夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

rosarykat 發表於 16-7-26 21:29
上黎呻下都係好事黎

多謝你先,其實我都只係想發洩下。

水晶宮

kayikawai 發表於 16-7-26 13:15
我屋企而家覺得佢好無誠意去娶我
當初我屋企都已經唔鍾意佢 覺得佢比唔到幸福我
而我堅持唔係有錢就大晒

我感覺你男友係因為覺得無錢,以你家人又索求,唔想/唔敢去面對姐,男人要面子架嘛。
你先冷靜點,你男友也不是不好,佢有提出錢留俾個B,又幫手做家務,呢d都係有打算將來同愛錫你既行為。

好好了解你男友現在的想法,不要持抱怨的態度去傾,心平氣和吧。加油

水晶宮

回覆樓主:

未睇哂所有reply就回左帖,睇哂就o左嘴
本來覺得樓主只係年輕看輕了生兒育女,為著本應珍惜生命的前題下,還望佢一家將來幸福。
但睇到尾發覺樓主你都係唔好生啦
身體差,無錢,無地方住,無身教,無計劃,思想不成熟,無長老祝福。其實你地為咩結婚?為個bb?你能俾到咩個bb呀?

不是要罵你,請冷靜想清楚,我係師奶也係過來人,就算唔去爭起跑線,平飬細路教育佢都唔係一件簡單的事,請三思

男爵府

開心吸收勳章

引用:原諒我文長,嬲到尋晚4am都未訓得著我同我

原帖由 kayikawai 於 16-07-26 發表
原諒我文長,嬲到尋晚4am都未訓得著

我同我條仔年頭已經決定今年內要結婚,咁我地果時有返工嘅,有穩定嘅 ...
咁多野煩、唔结好過结!

子爵府

sandylaw 發表於 16-7-27 02:29
未睇哂所有reply就回左帖,睇哂就o左嘴
本來覺得樓主只係年輕看輕了生兒育女,為著本應珍惜生命 ...

難得呢位媽媽好言相勸樓主冷靜想清楚
欠債唔還諗住破產就算既準媽媽+月入萬零蚊但爭緊銀行錢既準爸爸
兩個都欠債+自己都未養得掂,唔做安全措施,如果樓主識「想清楚」就唔會導致今時今日既局面
可憐既小生命.......

男爵府

回覆樓主:

你諗過同女家家人住慳好多,但你父母肯唔肯俾你同bb同你老公搬去女家住?有無同父母傾過一齊住要俾幾多家用?生出黎你揾工做,bb邊個湊,湊bb又使唔使俾多筆錢? 未陀b前已經身體差到返唔到工,生完能否復原得好過生之前。

男爵府

回覆樓主:

伯爵府

樓主,我唔係唔尊重生命,只係唔想隨便浪費生命啫,
既然你地話有打算結婚,點解唔還清債務和儲返幾個錢至結婚呢?
你都應該知道自己父母唔會白白送個女比男家,仲要唔鐘意個女婿添。有無可能心照啦!除非你要條仔唔要父母。。。。。
你應該有返咁上下社會經驗啦!要父母接受和改觀對男友無用睇法,
方法只有2個啫:
一係你男友做到父母滿意,但相信2,3年內無咩可能
一係你犧牲自我營造男友,即係貼錢比男友威威扮叻仔
如果唔想父母睇死男友無出息,我勸你唔好諗住一家3口搬返娘家住,否則一定永無開心日子。
千萬別覺得父母要老公禮金係貪心,你慢慢會明白父母既苦心
(父母花錢養大個女,無功勞都有苦勞,應該收返禮金架,
而且咁平送個女比男家,一定唔馨香囉!男人就係犯賤,唔識珍惜容易得到既東西。)

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔啱聽就鬧人,好無品,仲想做媽媽

洋房

卡卡公主^^ 發表於 16-7-27 19:40
唔啱聽就鬧人,好無品,仲想做媽媽

你淨係見到我話人
咁又有無見人地黎話我?
選擇性失明?

洋房

M.A.C 發表於 16-7-27 19:20
樓主,我唔係唔尊重生命,只係唔想隨便浪費生命啫,
既然你地話有打算結婚,點解唔還清債務和儲返幾個錢至 ...

多謝你。
其實我個情況父母已經知,佢地亦想我一齊住,想幫我調理好身體。
我都知道父母攞禮金唔係貪錢,亦明白你所講要塑造出好男友好老公嘅形象唔容易。我其實一路都從呢方面努力中,只係有時雙方都唔肯妥協我就真係企係度。
本來養小朋友就唔係容易嘅事,窮有窮養貴有貴生,而且我男朋友佢嘅經濟壓力並唔係啲人所講嘅咁差,所以好憎啲人知啲唔知啲係度gut住晒。

伯爵府

kayikawai 發表於 16-7-27 19:54
多謝你。
其實我個情況父母已經知,佢地亦想我一齊住,想幫我調理好身體。
我都知道父母攞禮金唔係貪錢, ...
你父母係想你調理身體,都算錫個外孫,但唔代表會接受男友返去住嘛!你男友經濟如何,真係只有你最清楚,亦都係你受用。
但我地過來人身份奉勸女性姐妹,唔好低估左開門七件事令夫妻父母傷感情力和養bb既儲備損耗力量。
而且你生完bb仲要錢財去調節,奶粉尿布衣服藥物學習費用,真係不能慳架。。。。
希望你父母真係唔介意無家用之餘,仲有能力補變給你啦!他日你真係要好好回報父母呀!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

kayikawai 發表於 16-7-27 19:48
你淨係見到我話人
咁又有無見人地黎話我?
選擇性失明?

sorry,我真係見唔到人地話你,我見到既係其他人講既事實,只係你啱聽,你想所有人支持你,一唔啱聽就發癲。
要講支持你既說話有幾難,實際受既係你自己,我地又唔會辛苦唔會痛,但問題係你行緊條錯既路呀

男爵府

kayikawai 發表於 16-7-27 19:54
多謝你。
我都知道父母攞禮金唔係貪錢, ...
你男友搵萬零蚊又要還債係你自己講㗎,唔係"啲人"講,咁都唔算有經濟壓力,似乎你雖然暴燥,但好樂觀。你上得forum預咗有唔同comment,一唔啱聽就鬧,不難想像你之後會過成點。為咗個B,冷靜啲,對自己都好。

子爵府

畀面勳章

有左bb啲情緒係容易起伏的。。既然決定左就努力向前走下去吧。。現在你遇到的煩惱比起bb出生後所遇到的,現在只是雞毛蒜皮,日子漫長,為了bb每天都有各種問題要解決。。希望你到時能慢慢學會忍耐,包容,體諒同寬恕。。。兩夫妻最重要係向著同一方向一起走,途中一定會有好多考驗,但兩個人只要一條心去面對,再難走也是幸福的。。。
另外,負債冇能力償還,選擇破產,我反而覺得係負責任行為。。起碼是自己承擔後果。。唔通周圍問屋企人借錢還才是負責任?
我見有啲福街,用我同我屋企人的電話去周圍借錢,數妗數,自己失蹤,要人地去代佢受。。呢啲先係不負責任!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

無錢我實唔會擺酒 屋企人話要擺無問題 佢地出錢擺飽佢 我會留番D錢比BB

女家有乜問題其實都係我去傾 始終我屋企人 我反枱都嬲唔耐 但我人地個仔講錯野就有排煩 唔係自己生駛乜咁客氣仲會好記仇

當年我結婚我家人全家反對唔中意 都係我一個人搞掂

瑪瑙宮

無錢乜都唔好做喇.

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

咁似我老公既…所以當初嘈得好薑…不過又過左十幾年了

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意樓主, 暫時不要考慮結婚, 生小朋友了

水晶宮

BK Milk勳章

kayikawai 發表於 16-7-26 17:53
多謝各位意見,其實我係覺得佢淨係所有關於到我屋企嘅都係推我去同佢地傾,自己完全置身事外,加上啲態度令 ...

睇你有幾堅持
我同你情況差吾多
又係無銀有左結婚
因外家我欠債
老公慣性大洗
但我比你硬淨
我老公改變左好多
你俾我好有地方住
當初我地各自屋企住直情到差吾多生
先搬出去一齊住
我亦捱左幾年
依家好好多