跳至

首頁

尾頁

別墅

都係果句,不要太擔心之餘要清楚點做

現在可以做既就係馬上向心儀學校寫求位信,向校長表達自己非常想入讀既意願;註冊日前可再寄一封

然後就是等call waiting!一個學生縱使有N個offer,最後都只能keep一間,多餘學位會因應學校習慣陸續放出;部分學校喜歡一有位放就call,有部分學校習慣到註冊日最後一日一次性call

祝好運!

別墅

大家知唔知如果最初冇報名,有冇得報番再waiting? 之前missed咗deadline同實在有D低估元朗幼稚園的競爭,冇offer在手

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

AnnabelleLi 發表於 16-12-23 21:07
回覆 老豬 的帖子

這位家長分享的經驗令人好鼓舞,不過真係會有不錄取的都會收到電話問還讀不讀的嗎?

今年收生情況就不知道 只是上年我朋友原本全部學校都不收 只有珈琳後備位 到注冊日後 收到珈琳電話話有位就注冊 原本都好過冇得讀就比錢注冊了 之後收到朗屏真光電話話有位問讀唔讀 立即去退珈琳位注冊朗真 以為好似中六合彩很開心 最後仲好笑 朗真買埋校服同書 有日收到肖真打來問有位讀唔讀 結果比佐3次注冊費幾千蚊 仲蝕佐校服同買書錢 但入到肖真真係好似發夢 所以塞翁失馬 未必壞事

複式洋房

回覆 老豬 的帖子

多謝你嘅分享呀 :)

大宅

老豬 發表於 16-12-27 13:23
今年收生情況就不知道 只是上年我朋友原本全部學校都不收 只有珈琳後備位 到注冊日後 收到珈琳電話話有位 ...

嘩咁真係柳暗花明又一村。

別墅

oshiki0522 發表於 16-12-24 13:28
我仔細b10月無學校收,諗住做大b,有無人會做大b?

我仔11月細B冇心 儀學校收,諗住下年做超大B

大宅

lkt11179 發表於 16-12-23 10:29
我仔係13年尾,上年見左8間都唔收,今年兩間琴日一齊話我知唔收,我依加真係唔知點,明明今年表現唔差的:n ...

我都係13年尾b. 只係報4 間,生命同真光都唔收。只係得珈琳同天水圍一間收

複式洋房

老豬 發表於 16-12-27 13:23
今年收生情況就不知道 只是上年我朋友原本全部學校都不收 只有珈琳後備位 到注冊日後 收到珈琳電話話有位 ...

我聽有個媽媽講,上年原本零offer,到最後等到肖珍位仲要係am

大宅

回覆樓主:

係未通常都係註冊最後一日會有學校電話???

男爵府

我女讀緊個間學校ge老師都話上年都收生不足,今年更加唔駛怕,因為無左雙非,d位多左好多,我大女兔年係最多雙非ge一年,個年同今年比,真係唔怕囉!我細仔係14年12月超細b,今年只幫佢報左1間,後備緊排2x幾,諗住如果唔收就等多年先讀

複式洋房

九暈畏 發表於 16-12-23 18:26
我有做幼稚園朋友講太叻既佢地唔敢收,驚到時收左係有問題,例如自閉。家長太專業又唔收,怕啲人郁啲搵律師 ...

講野叻一定唔會自閉啦!自閉係會唔講野唔同人溝通但的確聰明d~九龍塘既學校好多都收家長係專業人士~

男爵府

serene0713 發表於 16-12-30 13:21
講野叻一定唔會自閉啦!自閉係會唔講野唔同人溝通但的確聰明d~九龍塘既學校好多都收家長係專業人士~
...
幼稚園2歲 interview 唔會出open-ended question, 所以幾分鐘點睇係咪講野叻?有啲幼稚園會問10條8條問題,唔係答岩就大機會收,就係怕叻係因為有問題,佢地寧願唔揀,果啲學生會嫌課堂太淺唔肯坐定定上堂,對上堂冇興趣,資優生協作能力較差等等。自閉係唔善於同人溝通,唔係唔講野同唔溝通。我同事個女個自閉同學升小都可以拎幾個直資offer, 差不多係最標青果個。當然有啲學校專收專業人士,都有學校專收ftm. 我講有學校唔like 收專業人士,同你講有學校專收冇衝突,都冇意思。

複式洋房

ch14kwok 發表於 16-12-30 02:04
係未通常都係註冊最後一日會有學校電話???

出哂offer之後,有啲會揸住幾個offers,有心嘅就會打去放位,睇間間學校習慣,有啲會即call後備,有啲會等註冊日後一次過call

咁通常係註冊日後多啲機會,因為會大執位,有啲收到心儀後備call,就唔要原本offer,所以隨時有電話到,要留意,call到6、7月都仲有。

舊年開始零雙非嗰年嘅小朋友入學,已經有好多位等人讀,今年情況應該都唔會太差,實有書讀

大宅

回覆樓主:

如果要拎番註冊證報第2間,學校話要書面申請,其實要寫d乜

子爵府

回覆樓主:

上年經驗,我仔8月B,報左1x 間,得4個一般既offer, 全部 pm
過左註冊日,收到多 offer, 前後比左3次留位費,未計讀個間
所以過左註冊日會有好offer

複式洋房

回覆 camaytang 的帖子

想問下註冊日後收到多左offer ,當中係有冇所謂既四大呀?

首頁

尾頁

跳至