議,又幾好,我上網睇下先。

大宅

回覆 babie2 的帖子

其實好多細數開支架,一年先計肯定對不上,差唔多就算了,家庭數唔使似公司數咁認真的。

大宅

回覆 mankiki041005 的帖子

睇到啦。

首頁
12345...15

尾頁

跳至