自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我而家就係卡住左你lee到,+唔知自己點樣走

原帖由 suki.ywk 於 16-02-19 發表
我而家就係卡住左你lee到, 唔知自己點樣走出lee個困局, 好痛苦又唔敢同朋友親戚講, 因為我d較close既朋友都 ...
我之前婚姻也有問題,也是揾呢間,他們好專業,專門處理家庭婚姻問題。

香港公教婚姻輔導會

我老公是受害者,他那段時間也像你,我知道他也好痛苦,但他選擇用了精神折磨來令他自己獲得心理平衡一點。他知道我的事後,也原諒了我,但我被他折磨了大約一年半後,我無法再忍受下去,我提出再不改我就選擇離婚罷了,之後他就回覆平常,我們就真正的和好了。

所以我也知道這刻你會好難過,相信你也需要揾一些事情去平衡自己,現在你那麼的克制自己,也不見得是一件好事,所以提議你想把不開心的事好好發洩幾場,在不傷害自己和他人的前提下,做什麼也好,例如買幾個枕頭,把它址爛等。

大宅

引用:前因: 早排發現C6做左背叛傷害我既事, 最

前因: 早排發現C6做左背叛傷害我既事, 最後我都選擇留低! 但只果時開始, 我發現自己每當唔係同C6一齊時, ...
你講頭5樣果時我都會咁,但你要睇下究竟件事係完滿解決左同處理好未,因為自己好難睇得開。解鈴還需繫鈴人,如果佢解唔倒你心結,你一路都會咁,所以要先唸唸自己想點,之後同老公傾一傾你現時情況,等佢知其實你好唔開心,佢如果都係維繫住段婚姻,相信實可以解決倒你而家問題

大宅

回覆:suki.ywk 的帖子

樓主,明愛向晴牽的婚姻輔導幫到你,佢地婚姻輔導分得很細,其中一項是有第三者,或伴侶出軌所帶的危機應變,佢地電話18288。 二十四小時有社工接電話。你現在不算是情緒有病態那種,是件事令你有唔開心的反應,無錯時間可衝淡一切,但你會好辛苦,你需要輔導員扶你一把,有一個專業而又保密的人,即使你大哭一場,講哂件事出來,個人也會放鬆好多,加上專業人員替你分析,你會知條路點行
加油

別墅

回覆:我情緒係咪有問題? 要睇醫生嗎?(有點長)

加油

男爵府

回覆:lazywife 的帖子

好中⋯ 好想喊了已經!

好多謝lee到每一位比意見, 開解我既絲打!

男爵府

回覆:Lenatsang 的帖子

多謝你既分享! 會試下搵專業人員去傾下!

你講得啱, 我而家需要一個發洩既渠道⋯ 事件發生左, 我一直都表冷靜, 冇大吵大嚷過!

侯爵府

陪月勳章

suki.ywk 發表於 16-2-19 14:51
前因: 早排發現C6做左背叛傷害我既事, 最後我都選擇留低! 但只果時開始, 我發現自己每當唔係同C6一齊時, ...
哩個係你對你老公的信心問題﹐既然決定留低﹐
真係向前看﹐
佢亦有責任提供更多的信心俾你﹐
如果佢覺得你多餘、多事、麻煩﹐
其實係佢有問題;

如果真係太辛苦﹐
不防行開下﹐
俾自己發洩、整理情緒。

男爵府

引用:你既分析都好有道理, 或者我唸下有邊果good

你既分析都好有道理, 或者我唸下有邊果good timing可以話佢但知我既問題!
多謝你

...
心平氣和寫封信俾佢呢個方法可以嗎?寫哂你由發現事情到宜家既感受,可以避免左面對面傾時發生argue。

男爵府

回覆:siumak 的帖子

我都好想行開, 離開果家一陣! 但放唔低小朋友, 有曾經唸過叫C6搬返去6299到住, 等我唔洗面住佢一排先!

男爵府

引用:多謝你既分享! 會試下搵專業人員去傾下! 你

多謝你既分享! 會試下搵專業人員去傾下!

你講得啱, 我而家需要一個發洩既渠道⋯ 事件發生左, 我一直都表 ...
其實你係壓抑緊自己情緒,你自己會好辛苦,有信得過既朋友可以傾訴嗎?

長遠計搵婚姻輔導機構會比較好。

男爵府

回覆:curryfishball 的帖子

信已經寫過⋯ 但當時寫果一刻, 我以為自放低到⋯ 但過一排, 種情緒又會湧嚟⋯ 加上男人大部分都係只會係有事果排, 果幾日會對你呵護備至,細心關懷, 但過一排, 佢地又會變返原來果個mode, 以為太太放低左件事, 即使佢真係冇再做錯事, 但佢會放鬆自己, 然後對太太又變得爛漫!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

如果情緒影響到自己日常生活,就要睇醫生正視問題,搵你睇開的家庭醫生,講你個情況比佢評估,睇下醫生自行開藥定轉介去睇精神科,加油!

男爵府

回覆:curryfishball 的帖子

冇, 唔敢同人傾!! 所以上嚟BK講, 其實有你地既回覆同鼓勵, 我心情都立即抒解左唔少!

會試下搵輔導機構⋯

男爵府

回覆:414928 的帖子

Thanks you!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

引用:冇, 唔敢同人傾!! 所以上嚟BK講, 其實有你

冇, 唔敢同人傾!! 所以上嚟BK講, 其實有你地既回覆同鼓勵, 我心情都立即抒解左唔少!

會試下搵輔導機構⋯
加油
自己先可以令自己開心架

寶石宮

引用:Quote:原帖由 suki.ywk 於 16-02-19 發表冇

原帖由 sasa0208 於 16-02-19 發表
加油
自己先可以令自己開心架
好痛苦嘅感覺

珍珠宮

畀面勳章

呢啲事需要時間去消化
又唔同朋友講得
不過,人誰無錯
選擇留低
就要向前行
唔好多諗他出軌的細節

大宅

回覆 suki.ywk 的帖子

你有這樣的陰影其實更須要專業的輔導, 婚姻輔導兩個人同時參與成效會大一點;
如果你並不太想給他知道你見前的心情, 也應該不會叫他陪你去做這輔導吧....
有否考慮尋求信仰方面的幫助??

男爵府

回覆:sasa0208 的帖子

知道, 我會

男爵府

回覆:維仔媽媽 的帖子

我知道架, 但要做到唔唸, 真係未做到, 特別自己一個時, 所以而家積極d做運動, 因為做運動時, 咩都都唸唔到, 要集中精神做機, 或者跑步時, 只顧著跑跑跑, 咁樣分散注意力

首頁

尾頁

跳至