懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

YinYeung媽 發表於 17-2-10 14:05
我都係咁諗呀…不過我預左我話唔返,佢都會話我陀得咁巴閉架喇……可能仲會話我唔尊重長輩添
...
係巴閉GA LA!你個孫WOR.........HAHA唔好理咁多閑言閑語,過多幾星期,照結構時見到BB個樣,乜氣都順晒!
自己個肚最緊要,唔好理咁多無謂野。
加油呀!準媽媽!

大宅

比我一定唔去,話之佢點諗呀! bb 最緊要! 況且頭3個月係最緊要!仲有大肚係唔可以去拜山!!!

男爵府

緊係唔去啦!
孕婦真係唔好舟車勞頓。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都建議你地溝通下,冇咩必要就咪去喇

男爵府

YinYeung媽 發表於 17-2-10 14:05
我都係咁諗呀…不過我預左我話唔返,佢都會話我陀得咁巴閉架喇……可能仲會話我唔尊重長輩添
...

好簡單,問奶奶一句保住個b條命緊要,定尊重長輩緊要?如果奶奶答得出長輩緊要,咁叫佢將來唔洗見個孫,去多d拜山啦!
拜山一定要行,又坐長途車,太操勞嘅後果可以好嚴重,唔係奶奶陀b,有咩事得你自己受,樓主當然要顧自己同bb先。

伯爵府

唔會去。唔係迷信,但路程遠,會好辛苦。

仔女先係自己的,99呢D唔算親,唔為自己著想,我唔會理佢想法。

如真係要你去,你就話害喜,又暈又嘔,食唔落野,要靜養窩床。
BB你來咗啦?

男爵府

恭喜你,你老公終於肯企出黎!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

懷孕初期真系不宜四周去,叫C6代表就OK喇。

翡翠宮

你99鄉下就唔知,我老豆鄉下風俗就系大肚婆唔上山唔入得祠堂

大宅

我朋友未知有左4week既情況下坐長途機都無事,但都有sis分享過返完大陸就小產,我覺得係好睇本身媽媽健唔健康

咁大個人,你唔想去無人迫到你。不過如果唔想關係惡化,我建議你自己同奶奶講會好啲。由老公講,奶奶會覺得個仔咩到聽晒你話,之後關係都唔會好

子爵府

畀面勳章

無得傾,寧願剪爛回鄉卡都一定唔會去,touchwood係大陸有咩唔舒服咁點算??

大宅

YinYeung媽 發表於 17-2-9 23:07
岩岩老公同我講,奶奶話3月2x號全部人一定要返大陸拜山,因為係新山(老公嫲嫲舊年過左身),大肚婆其實可 ...

痴痴地,粗身大細坐幾個鐘車返去拜山,有事佢負責呀?

別墅

應承先,談話果日突然見暈起唔到身,乜唔去嘍

珍珠宮

一般來講,長老係呢一方面會比你地更加緊張。你自己決定唔好去,其他由你老公去做工作!

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

岩岩老公同我講,奶奶話3月2x號全部人一定要返大陸拜山,因為係新山(老公嫲嫲舊年過左身),大肚婆其實可 ...

同你99講未陀穩…醫生唔建議你舟車勞頓…你話喺香港拜就話姐…返大陸喎…有咩事起上嚟要趕返落嚟香港睇醫生你都頭痕啦…
利申:我自己有咗都無去拜山…因為大肚婆易攰唔想行…同埋拜山果到人又多煙又大…搵老公做代表去咪得囉
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

YinYeung媽 發表於 17-2-10 01:08
好提議喎……詐病!我都有諗過到時扮肚痛 希望過埋今次,有咩事等我生完先講
...

到時直接話唔舒服咪唔駛去囉…我今年新年都無去拜年不過我真係嘔到七彩
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔去,我相信BB最緊要!!

大宅

講真你唔想返真係迫你唔到,如果唔好意思就同老公講叫99開口堅持唔返,你同老公講,拜山人多,煙多對bb唔好,加上返大陸係人都知車多仲要唔睇路架啲人同車,重有重點大陸比較多菌,好容易一個唔該食錯野唔舒服點算,藉口其實自己講,唔想返直接講又得,搵藉口講都得,睇下你點睇囉,咁真係監你唔到,同埋未過三個月真係唔好博

大宅

我唔會去,有咩重要得過自己肚入面果個?
佢做奶奶更加應該識得去照顧你同去體諒,珍惜這個小生命,
如果唔識,你更加唔使尊重佢。
你是BB的媽咪,你有責任好好保護小生命,
勇敢點拒絕她,加油!

大宅

回覆樓主:

咪去啦!
諗起搭咁多個鐘。。大肚好易急尿架 !!!
d Toilet 咁污Joe....點去喎!
同埋搭車坐咁耐都好辛苦

首頁

尾頁

跳至