懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

joycelky 發表於 16-7-13 20:46
醫生話而家未懷孕睇係無問題, 係懷疑我胎時宮頸鬆 自己鬆開 所以個B就自己流出黎 (我兩次miscarriage都係 ...

可唔可以私家寫紙俾公立搞?

大宅

Lavenda-S 發表於 16-7-13 22:21
可唔可以私家寫紙俾公立搞?

我啱啱睇嗰個係生殖科醫生, 佢話呢啲係婦產科問題... 所以我要再搵醫生consult

大宅

joycelky 發表於 16-7-13 22:35
我啱啱睇嗰個係生殖科醫生, 佢話呢啲係婦產科問題... 所以我要再搵醫生consult
...

你個case最好找醫生check原因,因為宮頸鬆/短多數是16-24週發生,好少14週前出現

男爵府

joycelky 發表於 16-7-13 22:35
...

我入院有媽媽十幾週就縫埋宮頸同有托。你快d搵醫生睇啦。

大宅

joycelky 發表於 16-7-13 20:46
醫生話而家未懷孕睇係無問題, 係懷疑我胎時宮頸鬆 自己鬆開 所以個B就自己流出黎 (我兩次miscarriage都係 ...

咁你流之前有冇痛?如果宮頸鬆應該係冇痛之下開了⋯⋯

複式洋房

我是過來人,17週訓到足月生,努力訓床好有幫助的,同要食抗宮縮藥呀,盡量唔好俾自己便秘!

大宅

Baoyeung 發表於 16-7-13 23:46
咁你流之前有冇痛?如果宮頸鬆應該係冇痛之下開了⋯⋯

第一次無咩痛, 第二次就喺搭的士去醫院途中開始好痛... 痛左大約25分鐘, 就feel到排左出黎喇。

複式洋房

kityee1127 發表於 16-7-5 16:22
醫生話塞藥塞到大概32周,之後可以停。

請問你做完手術後有幾長呀?係咪一d都冇落過床呀?

複式洋房

VV媽媽 發表於 16-7-14 01:46
我是過來人,17週訓到足月生,努力訓床好有幫助的,同要食抗宮縮藥呀,盡量唔好俾自己便秘!
...

請問你係唔係一啲都唔比落床?

別墅

joycelky 發表於 16-7-13 19:13
我想問下當時醫生點check到你有問題 而做手術? 你12週就可以做? 我今年4月第二次miscarriage (第一次11週 ...

joyfully,
我係威爾斯做環紮手術的,因為上次陀到23周個子宮頸問題流產,所以今胎一有咗,威院醫生立即幫我排期做,他們話一定要係12同或打後做,而且最好係個子宮頸未開。好彩今次係未開,而又book到係12同做,聽個婦科醫生講威院得一個醫生負責做子宮頸環紮手術,所以要安排時間夾到唔容易。

別墅

kamkambeibei 發表於 16-7-14 07:43
請問你做完手術後有幾長呀?係咪一d都冇落過床呀?

kamkambeibei,
我做手術後3.1, 做完之後2星期返醫院check冇變。醫生話進展ok。但14周後開始每晚塞一粒黃體銅,醫生寫紙自己出去買的,因為醫院唔包呢隻藥,係令子宮頸硬啲,唔會咁易鬆開,醫生話用黃體銅塞藥,已經做了臨床實驗,係有效預防子宮頸開的作用及可以保胎到32周。

大宅

kityee1127 發表於 16-7-14 20:26
joyfully,
我係威爾斯做環紮手術的,因為上次陀到23周個子宮頸問題流產,所以今胎一有咗,威院醫生立即幫 ...

thanks so much. 咁你今次 未做手術前 醫生有冇講要瞓床或其他野? 減低宮頸早開既機會

介唔介意話下上次流產既情況? 我兩次都係半夜流血 .. 啱啱嗰次3am流血去醫院照仲喺度有心跳, 6am再去 未等到醫生黎照已經流左出黎(emoji) 所以最近睇個醫生 佢覺得我係宮頸問題。其實上個月去台灣 台灣醫生話我係Protein S低既問題.. 但香港醫生唔同意。都唔知係邊樣

別墅

joycelky 發表於 16-7-14 20:36
thanks so much. 咁你今次 未做手術前 醫生有冇講要瞓床或其他野? 減低宮頸早開既機會

介唔介意話下上次 ...

上次懷孕後,一直都好正常咁陀。直到返威爾斯照結構,照子宮頸時發現子宮頸已經開了一度,個醫生即時好擔心,要我立即留院,那日是除夕,所以好唔開心。之後有另一醫生入黎同我講,現在情況唔樂觀,因為子宮頸開了bb好易流出(那時只得21周),醫生仲話因為子宮頸開咗做唔到環紮手術,只可以放子宮托,所以就立即放托後開始要瞓床直到生。
但到23周晚上九點多開始覺得個肚有點痛,但那時未覺係宮縮,於是我迫自己瞓覺,但到11點幾時發覺個肚痛開始有規律地痛,開始覺得唔妥。但我都自己欺騙自己係肚痛,冇事嘅再迫自己瞓,但到零晨三點多想去小便,點知去到廁所一痾,全部都係血,我驚到大叫,於是立即call醫生,醫生話唔得了要立即生,而且要盡快,因為驚個子宮頸托扎住個子宮頸會谷爆,到時大人都救唔反。最後立即到手術室拆托,但因失血太多,我已經好暈,醫生同我講冇辦法了,叫我唔好唔開心。

大宅

kityee1127 發表於 16-7-14 21:34
上次懷孕後,一直都好正常咁陀。直到返威爾斯照結構,照子宮頸時發現子宮頸已經開了一度,個醫生即時好擔 ...

唔好意思呀, 提起你啲傷心事. 多謝你既資料呀... 我都會再搵醫生俾意見。希望你今次順順利利(emoji)

別墅

joycelky 發表於 16-7-14 21:46
唔好意思呀, 提起你啲傷心事. 多謝你既資料呀... 我都會再搵醫生俾意見。希望你今次順順利利(emoji)
...

唔緊要啦,都過去!我希望今胎順順利利就ok了。

別墅

回覆樓主:

星期五去照結構,叫醫生檢查埋子宮頸,好彩沒有開,放心點了。但醫生發覺有宮縮情況,導致個子宮腫了,照結構時睇到好清楚,所以醫生教我唔好成日摸個肚,原來我地成日摸個肚會令宮縮情況嚴重及bb缺氧架。所以大家要小心,當時個子宮腫了照得唔清楚,之後醫生叫我去個洗手間之後唔好再摸個肚一陣再照,當我跟著做黎,大概15分鐘後再照,個子宮真係冇咁腫了。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至