自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

我太太喜歡蒸餸,唔使大洗廚房。

伯爵府

回覆:男人真係會介意老婆唔煮飯

我老公成日唔想我煮,我ftm,佢話驚我辛苦,我一星期煮足六晚,其實我都唔想煮,不過出去食又貴,食得多又悶,先自己煮

meimei11    發表於 16-1-26 13:26

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

EVA222 發表於 16-1-26 12:49
以未有仔女計,如果雙職老婆常OT,煮乜鬼,老婆無返工,煮餐晚飯好應該,唔識慢慢學。

...

我老友同佢阿媽成日同我呻,話佢細佬被人落降頭﹗

以下說話出自老友及阿伯有既:

細佬紀律部隊高職,本有同居女友,女友又靚又有錢,又有自己大生意﹗同居左幾年架喇,不單對伯

有、細伯好,連帶姐弟妹都好好,就算而家佢地分開左,佢都成日請佢地飲茶、問候。

點知,細佬返中學舊同學敍會,着左個舊同學。

SALES黎,又平又唔靚﹗細佬話佢可憐,响自己屋企連飲水都唔敢,因後母好毒喎﹗故只會買水飲﹗

跟住,細佬就飛人同呢個同居,無幾個月就結婚,跟住初就派公屋畀佢,一、二年後又派間大公務員

宿畀佢地。

女,一結婚就唔做野,只係玩,買名牌野,講明唔會生細路。

水,都唔煲,飯更加唔煮,要養名種貓、狗,連C都唔執,要佢老公搞,飯要老公買返黎,否則情願唔食﹗

有時伯有睇唔過眼,山長水遠攞湯去,仲要畀女既話佢麻煩﹗

呢D 唔知係咪叫好命囉﹗

佢地話間屋臭架﹗

我只有勸伯有同老友睇開D﹗咪理啦﹗

chelsea_meow    發表於 16-1-27 15:09
good_pig    發表於 16-1-27 00:42
APIGMA    發表於 16-1-26 19:51
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:見過幾個例子. 都係C6嘅朋友. 班人夫係朋友

原帖由 sunha 於 16-01-26 發表
見過幾個例子. 都係C6嘅朋友. 班人夫係朋友面前晒幸福, 話老婆識煮飯煲湯, 點知有D狂呻, 話老婆唔煮飯, 餐 ...
老實講
在職唔煮都無所謂
因為放工又夜又攰又要做家務
但如果ftm 唔煮餐餐出街食
就有點兒那過
小朋友食得街外野都無益啦

侯爵府

要識!但可以唔煮,如果喺外出全職女性。
或識煮,教工人煮。

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

沙崙玫瑰 發表於 16-1-26 13:27
毒女.

伯有話,以前就話佢後母毒佢啫,故唔會食佢自己家中任何野。

而家工人都唔肯請,得兩公婆,邊個毒佢呢?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

好媽媽勳章

大力大力 發表於 16-1-26 13:13
娶我老婆都知佢唔識煮飯,佢唔識就我煮(過時過節)~
你就叻啦, 又識炒股, 又識炒餸. 識煮過節飯, 高級組別喎.
C6都試過煮, 但真係好難食.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我ftm湊3個, 有時唔想煮買飯盒, 食杯麵老公冇咋型, 當然, 如果有住家飯食加埋個湯佢就大滿足

大宅

好媽媽勳章

my005 發表於 16-1-26 13:30
伯有話,以前就話佢後母毒佢啫,故唔會食佢自己家中任何野。

而家工人都唔肯請,得兩公婆,邊個毒佢呢? ...
佢講大話. 個男人唔好彩.

my005    發表於 16-1-26 13:34

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:我會覺得分工合作,個家大家都有份,如果大

原帖由 milky_red 於 16-01-26 發表
我會覺得分工合作,個家大家都有份,如果大家都返工,應該將就吓,不過如果無返工、無細路又唔煮飯就好似過 ...

瑪瑙宮

大廚勳章

我會覺得分工合作,個家大家都有份,如果大家都返工,應該將就吓,不過如果無返工、無細路又唔煮飯就好似過 ...
無返工,如果有細路更要煮飯。吾係想小朋友日日出街味精?

話吾識煮個d,其實都係自己找藉口。有工作就難d日日煮。大家都辛苦

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

引用:Quote:EVA222 發表於 16-1-26 12:49 以未有

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我全職媽 有小朋友...基本上我係日日煮...原因係唔想老公同仔成日食街外野...
我除左唔舒服先唔煮...反而老公有時會話..你唔使晚晚煮啦..叫下外賣都得.煮飯都好攰架.....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

其實我覺得煮飯係好基本既事,如果做人老婆又唔洗返工,又冇工人,個老公開口叫煮都唔肯,都幾失敗

good_pig    發表於 16-1-27 00:42
scheong    發表於 16-1-26 16:25
baby_lover    發表於 16-1-26 15:59

珍珠宮

我嫁比老公後從0開始,現在隨便煮一圍冇難度⋯只要你愛個家自然願意去學

sunha    發表於 16-1-26 13:40

珊瑚宮

2024年龍年勳章

同意,我一向唔煮飯亦唔識煮,但大肚嗰陣冇返工都會煮簡單野

不過依家要返工,就好耐冇煮喇,放假更加唔願煮

珊瑚宮

EVA222 發表於 16-1-26 13:33
老婆好命水!作為奶奶姑奶,激心少少。

真係好命水,結左婚幾年,都好錫老婆,連我老友睇開個中醫,都讚點會有咁好男人﹗

個女的,我見過,我老友特別介紹我認識,又真係.................

故有時真係隻"能"隻,講緣份、講命水﹗

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

回覆 sunha 的帖子

好男人就吾會介意咁多野,甚至煮埋比老婆食,都吾會有怨言.有些差品男,就算個老婆是十項全能,佳能牌煮婦又點,厭三厭四,都吾會心足的.

首頁
12345...15

尾頁

跳至