婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:99同自己媽咪真係唔同

我都好明白樓望感受,
我99又係冇咩野對我幾好,
但衰就衰在我至憎人煩,
佢遍遍就係煩到出汁咩都問。
攪到我同bb成日要避開佢,
係屋企佢一定會搶住抱,
明明bb自己玩緊一行過佢身邊,
佢就會話係咪想抱抱一陣啦
但其實一抱佢就唔會放手
我幾辛苦訓練到bb唔會痴身同扭計,
佢遍遍就一見到要抱,
唔可以比佢自己係度玩既。
我明白佢想同個孫玩,
但係佢抱住bb都係一齊睇電視唔郁,
依d叫玩咩?生完到而家我真係好驚見到佢
一見佢就代表bb要比佢玩,
係婆婆度我地由bb自己周圍行周圍玩,
如果一出世就比99成日玩同湊,
我諗我隻b唔會咁快學到咁多野剩係識扭抱

複式洋房

wenwen885 發表於 16-5-12 12:10
回覆 natalielam18 的帖子

我仔成日比99抱住,而家次次一擺落床就喊,99就隨時系門口聽住,話使唔使去佢房 ...

我都係呀,99一返到屋企我就同BB入房,要出廳都係自己出去,BB就放床仔由佢自己玩,但係99都成日走入房睇BB有無起身,只要佢見到BB醒左就會抱,呀B扭計叫左兩聲都即刻抱起。

別墅

回覆:natalielam18 的帖子

咁你有無同佢講話唔應該抱咁多?
我之前有試過客氣地講,不過黎緊我唸住直接話等bb自己係床玩,爬,對發展好啲
而家都係見佢好易就抱起bb,都唔明點解要咁緊張,佢直情想bb瞓覺都要望住咁
雖然出自好意,但唔多唔少對我做成壓力,好似我睇得唔緊咁,我唸住再忍唔到就會叫老公一齊出聲啦

別墅

回覆:酷師奶 的帖子

抱住bb都係一齊睇電視唔郁,我覺得真係唔得。。
而家晚晚衝完涼6299都比部ipad佢睇,雖然係聽音樂,但我唔係太想佢細細個就慣睇電子用品
唉,又唔想直接出聲同佢講。。

別墅

回覆:Tingche 的帖子

其實真係一齊住左先知自己阿媽係咁好,雖然我99係好好人,佢好多野都尊重我意見既,但始終好難好close,好多野唔可以直接講,就係一齊住既困難所在,我以前真係無唸過。。

大宅

引用:99其實平時幾好人,但有bb系屋企之後令我有

原帖由 wenwen885 於 16-05-09 發表
99其實平時幾好人,但有bb系屋企之後令我有d唔開心 。。我最近先搬去同老公屋企人住,99本身唔會要求我做家 ...
其實呢啲嘢冇對錯之分,好主觀,完全係感受為主,冇道理可言。我BB 啱啱出世,都係工人照顧多,99 氹訓覺,我抱就一定喊,工人或者99 抱就即刻收聲。不過我都冇咩唔開心,因為工人同99 都好好,我仲覺得BB 錫我,唔想我辛苦㖭⋯⋯
其實凡事以另一個角度睇,可以好唔同,或者你可以同99 講,你想嘗試下,努力下,學做媽媽,佢應該會明白嘅

別墅

我心態同樓主一樣,99熱心過頭令我好反感,其實我地有需要咪出聲..生之前我好鐘意99、但生之後勁討厭99

別墅

酷師奶 發表於 16-5-12 16:53
我都好明白樓望感受,
我99又係冇咩野對我幾好,
但衰就衰在我至憎人煩,

我都係啊 我自己湊開,甘平時會比b係地下爬來爬去,無必要就唔會抱。
但阿99成日都話阿b扭抱.但阿b明明自己坐係車仔到無喊,只不過是申左隻手出黎..就話啊b申手要人抱..我勁無奈
我有時候同老公出街..幾個鐘 佢真係抱足咁耐..
我放佢係地下爬佢就話阿b唔肯爬架!
我放低佢坐!啊b唔肯坐咁耐架!
佢喊左一聲就話啊b要人抱啊⋯⋯
反而我媽成日比佢係地下碌黎碌去..狂喊先抱下氹下...
媽咪話唔喊咪由得佢自由發揮下囉...成日抱蹤壞哂..如果習慣左我會好辛苦..所以呢d咪奶奶同媽咪既分別囉

大宅

我明啊!我奶奶仲要日日上黎屋企,我俾佢抱一陣就同佢講話要餵奶抱返bb入房

男爵府

wenwen885 發表於 16-5-9 17:01
99其實平時幾好人,但有bb系屋企之後令我有d唔開心 。。我最近先搬去同老公屋企人住,99本身唔會要求我做家 ...
我情況都差不多,囡囡9個月,9962湊兩個都退晒休,星期一至五佢地湊,放假我自己湊返,成日抱住個女又吾認,連星期六日都話可以幫我湊埋 叫我多D出街約朋友食飯 佢地對足5日仲吾夠,連我2日都要我比埋佢,我覺得佢地好自私 完全吾理人地做阿媽既感受 我都十分後悔當初交比佢, 因為無諗過佢地甘霸道 完全係想無時無刻湊住 自從生完個女都同我99為吾同既事吵架了,佢依家都好睇我吾順眼,同我媽投訴我態度差,所以有時真係好辛苦又無奈 溝通不到囉

別墅

回覆 Gloria22sen 的帖子

我都唔明點解d6299死霸爛霸個孫湊,自己以前都湊過仔啦,做咩而家要同人爭。我覺得好似系佢地信唔過新抱,覺得新抱外來人,會帶壞個孫甘。而家變個先系bb個阿媽呀! \./

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

美菲絲 發表於 16-5-9 18:45
咁你又要靠佢~~~又要驚佢乜都唔幫手~~~~冇計架啦~~~
佢唔係工人~~~唔係你叫佢做乜就做乜~~~你要得佢幫手就 ...

睇完真係覺得奶奶好難做,做又唔得,唔做又唔得,唔係針對樓主,如果融合唔到,真係唯有分開,一家一主

大宅

我99又係持住自己多經驗就乜都爭住做,叫我唔好成日抱,佢就一聽到丫b喊就抱。又話怕我辛苦成日問洗唔洗沖奶粉(我餵母乳)..我埋身時成日係我耳邊叫丫仔食快d..真係好大壓力

別墅

回覆:mango0811 的帖子

你埋身佢點解會係隔離@@ 而家一到飲奶時間99會自然抱返b比我入房,我每次餵完都會試下tum佢瞓,或者玩下,搞唔掂時99會入黎,有意抱走佢,有時我都比佢,咁自己就有時間做自己野,呢排佢無咁chur啦,慢慢知道大家既規矩

複式洋房

我就同樓主唔同,我99一見bb 喊就問:係咪要搵媽媽/爸爸。佢想即刻甩手。
唔喊個時又話想抱

男爵府

回覆:99同自己媽咪真係唔同

兩個人,兩個個體,又點會相同呢

首頁

尾頁

跳至