自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

回覆:菲姐抱小朋友係渠邊小便

小朋友一急就想柯,如果就近無toilet,佢又係對住渠道柯,我又覺得問題不大,好過周街柯

大宅

hiragana 發表於 16-11-3 19:10
有時唔係咁易搵到, 有商場還好, 問鋪頭借? 菲傭都未必識啦

同意,依家好多時鋪頭仔未必肯借。附近有商場,公廁還好,有時唔一定係左近。

禁止訪問

伯爵府

silly_shan 發表於 16-11-3 20:11
我女細過我都試過一次,唔好插我

啱啱喺隧道口轉車,佢話急到就瀨,明明上車前已經去咗一次 ...

其實呢,我細女細時試過喺商場入面,我抱住佢已經跑到toilet門口,結局趕唔切瀬喺我身上。重有次,行多大約7-8分鐘就到屋企,無法,我喺個公園(個公園無toilet,係d連接屋苑嘅公共地方公園)揾個地方有遮住,比個袋佢痾咗。大女試過重衰,有次夜晚喺太古城上咗的士,臨上東廊話急,上車之前已經叫佢去死話無,好啦的士車去公園門口,爸爸同佢跑去廁所,點知維修喎,咪只好喺渠度解決。sorry,我真係唔想架。

男爵府

小朋友有時候真系講完就要即刻痾。我自己湊,成日都已經臨出門提醒去廁所,有一次居然系超市賴出來,嗰時都已經4歲。再細d我會隨身帶個空樽,真系無時間搵到廁所,就厘埋一二角用空樽接,只適用於男仔。其實我都好驚俾人鄙視

水晶宮

有d 小朋友真係呢一分鐘話冇下一分鐘已經急到賴,對於大人嚟講個廁所就喺隔離,但小朋友可能都忍唔到,我自己就好d,個仔去完一次兩三個鐘都唔會有第二次,暫時未試過呢d,問題,但我會包容人地。可能真係冇晒辦法先咁做

水晶宮

ayasbaby 發表於 16-11-4 01:31
小朋友有時候真系講完就要即刻痾。我自己湊,成日都已經臨出門提醒去廁所,有一次居然系超市賴出來,嗰時都 ...

我唔敢,就算用樽我都要拉去廁格,我好驚俾人影相放上網

大宅

回覆樓主:

話冇廁所唔係藉口位jm

我想講唔係個個小朋友都好似你嗰個咁,咁聽話痾哂先行,我仔3,4歲,佢叫介咗片好耐,但佢去得密,連喺學校老師都咁講,而且佢次次唔到最後一刻都唔出聲,到出聲已經要爆喇,想請問你寧願佢大街大巷賴濕哂d地方,定快快附近草叢去?我唔係咩藉口,隔黎有廁所緊係去啦!但唔係話你要就兩步就有囉!當然我會揾個遮擋d嘅位置,亦會帶定條片,急就用片join住跟手掉,我覺得咁唔會整污糟地方,我亦唔洗清理個容器

大宅

貧窮媽媽 發表於 16-11-4 02:11
有d 小朋友真係呢一分鐘話冇下一分鐘已經急到賴,對於大人嚟講個廁所就喺隔離,但小朋友可能都忍唔到,我自 ...

多謝你體諒,其實我小朋友真係試過情況太急就草叢攪掂,我心係好驚比人拍片影相,但真係冇辦法

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

講就無敵!你估度度地方都咁易借厠所咩,小朋友唔似得大人,佢哋一急就要去架啦,周圍揾得嚟頼咗好耐喇!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

meimeitse 發表於 16-11-4 04:38
多謝你體諒,其實我小朋友真係試過情況太急就草叢攪掂,我心係好驚比人拍片影相,但真係冇辦法
...

依家出街咁多道德X,一唔中意就影人相然後做判官,香港幾時開始變到咁癲?!

男爵府

最怕係商場,排長龍,細路又急爆。另外,好多地舖餐廳厠不外借。

伯爵府

引用:Quote:hiragana 發表於 16-11-3 18:59 如果

原帖由 LL1999 於 16-11-03 發表
坦白講, 對我來說, 附近無廁所, 呢個不是理由

我自己湊 2 個小朋友, 都有成日出街, 成日找廁所
香港人容忍度高左喎
已經同化到接受通街疴尿……

定係本身唔係香港人

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hiragana 發表於 16-11-3 19:10
有時唔係咁易搵到, 有商場還好, 問鋪頭借? 菲傭都未必識啦

咪系,同埋d商鋪有時會蝦d工人唔借。

大宅

我都分享一個借不到廁所的經驗----地點是政府部門,入境事務處,話說我仔一落車話急尿,於是跑去最近的入境處,諗住政府部門俾得市民證件嘅一定有廁所,點知佢話沒有廁所,點我去商場,點知去到商場原來要鎖匙

男爵府

黃二少奶 發表於 16-11-3 19:32
我覺得學校會通融小朋友

我仔去一間學校in K1, in 完後差不多出學校門口先話急,咁當然諗住即時返轉頭問老師可唔可以借廁所,個老師居然話唔得,叫我去附近個街市去

我即時對哩間學校印象大打折扣

大宅

回覆樓主:

我個陣個仔介片,我隨身袋兩三條片,真係急又無廁所就同佢著片,等佢痾係條片,另外亦會帶多套衫,有時真係去唔切有得換。。。。當佢試過幾次因瀨濕衫褲而要番屋企無得去玩,佢就會知下次要去定廁所。
我唔贊成俾佢地渠邊去,否則會慣左你叫佢去廁所唔去,到佢急時,反正通街都可去
同埋如果叫佢渠邊去,你點教嗰啲係私隱位置唔可以俾人睇?你都教佢可以通街露出了。。。

子爵府

引用:我個陣個仔介片,我隨身袋兩三條片,真係急

原帖由 海仔媽 於 16-11-04 發表

我個陣個仔介片,我隨身袋兩三條片,真係急又無廁所就同佢著 ...
我仔三歲,一定帶片係身,預備比佢忍唔到時用,上次睇過個post話就算著片時都一樣比人睇到私處,如果係咁都唔得,我真係唔知可以點做

男爵府

我們不是縱容有廁所唔去而隨意通街痾的人,只是體諒有緊急需要的人。
以上有jm 介紹應付小朋友急又揾唔到廁所的方法幾好,如果大家有其他好方法都可以分享一下。我的是囝囝,出街就帶定個花生醬樽。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

真係急起來,小朋友即疴唔同大人,真係看情況,如果去後巷渠會唔會好D~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...7

尾頁

跳至