婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原文章由 火星撞地球 於 08-10-28 20:13 發表
樓主妳大伯在人世嗎?點解可以俾妳大嫂咁做架,仲要問妳6299攞錢真係"把幾火" 好彩樓主有阻bb

99話大伯對住老婆外家d人就好豪爽, 唔會計較, 對住9962就會一仙都計到足, 唔洗止意係佢身上拎到1毫紙 過去幾年經濟又幾好景, 大伯又搵到, 所以大嫂對99態度都囂張左

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原文章由 tantanmama 於 08-10-28 17:24 發表

你大伯如果唔肯俾, 佢老婆點可以沒收晒佢d錢呀? 如果佢自己識諗, 就唔會盲目咁聽老婆話啦. 我估佢自己都係咁想揾著數, 所以成日扮窮問你99攞錢, 又推個老婆出黎做丑人唔肯俾錢啫. ...

大伯都有同佢d同鄉呻, 話佢都未出糧, 佢老婆就冤鬼咁追佢攞錢! 大陸嫂唔想俾99見到個孫仔, 就帶左佢返鄉下, 俾佢外家湊, 可能咁樣就大把直口要大伯俾晒d錢出黎囉! 基本上大陸嫂點對99唔好, 大伯都唔會出聲話佢, 只會同佢夾埋做戲要99攞錢:( 無論佢老婆點唔啱, 大伯都聽晒佢話

99依家基本上唔會理佢, 雖然係住樓上樓下, 都未見過99主動落去佢度坐or探下d孫仔孫女, 有次大陸嫂同大伯為左錢打交, 大陸嫂打電話俾99求救, 99都冇落去睇下, 只係叫二伯落去睇睇

伯爵府

唔好話我岐視唔o岩, 有時大陸人就係咁, 唔講親戚, 返工成日同d大陸廠講payment都係咁;
講真大陸人出黎打得工或做老細, 唔多唔少sense都有, 但偏偏一講起$就發哂癲, 仲要惡過人, 你就知幾緊要;何況d 冇sense而一心嫁香港人個d大陸女人幾得人驚至得架....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

而家嘅大陸女人係極度黑人憎呀.....
我阿伯佢地娶個d好好呀,會成日買嘢比我阿嬤,會成日我阿嬤佢飲茶,就算以前住埋一齊,都係對我阿嬤好好,絕對唔係而家個d
我係你99,我唔會見個兩個孫,因為見佢地都要受氣,仲要個仔都拎返外家湊,只要你6299唔見個兩個孫,佢地就唔可以以為自己有個仔大晒,仲要教個女唔叫阿爺阿嬤,過份,就算更唔鐘意6299都好,佢都係長輩呀...不可一世嘅大陸女人

彩鑽殿

原文章由 cathy29 於 08-10-29 11:17 發表
唔好話我岐視唔o岩, 有時大陸人就係咁, 唔講親戚, 返工成日同d大陸廠講payment都係咁;
講真大陸人出黎打得工或做老細, 唔多唔少sense都有, 但偏偏一講起$就發哂癲, 仲要惡過人, 你就知幾緊要;何況d 冇sense而一心嫁 ...

你講得好啱, 大陸嫂外家冇人出國or出黎HK搵食, 係佢地條村度黎講唔夠"威水", 所以佢一心要嫁出黎

彩鑽殿

原文章由 阿藍2006 於 08-10-29 18:44 發表
而家嘅大陸女人係極度黑人憎呀.....
我阿伯佢地娶個d好好呀,會成日買嘢比我阿嬤,會成日我阿嬤佢飲茶,就算以前住埋一齊,都係對我阿嬤好好,絕對唔係而家個d
我係你99,我唔會見個兩個孫,因為見佢地都要受氣,仲要個仔都 ...

你亞伯娶到好老婆, 真係好!!! 依家d大陸女人唔似以前咁, 嫁黎呢度目的都係有張HKID & 錢!!!!

我大伯被佢老婆搞到鬧自己亞媽, 你話經唔經典??? 99一路都有返工, 只不過有幾日發燒唔舒服, 我地叫佢唔好返, 係屋企休息, 二伯又請假同佢去睇醫生, 大伯問都唔問下99病情, 仲鬧99 :"你依家好有錢啦, 日日係屋企坐啦!" 唔講話係自己亞媽, 就算係街外人, 你識得佢, 都會問下佢好d未啦! 講黎講去, 大陸嫂都係緊張99有jetso益我地啫!!!

99聽到真係好嬲, 99即刻話大伯:"老婆日日都唔洗做係屋企坐, 你咪仲有錢!!!!" (咁大陸嫂條命又真係生得幾好, 佢自1999年結婚以來都有去做過野,日日係屋企做幸福少奶奶)

我9962同你o既諗法一樣, 佢地從來唔會問下兩個孫點, 唔會主動打電話or落樓下睇下兩個孫, 佢地自己鐘意點就點, 9962從唔過問, 大陸嫂有事相求時, 佢先會使D仔女幫佢出面!!!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

個女人當D仔女係搵食工具咁,咁嘅阿媽都有,我覺得就算你更唔鐘意個99都好,你都要教對仔女有禮貌,假係自己丟,呢D人咪就係自己丟自己假,你6299咁先岩呀,兩個孫當佢無到,佢地都要當兩個孫無到,如果唔係你6299永遠都比大陸嫂一家睇死,無得見兩個孫就好慘,可能真係我阿伯好彩啦,伯娘佢對我真係好好,之前我發生左D事,佢地兩公婆同埋姑姐,姑媽一齊黎睇我,所以我呢個伯娘真係好好,仲好錫我個仔,不過我覺得最過份都係你個大伯,個老婆做到咁,佢應該係第一個出聲,佢唔出聲不得之,仲要加把口,加把手落去,阿爸阿媽養左你咁耐,佢地都仲未真真正正享福呀,而家仲要咁對佢,好彩你6299仲有你老公同埋二伯,如果唔係佢地仲慘.....
咁嘅仔真係未見過,你99講完個句之後,你知唔知你大伯講咩呀???

原文章由 pomanlife 於 08-10-30 09:53 發表

你亞伯娶到好老婆, 真係好!!! 依家d大陸女人唔似以前咁, 嫁黎呢度目的都係有張HKID & 錢!!!!

我大伯被佢老婆搞到鬧自己亞媽, 你話經唔經典??? 99一路都有返工, 只不過有幾日發燒唔舒服, 我地叫佢唔好返, 係屋企休 ...

複式洋房

樓主阿嫂啲思想都真係幾大陸吓喎,以為有個仔就大哂。呢啲簡直係一廂情願既想法囉。最慘係佢一啲都唔珍惜人家對佢好。

仲要蠢到自己得一個人喺香港,仲要同 6299 一家唔妥。我諗就算佢同大伯打交,99 理都唔理佢,佢都唔知咩叫反省。

其實樓主大伯同大陸嫂都係同一類人,如果大伯孝順,斷估都唔由得大陸嫂咁對個自己親生阿媽啦。

同埋樓主大伯同大陸嫂都係吼住 6299 啲錢,勁衰!!!

別墅

其實最有問題的係你大伯....

彩鑽殿

原文章由 阿藍2006 於 08-11-1 02:44 發表
個女人當D仔女係搵食工具咁,咁嘅阿媽都有,我覺得就算你更唔鐘意個99都好,你都要教對仔女有禮貌,假係自己丟,呢D人咪就係自己丟自己假,你6299咁先岩呀,兩個孫當佢無到,佢地都要當兩個孫無到,如果唔係你6299永遠都比大 ...

你大伯娘真係好好, 可能佢同你大伯係真心相愛, 我個大陸嫂唔同, 係因為佢外家冇人出黎HK同外國搵食, 佢先嫁出黎, 仲係相睇左1,2次之後就話要結婚. 99又諗住係返自己同鄉人, 信得過, 諗都冇諗, 咪同大伯拉埋佢囉!!!

99依家基本上冇埋佢, 99話佢自己都有仔女, 到時佢自己就會明白 99講得真係好有道理

我啱啱結婚嗰陣, 佢就想俾面色我睇, 係99面前點點點, 想99叫我點點點, 好采99冇埋佢, 佢唔可以係我面前"威"囉!!!! 佢知度99唔理佢, 佢就想利用99媽咪黎講我, 想"扇我"

佢平時從來唔會叫我地, 除非佢屋企部腦壞左, 佢先至同你講下野, 同佢整都好似係我地欠左佢咁

彩鑽殿

原文章由 acheng 於 08-11-1 10:17 發表
樓主阿嫂啲思想都真係幾大陸吓喎,以為有個仔就大哂。呢啲簡直係一廂情願既想法囉。最慘係佢一啲都唔珍惜人家對佢好。

仲要蠢到自己得一個人喺香港,仲要同 6299 一家唔妥。我諗就算佢同大伯打交,99 理都唔理佢,佢都唔知 ...

我都覺得佢好蠢, 99之前對佢真係好好架, 如果唔係99都唔會借層樓佢住, 之前99都同佢講:"我對你點你自己最清楚"!!!

後尾大陸嫂唔止同6299唔妥, 連同6299係HK嗰d親戚都唔妥, 佢條命又生得幾好, 佢黎左咁多年都唔洗去做野, 佢黎到HK又遇啱HK前幾年好景, 大伯做裝修搵到錢, 大陸嫂就好似不可一世咁~~~~囂張

你講得啱!!! 有次佢同大伯打交, 大陸嫂打電話黎同99求救, 99真係冇埋到, 係廳度睇電視&同我傾計, 叫左二伯去睇下咩情況!!!

大伯未結婚之前, 佢都會幫住99, 依家結左婚, 就好被人落左"降頭"咁, 聽晒老婆話

彩鑽殿

原文章由 2on 於 08-11-1 11:51 發表
其實最有問題的係你大伯....

大伯敢夠得失亞媽, 唔夠膽得罪老婆

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

算啦,十個有9個大陸婆都係cheap到死嫁

男爵府

叫你 99 收返層樓啦..
睇佢到時點死..
:;pppp:

彩鑽殿

原文章由 kimiwhy 於 08-11-6 19:59 發表
算啦,十個有9個大陸婆都係cheap到死嫁

其他人cheap我諗都一定cheap唔過佢囉

成日要痴人地jetso, 冇jetso俾佢, 就同人嘈交, 9962係HK親戚唔多, 10個之中, 起碼有9.9個同佢係唔啱

除左搵人jetso, 心地應該唔多好, 我有左, 99提醒我地唔好將d大肚衫拎去天台都曬, 費事佢見到 (因為佢都會拎d衫上去天台都曬)

彩鑽殿

原文章由 hk430 於 08-11-7 03:36 發表
叫你 99 收返層樓啦..
睇佢到時點死..
:;pppp:

我地做細o既當然唔出聲, 亦都唔到我地出聲, 等大陸嫂成日以為99俾左好多jetso俾我地, 佢咪成日同99嘈囉, 人容忍都有限度, 始終99有一日會頂唔順, 費事我地出面做醜人咁樣衰啦 99已經好醒目, 佢要99層樓係度住, 就唔可以申請佢外家d人出黎HK, 如果佢搬出去住, 99就唔理咁多啦!

男爵府

至怕到時你個大6嫂夾埋你個大伯
又唔知用咩方法 tum 你 99買樓俾佢地 je
or 佢地自把先為咁俾左首期(可能借返黎)
之後就賴死話無$ 供,
你二叔到時會唔會又心軟出手幫佢地先?!
你地真係要小心呀

原文章由 pomanlife 於 08-11-7 09:52 發表

我地做細o既當然唔出聲, 亦都唔到我地出聲, 等大陸嫂成日以為99俾左好多jetso俾我地, 佢咪成日同99嘈囉, 人容忍都有限度, 始終99有一日會頂唔順, 費事我地出面做醜人咁樣衰啦 99已經好醒目, 佢要99層樓係 ...

大宅

差餉同管理費你99就走唔甩嘞,但水電煤就唔好幫佢地交啦,由佢地被人cut 囉。

原文章由 pomanlife 於 08-10-27 15:52 發表

層樓已經供滿左, 佢未黎HK時, 99本來係租俾人住, 一個月可以收返幾千蚊租, 佢出左黎之後, 99諗住對佢好D, 可以有個自己O既家, 就話平D租俾佢, 點知佢住左N咁多年都冇俾家用, 又冇交租, 仲連水, 電, 煤, 差餉, 管理 ...

大宅

我驚佢收唔返層樓="=

原文章由 pomanlife 於 08-10-27 17:41 發表

二伯成日俾99催佢結婚, 不過佢都好少理, 當99發up風~

彩鑽殿

99應該唔會受tum, 99係個好聰明, 好理智o既人, 如果99俾$佢買樓o既話, 就寫大6嫂同大伯個名, 到時大6嫂外家人都可以出黎HK住, 佢外家人對99一向都唔好, 冇jetso俾到大6嫂, 大6嫂媽媽就會打電話黎HK鬧99, 大6嫂媽媽黎HK旅遊都唔會去99度坐, 只會打電話黎要99落去佢度坐, 好大牌, 如果99俾左錢佢地買樓, 99以後只會俾佢地騎住自己, 相信99唔會咁傻

至於佢會唔會自己買樓, 呢d就好難講, 如果佢冇知會99一聲, 自打自為買左, 又話冇$供, 就一定冇人理佢囉, 二伯依家自己都唔係好掂, 股票度損手爛腳, 你話一萬幾千佢仲拎到出黎姐, 一層樓大拿拿都百幾萬, 就算有錢都唔會咁呀麻

原文章由 hk430 於 08-11-8 04:01 發表
至怕到時你個大6嫂夾埋你個大伯
又唔知用咩方法 tum 你 99買樓俾佢地 je
or 佢地自把先為咁俾左首期(可能借返黎)
之後就賴死話無$ 供,
你二叔到時會唔會又心軟出手幫佢地先?!
你地真係要小心呀

...

首頁

尾頁

跳至