婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年我大住個肚大晒,一句話唔舒服,c6都唔會要我去食飯 ,早幾日已經同c6講左,我話:我就生bb la,檢查會密d,你要陪我出出入入,你又冇可能拎到咁多假,99又不嬲最興唔早d約人,到時盞去唔到食飯咋,而且我越黎越辛苦la...你最好自己問定99幾時食,之後c6就話:去唔到咪算lor,有乜所謂,我聽到不知幾開心,以前佢唔會咁,e+見我陀得辛苦,乜就肯就我 哈哈~~

珍珠宮

做冬食飯冇問題, 見99都冇問題, 最大問題係..... 8點食飯, 4點standby, "陪"99煮送(佢又唔比我郁手, 話我煮野難食, 但又唔比我遲d先出現, 遲過4點又會被佢鬧!), 7點開檯, 8點食飯, 9點洗碗, 10點收工!

真係辛苦過返工!!

我只望一樣野, 今年d做冬呀, 過年呀, 團年飯呀, 全部都係酒樓食就好囉......
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

做冬, 我會帶囡返去食飯, 我同99, 大伯, 大細姑奶相處都 ok (好彩), 每個星期六都會返去99度食飯, 約莫6:00~10PM 走

大宅

咁你地又講得啱喎,可以自己買都得,不過至慘都唔知係出去食定係我99煮,99就係因為實在太懶啦,所以咪煮埋啲咁既餸,連個姑9都係唔識煮飯,以前我初初識我老公時,成家都只係我同62識煮飯(一餐正常既)真係好攪笑架!
咁我都無所謂,只係希望一家人開開心心食飯(因為一家人齊齊整整食飯真係好開心!)但要真心囉!試過好多次都係我一個人煮成8個人食,佢地就成日話我煮得好食同無人識煮,就變晒我整,咁我心諗督算唔識都可以幫下其他野,但佢地慢慢就好似一定係我煮,後來我咪有咗bb之後慢慢又唔煮,之後就唔煮啦,費時俾人當工人用重要俾人唔鐘意,吃力不討好
而家咪又話我識煮都唔煮,費事埋佢地,佢地自己都係坐係度等食

上一次好似中秋節,我老公叫99要有湯先似做節,咁99都有煲,咁我係度餵緊bb食粥時,姑9兩公婆就係度等食個啲啦,我老公又係啦,跟住呀姑9就話,亞媽都叫咗你唔駛煲架啦,攞黎辛苦!(姑9同99一齊住),咁平時煲俾你地飲就得,講真都唔係成日返去食飯,我覺得煲湯唔係啲咩辛苦事,唔通99煲湯都叫做不考?真係唔知咩人,自私到爆

原文章由 KiuShaBB 於 08-12-5 11:38 發表

又係喎.

celialing,
你買d外賣燒味上去話加餸囉, 不過你99會唔會又唔鐘意呢?

VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

男爵府

原文章由 方麗娟 於 5 12 2008 10:14 發表

我相信已經去返佢個女度. 「99有女就有仇報」係真~佢個女仲慘過我, 唔知佢有冇上嚟bk呻呢
咦?係o播~
我99冇女,不過佢母親有個女外孫喎~

祝佢好運啦…

男爵府

唉, 12月21日要去99屋企食飯做冬, 無得唔出席, 超慘..............

男爵府

原文章由 catherineleungg 於 6 12 2008 17:46 發表
唉, 12月21日要去99屋企食飯做冬, 無得唔出席, 超慘..............

「冬大過年」…咪象徵式蒲下頭、做下戲侍奉下d長輩囉~

男爵府

我下星期五做,提早做 仲要係出街食 食完拍拍pat pat就走人 ,次次隻99都要我老公炆定一兩個送由屯門拎去黃大仙佢到食:;pppp: :;pppp: :;pppp:
我次我同老公講唔想佢辛苦,又call的來回,仲貴過出街食 老公都話出去食好

大宅

見到個topic"就黎又到"做冬"食飯既時候啦...唉!",我就諗起我的應該是"就黎又到"新年"既時候啦...唉!"。每年我6299都要我地成家跟佢地上大陸過年,我真係唔想去,對住成班大陸親戚食飯,好悶,仲要係度懶客氣咁將d"食送"夾黎夾去。好彩初二就一早可以走人,都係住2晚,上年因為天氣好凍,已經無去,今年睇黎無得say no!

洋房

[quote]原文章由 muiskyie 於 08-12-7 22:52 發表

「冬大過年」…咪象徵式蒲下頭、做下戲侍奉下d長輩囉~ [/quo
te]

老爺剛過身, 又要去大伯度食飯(剛剛新屋入伙), 你話慶唔慶祝好???? 都唔知買什麼禮物送給大伯入伙, 因佢已第二次入伙了.

大宅

我好慘呀

我c6啲呀哥家姐全部嚟我屋企食,仲要我煮!

男爵府

原文章由 cchingmom 於 8 12 2008 23:51 發表
我c6啲呀哥家姐全部嚟我屋企食,仲要我煮!

若人人等食/唔幫忙兼俾麻煩,都幾慘~

大宅

我每次做節都要煮二十幾個人餸,仲唔可以買現成,因為班怪物弾三彈四,有年仲逼我煮盤菜,我只係準備都用咗三日! 我想報警呀!

大宅

容許我講句風流說話

剛剛同佢吵完大鑊,今年唔駛去!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我20號食呀
好彩老公番夜所以唔會太夜,可早d走人
哈哈

大宅

唉.... 今個sun就係死期喇.. 要番去.. 十萬個唔願意呀... !!!! 最好阿仔醒醒目目.. 訓下午覺訓遲d.. 6點起身 (平時都係) 食飯仔.. 跟住換衫出去.. 8點到.. 930 -1000 走人 .. 因mon要返工..

大宅

kittynleo, 好善務你呀.. 我幾時先可以同佢炒大鑊.. 以後都唔洗見呀....!!!!!!!!!!

原文章由 kittynleo 於 08-12-9 12:50 發表
容許我講句風流說話

剛剛同佢吵完大鑊,今年唔駛去!

複式洋房

我都希望炒大鑊.. 以後都唔洗見呀!!!!!!

年年都係我生日願望.

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 阿jo 於 11/12/08 16:47 發表
同99 做節, 同佢屋企人食飯都唔係問題, 最憎見到阿99 個妹, 人冇品, 小家, 冇腦又要聲大大扮叻, 聽到把聲都想嘔
我大住個肚, 個8婆同我講叫我唔洗食補品, 比c6 話佢都唔收聲, 煩到嘔!
如果做節食飯見唔到佢, 我絕對 ...

我好好我唔洗見到姑仔呀
因99佢分開我地ka,我唔記得幾多年無一齊做節la.

首頁

尾頁

跳至