自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Lenatsang 發表於 16-10-24 11:55
我上星期去了一個parenting 的講座,教父母怎樣教孩子那種,那個講師已是顧問大師級,每年她只在會10月有講 ...

因為而家既人叫仔女做小。。朋友。

第一,永遠覺得佢地系細個。永遠覺得仲可以慢慢教。

第二,朋友呢個稱呼都系問題。佢地系我地既下一代。系仔同女,未到讀高中或者大學,我都唔會當佢地系朋友。

只有平輩既朋友先會打對方,或者呼喝對方。

所以結論,系父母既錯。唔系唔識教,唔好比excuse自己。系唔教,唔肯做壞人。

大宅

我教D仔囡只會記住一句說話(你對佢仁慈等如虐待自己)

子爵府

我老公侄仔細細個就俾我姑奶同佢嫲嫲(我奶奶)寵壞,任佢做乜都得,試過佢多年前係我哋屋企拉左堂窗簾落嚟,佢自己驚就係度喊(我哋完全無鬧佢或瞪住佢),我姑奶就攬實猛安慰佢,我奶奶就更加出口侮辱我哋啲窗簾係爛鬼野(唔實淨) 好啦,個細路開始大,見親我哋都無禮貌,心情好就笑吓,心情唔好就嘴藐藐。佢一唔鍾意就係我哋面前駁佢爸嘴,我姑奶仲笑咪咪咁覺得個仔好得意好聰明現在大學畢業落左去美國工作,同佢呀爸大吵一頓,之後連電話都幾乎唔再打返屋企。今天兩老仲要專程係多倫多揸車去美國探佢,我姑爺工作好忙又成日唔夠精神,仲要揸咁遠車去搵佢,真係該煨

所以父母趁子女細個時唔教,由得佢哋打橫嚟,到佢地大個左就知味道

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我亞叔離左婚之後返香港,唔覺意識左個女人,一年就結婚(41)嫁入來,第二年就來生都要終止懷孕,因個bb壞腎,就係咁...3個月後佢再有bb,生左之後就好就個女,一來年紀大,二來之前冇左個仔,咁就咩都順住個女.

9個月大佢發起脾氣上來打腫佢隻眼,因為個女一路喊,佢就抱住任佢打,呢個女一訓醒就喊架啦,一喊就幾個鍾,由果次打腫亞媽眼之後,就一直打亞媽,小小唔就佢就來料,大約3歲打到佢亞媽走入房大叫救命,話個女打佢,(用工具追佢媽來打),掃垃圾亞嬸驪到叫救命就打左999,差人來到,都唔知好笑定好嬲,40幾歲比個3歲追住來打....

返幼稚園,老師話佢女,成日講:你好收聲,唔係打死你.d家長成日投訴佢女好惡.

呢d一定係家長縱出來架啦,而家14歲啦,佢亞媽對住個女唔敢大聲講野架,早前返來拜山,亞媽講一句佢就駁3句,同個女相差40幾年點管呀.

<br><br>

男爵府

一定係縱多,我女未夠兩歲,99已教佢打爸爸,覺得佢打爸爸好得意,一路教一路笑,佢為左想個孫同佢玩咩都比佢玩,有次出街呀女發脾氣要拎兩對鞋出街,我唔比,99竟然話我唔就佢,著一對揹一對咪得囉!我做法係,佢一教打,我女跟,我會警告講道理,佢再做我就狠狠地打返個女!99教既歪理,我完全漠視之餘會好堅定同個女講有幾唔口岩同後果!話我衰都好,我唔想第時個女做社會垃圾,好似佢另一個仔咁!

大宅

瞓得好勳章

回覆樓主:

其實我覺得每一個小朋友出世都有一定性格,知後再睇父母點教,但有時D老人家父母太寵小朋友,佢哋愛佢就變成害佢,樣樣幫佢做,物質豐富,佢地覺得樣樣都係理所當然,就唔識珍惜,你識下而家D年青人就知

公爵府

回覆樓主:

父母過份操控,小孩憤怒了

大宅

回覆:Lenatsang 的帖子

理盧幼慈?

男爵府

回覆:六歲小朋友打父母

小朋友打父母當然係唔啱,但父母要小朋友絕對服從亦唔見得好啱。小朋友有自己立場同觀點係好事,點解一定要父母點黎點去(叫你坐就坐企就企果種)?況且父母講既唔一定啱。冇立場冇主見兼奴性強既人第時好難獨當一面。不過香港仍然大部份都係呢種人。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

e+已經好少父母教小朋友禮貌! 可以佢地自己都無!

Tuscany    發表於 16-10-29 09:39
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cherrie716 發表於 16-10-29 01:09
我教D仔囡只會記住一句說話(你對佢仁慈等如虐待自己)

無錯, 細個唔教, 大個無得教!自己受返晒
放下自在

伯爵府

wantaima 發表於 16-10-24 12:48
所以,我還是好相信棒下出孝兒呢句說話!
當然棒下唔係話字面解大棒大棒咁毒打,意思係適當時需要打下教訓 ...

agree

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

或者個小朋友本身有情緒問題?

男爵府

cattz288 發表於 16-10-29 08:06
無錯, 細個唔教, 大個無得教!自己受返晒

係! 好似我大伯個仔, 自細大大聲無禮貌, 父母又無教無阻止! 而家9歲脾氣勁大, 打亞嫲, 踢窗, 前排吾順意仲話跳樓攪到要call999! 唉~我大伯竟然話佢地教法無問題, 係佢天生性格同亞嫲縱番黎!

子爵府

我認識更癲的家庭…
大女今年十一歳,細佬五歲,細佬未出世前,女是要風得風,要雨得雨,
當然包括用發脾氣和打亞媽來獲得成功,細佬出世後,要脅打死細佬來達到目的,後來,連外婆都被打⋯

cattz288    發表於 16-10-29 10:47
:wave:  :wave:

象牙宮

littlelamlam 發表於 16-10-29 09:20
係! 好似我大伯個仔, 自細大大聲無禮貌, 父母又無教無阻止! 而家9歲脾氣勁大, 打亞嫲, 踢窗, 前排吾順意仲 ...
仲有呢班頑童父母都係鍾意姓賴的! 明明自己責無旁貸!
放下自在

大宅

寶媽媽 發表於 16-10-29 07:15
理盧幼慈?

男爵府

2018復活節勳章

.

男爵府

2018復活節勳章

唔好意思,好似離咗題添

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Lenatsang 發表於 16-10-24 11:55
我上星期去了一個parenting 的講座,教父母怎樣教孩子那種,那個講師已是顧問大師級,每年她只在會10月有講 ...

我覺得同是獨生子女…… 工人湊等……同埋成個大氣候都有關…… 當然亦都唔可以以偏概全。
不過以我為例,我媽生四個, 唔好話打父母!你行遲啲過嚟幫手開枱,飯都冇得你食呀! 食完仲要幫手執枱,洗碗! 收衫,摺衫,拖地,洗碗,有邊一個唔識?啊媽分好晒邊個做乜!係考試週可以免疫。 亦都冇人會怪呀媽!因為大家都覺得幫屋企手係應份嘅!大家係一份子! 成個屋企人人有份!有權利必先有義務! 好慶幸細時都叫做捱過。而家遇到辛苦事都容易啲過!

首頁

尾頁

跳至