夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

puikong 發表於 16-12-15 17:45
我想離婚,2個小朋友都不要

有這個想法的女人都係唔慌係好女人,自私自利,有冇諗過你影響D仔女幾深!
唔要仔女,一係你有第二個男人,一係你係大陸女人,中嗎?

伯爵府

hkvcar 發表於 16-12-29 05:47
有這個想法的女人都係唔慌係好女人,自私自利,有冇諗過你影響D仔女幾深!
唔要仔女,一係你有第二個男人 ...

睇#34,唔好成日一味鬧。

大宅

puikong 發表於 16-12-15 17:45
我想離婚,2個小朋友都不要

咁做人媽媽都得?!真心為對細路難過

大宅

sumsum_so 發表於 16-12-29 10:18
睇#34,唔好成日一味鬧。

比錢大晒嗎?

水晶宮

回覆樓主:

試上吓 洗腦班

大宅

樓主,我覺得你只是精神壓力大, 其實在職媽媽個個如是, 只是有無人可傾訴, 傾完真係好c 服...

如果係老公有照顧對仔女,佢已好好啦....佢只係搵$ 搵得少,同可能之前使大咗, 所以要你還...總會過去的!!!

照顧小朋友好似好漫長, 但總有一日, 佢地會大, 你個時就會free 好多架啦......

加油媽媽

洋房

不負責任...
鬧你咪鬧你囉~ 你又唔係我貴親!
仔女生出黎, 為左自己自由啲就比個破碎家庭佢~
你老公變成湊仔公咁, 好明顯都係你掛住做自己嘢唔點湊對仔女先變成咁喇!

比錢大L哂呀? 你用咩嘢去衡量你老公湊小朋友既付出呀?
你追求工作上既成就, 而付出既係你老公既事業?
佢每日準時返屋企湊小朋友, 你喺公司捱好偉大呀覺得?
返工做到嘢, 比老細賞識, 加人工....等等都係benefit你架咋~!

仔女, 你唔好要囉~
離婚, 再比錢幫手養2個小朋友~
跟住埋首事業, 做番成績~ 我祝你成功~!
不過我可以想像到...到你老果陣退休...
仔女係唔會搵你, 你搵佢地都唔會應酬你~
可能你儲到舊錢, 退休無憂~
不過有咩病痛果陣, 你唔好諗住搵人關心你/陪你睇醫生喇
因為你將會變得冇人冇物~ 默默終老, 才發現自己成輩人, 咩都得唔到~

洋房

RAY媽 發表於 16-12-17 22:27
不是不要,是負責經濟那部份。
真的不要,就一毫子都唔好俾,反正第日大了還是會嫌你沒盡母親責任。
這裡 ...
從來錢只係工具, 係生活既必需品但人與人之間既關係, 唔係靠錢買返黎~

比錢就當盡父母責任, 重想仔女感恩
就好似啲男人叫雞重想對方真心待己? 咩價值觀呀你?

伯爵府

hkvcar 發表於 16-12-29 12:35
比錢大晒嗎?

咁想點姐?我自己父母都係離婚人士,我冇怪佢地離婚反而怪佢地離得遲。係唔夾,成個家庭氣氛都唔會開心!邊個敢保證第時成長出黎做野,結完婚生完仔,可以日日夜夜陪住父母直到佢地終老?會唔會?咁點解唔比佢搵個可以大家照顧大家到終老既人?做左人阿媽就唔可以得到快樂?要一世圍住仔女轉?你敢唔敢保證你由出黎做野嗰刻直到依家結埋婚生埋小朋友,係咪日日都有陪過父母

大宅

sumsum_so 發表於 16-12-29 17:24
咁想點姐?我自己父母都係離婚人士,我冇怪佢地離婚反而怪佢地離得遲。係唔夾,成個家庭氣氛都唔會開心! ...

「你敢唔敢保證你由出黎做野嗰刻直到依家結埋婚生埋小朋友,係咪日日都有陪過父母」
本人正是一路与雙親同住!

你講得好啱,做子女真的不願看到父母常常吵架,但一對夫妻由拍拖到結婚,經歷咁多,有甚麼要弄到分開呢?現代人覚得不喜歡就離婚,不會面對問題去解決,我也是離婚,因C6同咗個大陸(emoji)妺一切,我當時問C6,係咪我有問題,要離開我和呀仔,他說「你沒有做錯什麼,只是我們之間只有親情,沒有愛情!」我仔知道個老豆要小三都唔要佢,日日都唔開心,父親節學校叫學生做禮物,老師話佢偷哭!C6每個月也有付生活費,但我兒子碰不開心!

洋房

回覆 puikong 的帖子

點解要兩兄妹分離?于心何忍

翡翠宮

hkvcar 發表於 16-12-29 21:01
「你敢唔敢保證你由出黎做野嗰刻直到依家結埋婚生埋小朋友,係咪日日都有陪過父母」
本人正是一路与雙親同 ...

咁呢樣野無得迫架喎
留底都要佢心甘情願先得

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實都冇乜好拗。。男女緣盡努力左都冇辦法一齊,就必須要分開,沒法勉強。。但父母的身份係不變的。。雖然話母親主要負責經濟part..但我相信佢唔會連仔女都唔理唔見。。父親繼續主力照顧仔女,只係母親唔能夠一齊生活罷了。。至於,仔女的情緒上的問題,就要靠平日父母開導,引導佢從另一方面看件事,令佢減低難過感。。

大宅

回覆樓主:

我不是大陸女人,我自認是自私,不夠母愛,但始終對家庭未算放第一位,每人背後總有故事。

複式洋房

感情發展至如今,其實分開係自私,但唔分開亦唔見得好。

不如正正經經搵D專業輔導員傾下,唔講自私,但咁先叫負責任。離與不離之間,或仲有D野可以做; 就算要離,或亦有方法三方面都不會有太大影響。

伯爵府

你個情況都唔同!

伯爵府

2024年龍年勳章

吓,咁你老公都同你父母住?咁佢真係好老公! 好少男人肯㗎!

伯爵府

2024年龍年勳章

未打完!

不如你同佢同個仔一齊搬開住,否則你父母喺度,會唔會佢想揾個地方透氣,所以先同啲大陸妹搞埋一齊。你睇吓點啦,肯同你父母住,呢個老公唔差,好少會咁反面無情。

大宅

RAY媽 發表於 16-12-31 12:40
未打完!

不如你同佢同個仔一齊搬開住,否則你父母喺度,會唔會佢想揾個地方透氣,所以先同啲大陸妹搞埋 ...

當年係大家商量過,才會讓我爸爸媽媽來一起住,可以照顧我兒子,因不太相信工人,我爸爸媽媽對他好到好似自己仔一樣,我們從來沒有吵過交!如果他感到和他們住不開心,佢可以同我商量,但到最後他居然有小三,全家人都跌晒眼鏡,我有提議過不如叫父母搬開住,我們重新來過,但那個大陸小三,係咁落藥,結果個男人決定和小三一起。

複式洋房

我老公都同我講左同一番說話,話我冇錯,只是對我已經冇愛情,同樣都搭上個大陸妹⋯⋯

首頁

尾頁

跳至