婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我對twins, 兩個工人, 因為老人家幫不到, 我放完產假返工

賭乜都得, 6299一定湊唔掂孖!!!

你要可信agent, 我有介紹, 請海外, 慢慢train

冷靜和c6講, 湊twins不是1+1, 要老人家臨老捱, 咁不孝, 請工人+陪月, 你返工後工人+鐘點, 捱頭2年, 之後返fullday PN

真的, 2(=6299)打1或得仲得, 2(=6299)打2無可能!!

咪鬼喊啦, 行動啦!!!

男爵府

hp666 發表於 16-10-13 09:41
尋晚同老公坦白咁講左我既諗法,同唔想同99住. 佢既反應係,好對唔住,冇諗到佢既行為令我覺得好孤獨,冇人 ...

你有無直接講:“ 我唔要99湊bb,請工人湊!”????

你99台灣人,你老公响你99教導吓,係咪屬於“阿媽永遠是對的”既媽寶先?

別墅

回覆樓主:

我都係bb出世後奶奶湊,我要番工,bb d野奶奶同老公搞,個時真係覺得好似無左份媽媽的感覺,但其實岩岩生完真係要休養大概一年半載,bb大多野handle,你仲要兩個,衰衰地,你咪俾奶奶試玩湊孫一年半載先,等佢玩厭,其實湊newborn超辛苦,你咪[好心]提議請工人幫輕下,不過僱主要係自己,因為要自己train個工人自己話事,到你對bb開始1歲懂性時,佢就會勁痴番你,因為佢知道你先係生佢地出黎的媽媽!

男爵府

ChanSiLai 發表於 16-10-13 11:34
我都係bb出世後奶奶湊,我要番工,bb d野奶奶同老公搞,個時真係覺得好似無左份媽媽的感覺,但其實岩岩生完 ...

比99試玩湊孫?
唔好玩啦jm
香港嘅99都唔會輕易放棄“玩”孫
何況呢個係台灣99
生得出就有責任去湊
唔係當波咁踢比人玩囉

翡翠宮

你依家有王牌係手,人大佐就有自己嘅生活,唔需要同6299一齊住

大宅

mapp2009 發表於 16-10-13 10:00
我對twins, 兩個工人, 因為老人家幫不到, 我放完產假返工

賭乜都得, 6299一定湊唔掂孖!!!

請問可pm你agent contact給我嗎,謝謝

大宅

回覆樓主:

我都知道,請鬼容易送鬼難,何況佢依家仲咁既態度,更加唔駛指望d咩. 我只係心痛,原來老婆如衣服既事情會發生係我身上. 諗返由我隻身由外國返來嫁比佢,到佢炒燶股票,到為左佢做ivf. 中間真係經歴左好多,依家諗返好似發左場夢咁. 而我落得既下場就係搞事者既罪名,我提出問題就將我隔離 (當然佢會話係為我好唔想我辛苦) 我唔知呢個係咪夫妻既必經階段,但我真係好心寒. 而我唯一可以做既就係靠自己,我依家開始明白,㸃解有d jm有左小朋友之後就唔想再理個老公...

男爵府

引用:尋晚同老公坦白咁講左我既諗法,同唔想同99

原帖由 hp666 於 16-10-13 發表
尋晚同老公坦白咁講左我既諗法,同唔想同99住. 佢既反應係,好對唔住,冇諗到佢既行為令我覺得好孤獨,冇人 ...
打死唔搬去99度或打死唔俾99搬黎,自己安排點湊小朋友唔俾c6插手。

大宅

回覆樓主:

聽到都好嬲 ,d男人好自私,只會諗自己,仔係自己生,理得佢,千其不要放手。

大宅

引用:尋晚同老公坦白咁講左我既諗法,同唔想同99

原帖由 hp666 於 16-10-13 發表
你要清楚讓老公知道,你既辛苦同壓力係黎自99,湊bb只係其中一個令大家不和既原因,唔係話99湊b有經驗,然後隔離媽媽同bb就得,要講經驗既大有人在,要分開媽咪同bb,而家係做代母?
你老公可能係蠢啲,諗唔到你concerns, 所以你要清楚表達你既諗法,唔好咁被動。你同老公一齊諗下假設性問題,如果造成婆媳不和既原因係因為你兩公婆既生活方式,問下你老公,到時係咪打算用隔離既方法處理?佢答你係既話就即刻隔離老公,趕佢返99度啦。

子爵府

為母則強, stay strong, stay brave!!

不停口講: 6299要享福, 自己話生, 當然自己湊, 怎能假手老人家?

我係你, 仲會講笑: 不如一個B跟你姓, 一個跟我姓, 反正Twins

總之從今起, 你做主導, 有意無意仲可以話: 早d帶twins見婆婆, 反正外國讀書環境比HK理想

男爵府

哇, 一睇到你有左要同番99住己經O咀, 再睇到你老公未住埋己經叫你吾好蝦佢阿媽......JM, 我真係好擔心你....你要好有心理準備到時會成日同你老公有意見. 有其他方法嗎? 你有無番工, 娘家可吾可以邦手? 請工人姐姐可以嗎?

男爵府

mapp2009 發表於 16-10-13 14:22
為母則強, stay strong, stay brave!!

不停口講: 6299要享福, 自己話生, 當然自己湊, 怎能假手老人家?

樓主你媽媽喺外國住
咁你係咪有外國居留權
如有更好
帶bbs返去婆婆度住順便入埋籍囉

珍珠宮

回覆樓主:

你試下搵工人先啦,未必唔肯架,我都2個,雖然唔係孖B,但一個nb一個2歲其實都煩架,但都有姐姐肯做呀!

大宅

樓主,喊有用咩?你老公提出的方案係佢諗到最好的,你唔同意,但又無更好提議,只係喊,小心老公覺得你煩更加企去99個邊。

有人建議你做全職媽媽,你又唔得。

有人話請姐姐,又話經濟唔得。

咁你有無其他可行方案?你老公好明顯已諗過,你自己呢?喊完老公會諗到另外的辦法嗎?

你而家積極啲,趁行得走得,拿拿聲請工人啦。

侯爵府

hp666 發表於 16-10-13 09:41

如果你老公再一意孤行,有佢講冇你講,又唔接受你意見,我係你嘅話,直接搭飛機返外家待産順便座埋月,唔鬼睬佢
p. s. 一定要請工人,非常重要

大宅

回覆樓主:

多謝咁多位jm既意見同安慰. 經過昨晚,既然無辦法令佢明白我既難處,傷心過後,我決定要靠自己. 請問大家,如果twins日間放育嬰園可行嗎? 如果自己辛苦d夜晚做家務,還有冇需要另請工人呢? 另外如果有可靠agent煩請pm我. 謝謝.

水晶宮

同C6商量下,講明你有幾唔想同99住

男爵府

hp666 發表於 16-10-13 15:51
多謝咁多位jm既意見同安慰. 經過昨晚,既然無辦法令佢明白我既難處,傷心過後,我決定要靠自己. 請問大家, ...

如果你要排育嬰園
而家你要去入紙排架啦(懷孕5個月已經排得)
因為都要輪一段時間唔係你想有就有
到時再請工人做家頭細務囉

珍珠宮

回覆樓主:

生完要睇男人咩做化
我老公會同我行到最尾既 因為佢會幫我擋哂佢媽d賤野 會企係我個邊 唔想個老婆為婆媳問題而喊 我有2個仔 仔緊係要痴外母啦 咁我就要痴實老公
如果你老公係媽寶 點解唔係做ivf前放棄佢呀
點解要自己忍呀
育嬰院好難排架 拿拿聲搵工人

首頁

尾頁

跳至