自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

呢個情況我覺得無問題

侯爵府

yueching 發表於 16-7-15 23:42
樓主應該係爸爸,而有限智能的應該係佢仔仔。。。
唔知有無估錯

即係樓主係爸爸,有智力問題嘅係仔仔,反對個仔攞綜援嘅係樓主老婆?樓主因為咁打兩份工,感覺長貧難顧?如果係咁,呢個係夫妻情感問題,唔係智商低人士嘅就業問題。

子爵府

crt1234 發表於 16-7-16 09:27
可能我表達得唔清楚個問題一直都存在
所以我一直都係發表類似既問題
近幾年佢成日俾人炒甚至被人玩

攞綜援咪攞囉
上黎問咁多次都解決唔到問題架
理得其他人點睇者
有需要咪拎囉
呢啲問題無絕對對錯

水晶宮

yueching 發表於 16-7-15 23:16

不如考慮做庶務(即係清潔工人)
自從有左最低工資,最少都要比32.5的話,如有個比樓主親戚更做到野既人相比,又點會請樓主個親戚.我都識個朋友,因為做過腦部手術,智力無問題,但反應、記性會比一般人差,佢搵工都好困難,佢唔介意收少些人工,但都唔會有人肯用32.5請佢

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:Quote:crt1234+發表於+16-7-15+22:58+#5,+#

原帖由 rayrayus 於 16-07-15 發表
究竟佢係你邊個?仔?細佬?
同問 x 2

子爵府

方方媽媽 發表於 16-7-16 13:45
自從有左最低工資,最少都要比32.5的話,如有個比樓主親戚更做到野既人相比,又點會請樓主個親戚.我都識個朋友 ...

佢合唔合符展能就業既資格?
我知道政府合資格既傷殘人士可以申請就業津貼
僱主要出最少最低工資,但勞工處每個會津貼三分之二
例如一個月薪六千既傷殘人士
僱主實際出兩千就得

可惜佢唔符合展能就業既資格

我既目的係想佢搵到一份月薪七千以上既工,住响衛生環境唔係太差既劏房勉強養活自已

子爵府

good_pig 發表於 16-7-16 10:15
你岩
佢今次呢個POST係之前出過內容EXACTLY一模一樣既POST.
最唔明佢一路重覆, 特別係呢個一模一樣既,
係度出有咩用途?
一係係呢位樓主本身, 因為太過理人閒事, 好話唔好聽關你鬼事?
呢個世界大把人無飯食無屋住仲大件事又唔去關心?

good_pig    發表於 16-7-16 18:24
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

大宅

薯圈 發表於 16-7-16 12:36
我唔係咁睇。

我覺得樓主應該係被歧視者,揾唔到出路,希望揾到d support.

認同,類似既post經常出現唔覺有咩問題,就只因為樓主所面對既問題一直都未能解決,喺唔同既時間問下,可能有唔同既建議吧!希望樓主儘快幫朋友或親人解決到個問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

樓主點解唔同佢亞媽傾下? 定佢媽好多資產?

侯爵府

回覆樓主:

肯得機做下樓面執盤,清下垃圾,啲工有無試過

子爵府

回覆樓主:

你可以怪我問完又問
你可以話我無聊
我知道短時間內發出差唔多既帖
發放負能量令人厭惡

但我個仔咁樣令我地一家人
一直都過得唔開心
近十年來起碼近三分二時間响失業狀態
就算有工返都會因為遇到MK俾人屈錢
整吓整吓家庭積蓄用得七七八八
兩夫妻感情出現問題

我知道不斷出帖無補於事
但我唔發洩出來
我怕終有一日會見報

我唔能夠阻止人地點睇
話我膠帖[/smil我無所謂

請大家見諒

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得冇問題,而家現代人乜都會歧視架啦~肥又歧視,樣衰又歧視~而佢係影響左工作能力喎,所以冇問題

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:你可以怪我問完又問你可以話我無聊我知道短

原帖由 crt1234 於 16-07-16 發表
你可以怪我問完又問
你可以話我無聊
係咪即係想幫你個仔自力更生,揾$7-8000獨立生活?

一係就攞政府津貼,佢自己生活,但你講到佢媽唔俾資料政府,即係你老婆

伯爵府

虎到金來勳章

引用:你可以怪我問完又問你可以話我無聊我知道短

原帖由 crt1234 於 16-07-16 發表
你可以怪我問完又問
你可以話我無聊
樓主,你仔可以去麥當當做呀,連真正智障人士都請,亦唔見有客人歧視佢地,你仔又唔係真正智障,應該應付到啦

另外,你或你太太本身有無工作呀?可否在你或你太太公司搵份低技術既工作比佢?如,茶水,清潔,出街……有你或你太太睇住佢,比人蝦都有個譜啦,咁有熟人睇住,又有工做,唔使羅綜援,又有你地睇住佢,唔驚比mk仔蝦

子爵府

stagea 發表於 16-7-16 19:47
係咪即係想幫你個仔自力更生,揾$7-8000獨立生活?

一係就攞政府津貼,佢自己生活,但你講到佢媽唔俾資料 ...
你真係信佢話佢個仔? 你睇返佢由11年呢類果D舊POST, 我就唔覺得係佢個仔囉.
比人拆穿左, 為免比人繼續話, 就扮同情博可憐忽然話係自己個仔,
有D人最叻呢樣, 係專家黎.
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章

子爵府

回覆:crt1234 的帖子

個仔又唔後天唔肯做野,係佢先天有問題令到佢搵工困難但你身為父親,竟然有屋企都唔比個仔住,想佢自生自搣住劏房

stagea    發表於 16-7-16 21:25

琥珀宮

畀面勳章

方方媽媽 發表於 16-7-16 13:45
自從有左最低工資,最少都要比32.5的話,如有個比樓主親戚更做到野既人相比,又點會請樓主個親戚.我都識個朋友 ...

就算有老板肯請,但又有幾多同事會真心包容?bk 都有好多正常人返工,但比同事 “欺凌” 嘅事而辭職,何況智力不足呢?
智力不足人士所遇到嘅困難,唔係普通人一樣,而係好似你咁講,難上難上更難
做智力不足人士嘅父母亦唔會好過,佢地已經比親戚朋友鄰居 “指指點點”幾十年,仲要無限期地,唔知邊日先可以安心放手,果種擔心無奈又無助,有幾多人會體諒?

子爵府

踩玻璃朋友 發表於 16-7-16 14:58
佢今次呢個POST係之前出過內容EXACTLY一模一樣既POST.
最唔明佢一路重覆, 特別係呢個一模一樣既,
係度出有 ...
最大目的係想大家注意吓職場上身邊智商較低既同事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實樓主你開一百萬個咁既post 都冇用,你仔有問題,你都有,你講野一舊舊,永遠開post 都唔講明究竟個男仔係你邊個,然後答問題又唔直接,咁究竟想點。個男仔係你親生的定係你stepson? 點都好,你其實叫你老婆肯俾佢拎綜援點都易過micromanage 你個仔工作情況,但無論點,想佢自立搬出去住劏房我覺得係癡人說夢,因為睇來佢情緒唔穩定都好難做份工長,綜援一個人都冇幾多錢啦

至於你個仔,其實有心想搵一定有唔駛對人既工,做保安夜更都得啦,總有單橦樓或小型屋苑夜更得一個人,捱眼瞓就得。而且唔係份份工都有後生仔同事,師奶同事都好少會恰人吧,搵份多師奶做既工,好似洗衣或洗碗工場。你做阿爸既隔一排呻都冇用,多諗下點改變現狀,唔係好似第三者咁開post 埋怨

crt1234    發表於 16-7-16 20:58

首頁

尾頁

跳至