美容扮靚

跳至

首頁
12345...12

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Elta+ma有色個隻👍🏻㈇

原帖由 Koniwong 於 16-04-11 發表
Elta ma有色個隻👍🏻👍🏻👍🏻
但比其他無色乾少少

禁止訪問

引用:有隻叫raffine聽講唔錯,買左但未開始用

子爵府

回覆:cindy618 的帖子

elta 那裡買? thanks

禁止訪問

回覆:lee123123123 的帖子

男爵府

引用:Quote:原帖由 ballballbear 於 16-04-11 發

原帖由 Kkmoon 於 16-04-12 發表
我都係用呢隻,用左幾年,無其他防曬可以取替佢,超好用~
真的嗎 皮膚有無靚左?佢話可當面霜用

大宅

回覆:防哂~邊隻防哂值得推介?

想問下什麼是「物理」,唔好意思、有啲無知

水晶宮

引用:想問下什麼是「物理」,唔好意思、有啲無知

原帖由 417bbs 於 16-04-12 發表
想問下什麼是「物理」,唔好意思、有啲無知
物理防曬係指用Zinc oxide,Titanium dioxide 呢兩種礦物質去折射UV光線, 化學防曬係用化學紫外線吸收劑去吸收UV達到防曬效果。但留意物理防曬只停留皮膚表面完全不被皮膚及人體吸收。而大部份化學防曬成份會經皮膚被人體吸收,已有好多研究資料證明化學防曬成份有致敏致炎性和毒性,影響女性荷爾蒙,同女性癌症有關。所以我覺得化學防曬唔好當護膚品日日用,搽防曬除左睇質地和防曬效果,成份嘅毒性都重要。

水晶宮

我個做toxicology嘅朋友,完全唔建議用化學防曬點解近十幾廿年多左咁多女性cancer cases, skincare化妝品嘅潛在毒性係經常被忽視,尤其一晚搽好多層護膚品精華素上面嘅人,其實不知不覺補搽左好多層有毒物質上面。

侯爵府

我用Elta spf45夠爽唔笠,即上粧都無問題

41嗰隻個色唔夾我

46又會化粧捽到擦子膠碎

男爵府

Ad+

大宅

Elenalan 發表於 16-4-12 11:18
我個做toxicology嘅朋友,完全唔建議用化學防曬點解近十幾廿年多左咁多女性cancer cases, sk ...
好鍾意睇你嘅post/其他post嘅回覆,因為你真係好關注skin care/cosmetics 入面嘅成份,真係要多d跟你學野。
但有時你越講,越得人驚,尤其是自己係對女性cancer high risk(安祖蓮娜嘅case,當然無佢咁有$同膽色全割手術)。

水晶宮

引用:Quote:Elenalan 發表於 16-4-12 11:18 我個

原帖由 LittleStarBaby 於 16-04-12 發表
好鍾意睇你嘅post/其他post嘅回覆,因為你真係好關注skin care/cosmetics 入面嘅成份,真係要多d跟你學野。 ...
我唔係完全唔用有化學防曬成份嘅產品,但只限長時間戶外活動時用,亦唔會俾小朋友用。平日只係好短時間日曬,就用純物理防曬+礦物粉底。

大宅

引用:Quote:原帖由+LittleStarBaby+於+16-04-12+

原帖由 Elenalan 於 16-04-12 發表
我唔係完全唔用有化學防曬成份嘅產品,但只限長時間戶外活動時用,亦唔會俾小朋友用。平日只係好短時間日曬 ...
謝謝妳詳細的回覆

大宅

引用:Quote:原帖由+LittleStarBaby+於+16-04-12+

我唔係完全唔用有化學防曬成份嘅產品,但只限長時間戶外活動時用,亦唔會俾小朋友用。平日只係好短時間日曬 ...
但市面上有什麼牌子是物理防哂?如混合偏油皮膚可用那些牌子,可否建議我呢?

水晶宮

引用:Quote:Elenalan 發表於 16-4-12 11:18 我個

原帖由 LittleStarBaby 於 16-04-12 發表
好鍾意睇你嘅post/其他post嘅回覆,因為你真係好關注skin care/cosmetics 入面嘅成份,真係要多d跟你學野。 ...
我#6果隻Lancome係化學+物理,化學防曬成份主要係 Mexoryl SX和Mexoryl XL, 呢兩種係比較新嘅吸光劑,證實比傳統嘅成份更穩定冇咁易被UV照後分解,即更長效,亦只有極少甚至完全唔會經皮膚吸收,相對傳統吸光劑較安全低敏,但不是Lancome獨有,而係LOreal Group有patent,有興趣可搵下Loreal group旗下牌子。

有d 化學防曬成份如 Oxybenzone ( Benzophenone-3)我會盡量避開或只揀極少含量,因為刺激性高易致敏,毒性又高有類女性荷爾蒙作用。

別墅

引用:Quote:原帖由 LittleStarBaby 於 16-04-12

我#6果隻Lancome係化學+物理,化學防曬成份主要係 Mexoryl SX和Mexoryl XL, 呢兩種係比較新嘅吸光劑,證實 ...
skinceutical 既防曬有咩意見呀,我睇資料佢係物理防曬

男爵府

Raffine,爽身,有色的,這隻是我用過的防囇,唯一不爆粒粒的

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 16-04-12 發表我

原帖由 babylazy 於 16-04-12 發表
skinceutical 既防曬有咩意見呀,我睇資料佢係物理防曬
Skinceuticals好似有幾款物理防曬,Sheer Physical, Physical Fusion,仲有隻新出嘅Physical Matte (呢隻我拎左sample未), 我未用過亦冇成份資料,不如問番#28果位jm佢用緊。

大宅

Elenalan 發表於 16-4-12 12:48
我#6果隻Lancome係化學+物理,化學防曬成份主要係 Mexoryl SX和Mexoryl XL, 呢兩種係比較新嘅吸光劑,證實 ...
Thank you so much!
依家知道要避開邊d成份!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Deniseleung 的帖子

我都用過尼隻,有D色,唔錯

首頁
12345...12

尾頁

跳至