懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 Ching2327 的帖子

同你差不多,好有同感呀!。。。。。。。生完住房係另一大大大大大問題囉!

大宅

終於等BB瞓左,我終於有時間可以講埋我嘅產後病房經歷喇!
BB1點多D出世之後!等護士幫我連埋針,然後等咗半個鐘,就有個好nice既姐姐黎同我過床,話準備送我去產後病房休息,惡夢就係呢個時候開始喇!一黎到姐姐就讚我好叻,用咗三個鐘就生咗個BB,仲同我講我個仔係佢呢一更,第一個出世嘅BB ,所以我生之前好多野佢地都仲未完全準備得好好,因為咁啱交更,加上唔夠人手,然後姐姐鋪好張床,就叫我自己過床喇,我話下面好痛喎,我真係郁唔到啊,你可唔可以幫下我,姐姐即時拒絕,話規矩係要我自己過床既,佢教我自己'吉'高個pat pat , 然後Pat pat過咗床先,咁樣會容易啲過喎,咁唯有照做啦,試咗一次唔成功,第二次咬實牙忍住痛終於成功,真係好L痛囉,好想講返小小連針果 Part,之前提過佢唔記得幫我打止痛針就同我連針,成個過程用咗個幾鐘先完成,係因為護士要教個新仔連針,個護士講咗句,你已經睇過兩次嫁喇!今次由你自己試吓連!個心即刻寒一寒,然後講咗句太太你放鬆啲唔痛嘅、然後就開始,佢一落針即時痛到想自殺,死忍咗1個鐘之後,我終於大叫,仲周身郁,問連完未,點知個護士答我,因為下面個結構分好多層,要逐層連,加上個新仔有啲位連得唔夠好,佢要幫我補多機針,仲話因為嗰幾針都係分開嘅,所以要分開打結,因為打結係最痛既,所以叫我再忍下!聽完之後,我即刻想送句粗口俾佢兩位!!就係因為BB出左世,已經冇咗陣痛掩飾,加上新仔唔記得幫我打止痛針,呢個時候所有痛都係下面,所以過床真係好痛苦!好啦終於過完床,諗住可以落去飲水訓個靚教休息下喇,就有個護士過嚟同我講,因為產後病房暫時冇床位,而且因為呢段時間有好多大肚婆生完出院,姐姐仲執緊床,等多陣就會送我落去架啦!期間有個護士話佢冇乜嘢做,就走左過黎教我按摩個子宮,嘩!一按痛到PK 我知佢係出於好心,但15分鐘之後真係忍唔住Stop左佢,之後我就係咁等啊等........等左個幾鐘,終於有姐姐黎推我去攞返個走佬袋落產後病房!呢段期間我老公一直陪住我嘅,終於去到屬於我嘅床位,唉!點知又要過多次床,個心即時xyzzz........然後護士就叫我交出濕紙巾一包, BB了片唔記得咗幾多塊,係比BB沖完涼之後用嘅

男爵府

引用:終於等BB瞓左,我終於有時間可以講埋我嘅產

原帖由 Ching2327 於 16-03-28 發表
終於等BB瞓左,我終於有時間可以講埋我嘅產後病房經歷喇!
BB1點多D出世之後!等護士幫我連埋針,然後等咗 ...
您形容痛嘅感覺好栩栩如生. 我都睇緊廣華, 一路睇您嘅經歷, 一路好唔想去嗰度生b

大宅

眨個眼,護士就推咗我個仔黎我身邊,然後護士就吩咐我老公幫我攞定啲日用品出嚟放喺指定位置,話而家唔係探病時候,有男人係病房,會阻住其他媽咪餵人奶,所以老公淨係可以係病房陪我十分鐘就要即刻離開,加上過咗派飯時間唔會有野比我食,叫我老公一陣買定嘢食等探病時間攞嚟俾我.....其實我已經通宵冇訓過,仲要十幾個鐘冇食嘢用盡力生完個B,呢段時間我已經餓到古古聲同已經攰到冇乜自覺,因為頭先連針太痛嘅關係,所以就算老公帶咗相機係身,但一直都仲未同BB黎個合照!我唯有死頂,爭取呢十分鐘時間影返幾張全家福!影咗幾張相就已經有第二個護士黎趕我老公走lu ,老公臨走摸左我個頭幾下講咗句,我愛你呀老婆,加油啊,好好照顧BB同自己,探病時間佢再嚟過,我就忍唔住喊到豬頭咁.......... 呢個時候突然間諗起,個best friend千叮萬囑,叫我記得放定兩支寶礦力係走佬袋度,佢話好重要係for 生完即刻飲,叫我記得,即刻嗱嗱聲攞出嚟成支一口氣飲晒!嘩.........我個刻我直情覺得支寶礦力救左我一命!正當我諗住訓教, BB就開始係咁咁喊............ 當我想起身去抱下佢,先發現自己原來痛落唔到床,咁我唯有較到張床最高,伸到隻手最長,拉BB過嚟我身邊,拍下佢心口安撫下BB喇,呢個時候,可能我較高左張床,個人坐直左既關係,所以feel到下面好多野流緊出黎好濕好濕,揭開張被一睇,成床都係血,雖然有一條好似熱狗咁既M巾綁住,但已經吸滿曬!又濕又血淋淋又一陣嗅味,,仲要有啲已經乾晒癡左係大比嗰度,果刻簡直覺得自己污糟去到極點!.........待續...............

複式洋房

回覆:Ching2327 的帖子

嘩,聽住樓住你經歷好想即刻轉私家!而且我五月係廣華生,好驚呀!無打止痛針就逢針😟個護士想痛死人咩!

別墅

回覆:廣華極速三小時生B記

嘩,好驚驚呀, 我5月準備向廣華生啦。 之前睇又話廣華好好。。。。但睇完。。。。。

複式洋房

mrsKoala 發表於 16-3-28 10:02
嘩,好驚驚呀, 我5月準備向廣華生啦。 之前睇又話廣華好好。。。。但睇完。。。。。

...

我都5月係廣華生!呢家又緊張又擔心又驚!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我覺得好真實,講真政府生就預咗有實習生

我諗間間醫院都係自己動身過床,因為我知qe都係咁,但過兩次又真是好慘

大宅

回覆樓主:

睇完唔敢生一路睇一路感受到jm既痛

複式洋房

Ching2327 發表於 16-3-28 02:36
眨個眼,護士就推咗我個仔黎我身邊,然後護士就吩咐我老公幫我攞定啲日用品出嚟放喺指定位置,話而家唔係探 ...

樓主,幾時有續集?好緊張!

大宅

我都係廣華生,但我覺得冇咁恐怖

大宅

我都係廣wah生 但又無你講得咁差啵 產前經歷同你差不多 我都係痛四個鐘就生得 但陣痛過程佢有幫我度過兩次開左幾多度 但產後經歷同你大大不同wo 我覺得廣wah產後好好啵 我都係夜晚12點幾生 產後房d姐姐幾好 我b飲奶飲得慢 有好幾餐奶佢主動坐係張床到幫我餵 又教我點掃風點換片

大宅

至於連針 雖然有打止痛針 但打完半分鐘都無佢就開始連 所以我針針都feel到佢吉入黎 又係痛到標眼水 所以有打好似等於無打咁

大宅

產後感覺人人不同,未生既媽媽唔洗咁驚!我本身催生痛左9-10個鐘,產前要落藥又冇得食,又痛左成日,所以生完真係好餓!我生完出返去都係凌晨12點幾,餓死人!我記得母乳姑娘超好人,不過護士長就惡既!重串我!

首頁

尾頁

跳至