親子旅遊

跳至

首頁
12345...21

尾頁

大宅

I booked car at Hoi An Transfer...u can search in website.

大宅

回覆樓主:

我係hk exp 買$63機票,一家3口係3月尾出發,好期待

男爵府

MAYHO23 發表於 17-2-21 13:07
加$128機場接送
是否酒店直接訂

係呀,接機呢part 我直接同酒店訂

男爵府

8331 發表於 17-2-21 15:05
我e-mail 去問了越南上網簽証部門,回覆如下:Dear Sir/Madam

Vietnam E-visa can not use for Hong Kong c ...

佢都算好快覆你wo

伯爵府

ziyu 發表於 17-2-23 09:13
佢都算好快覆你wo

越南政府好混亂,之前又批了d,可能不知香港是屬於中國

男爵府

回覆樓主:

第二晚酒店就會係會安, 因為我地都JOIN左2日既DAY TOUR, 為左欣賞會安既夜景, 我地都費時去完會安又再坐車出返峴港, 因為我地JOIN既 DAY TOUR行程都好豐富GA, 而且專為小朋友而設 !! 呢PART會再稍後再講啦

第2既既酒店我地揀左HOTEL ROYAL HOI AN MGALLERY, 即係澳門16浦個間, 浴室既用品都係L'occitane 無早餐, 一晚$1330, 係AGODA訂既, 用CITIBANK卡有折

間房入面既床有D蚊帳咁樣既怖置, 好靚咁, 而且應該係望到條河既, 我地都應該夜晚先去到CHECK IN, SEND左EMAIL去通知酒店我地會LATE CHECKIN, 但普通越南既酒店EMAIL回覆都真係比較慢, 到宜家成個星期都仲未收到EMAIL佢係咪收到我通知...呢樣真係麻麻...

最後發現佢係打錯email address 但一句 sorry 都無,而且浴室用品亦不知名品牌。有點失望。望到河,但同想像既景相差頗遠

男爵府

回覆樓主:

第3晚, HEHE就係我最期待既一晚啦, 我地BOOK左InterContinental Resort作為我地第3晚入住既酒店

呢次我地係官網訂既, 同時亦都問左佢送返我地去機場既接送車服務, 可以比大家做參考 usd 50就係外判既車, usd 70就係酒店resort既車, 但我既day tour都係suggest我地搭taxi就可以了, 車程大約係半個中左右

點解日日都轉酒店? 一來初初未book day tour個陣都覺得好似無咩好做咁, 所以咪搵d野做下haha 但原來我地錯左啦, 峴港係好多野都好好玩ga!

介紹完酒店, 來緊我就要介紹我既day tour啦~~

男爵府

ziyu 發表於 17-2-23 13:38
第二晚酒店就會係會安, 因為我地都JOIN左2日既DAY TOUR, 為左欣賞會安既夜景, 我地都費時去完會安又再坐車 ...

我再send email問,原來第一次佢reply比我係打錯左email address.....

男爵府

講到DAY TOUR, 朋友介紹下, 我係TRIPADVISXX個度搵左間NO.1既DANANG DAY TOUR, 有幸我去果幾日, 都有當中COMMENT最好既TOMXY做我地既導遊, 朋友都係用佢, 咁有人用過當然放心好多!
(如果想知LINK就另PM我啦, 費時POST出來又比人封POST)

我地包車2日, 第一日由A LA CARTE 9點接我地, 行程宜家大家溝通左既就如下
1) 帶我地去飲杯越南咖啡先
2) 去巴拿山, 呢個境點唔駛介紹, 網上都有好多圖! 細路實中意!!
3) HAN MARKET SHOPPING
4) 出發會安
5) Tra Que herbs and vegetable village 一個有機菜園(仲可以自由參加COOKING CLASS如果有興趣)----LUNCH
6) 帶我地係會安行下, 介紹下
7) 返酒店

行程費用承惠US240 FOR 2個大人1個小朋友, 包車(有冷氣), 水, 導遊費, 司機, 入場費, 濕紙巾, 但唔包巴拿山入場券既

男爵府

回覆樓主:

講到DAY 2 啦,

一早9點, 包車就會來酒店接我地
今日既行程係

1) 參觀陶瓷村, 連埋同小朋友一齊DIY一樣陶瓷
2) 五行山睇耶穌光,
3) Helio entertainment park ---呢個係越南小朋友都會去既地方, 大家都比較少提及到,上網查完 2015年2月先開幕既, 睇落都好多野玩GA! 有室內亦有室外
相關網址 http://vietnampocketguide.com/helio/

4) 參觀幾條出名既橋, 我宜家只記得有一條係有條龍係上面咁既橋, 其他唔太記得了HAHA
5) 返酒店

咁就完左我地第2日既行程啦!

反而第2日既行程佢話比較平, US190 就包晒同DAY 1一樣既野, 咁平左梗係話好啦!!

本來佢話要比10% DEPOSIT既, 用PAYPAL, 但我問番我朋友都係去到比美金, 咁同佢傾返佢都OK唔駛收, 因為佢話本來都唔駛DEPOSIT既, 但4月係佢地既旅遊PEAK SEASON所以先要收, 但既然係朋友介紹就唔駛WO~~正啦~~

男爵府

至於第3日, 就會全程係酒店HEA到走為止, 呢個POST應該暫時無野再UPDATE住啦, 直到我地攪簽證再詳細介紹比大家啦

再之後,就要等到我地出發, 再POST相啦~~

大宅

大家唔好再去申請e-visa呀,
我已經瀨咗嘢, 我email問佢哋個進度,
佢哋覆咗話唔for Hong Kong Citizen,
最重要嘅係話無得refund,
我已再email佢哋要求refund,
但就無再覆我, 我諗真係凍過水。
越南啲政策真係亂哂大籠!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

前兩日買咗機票,8月出發

伯爵府

PCHB 發表於 17-2-25 18:50
佢哋覆咗話唔for Hong Kong Citizen ...

咁都得冇refund

男爵府

其實落地簽証好方便,10分鐘左右就可以,之前經agent申請左先,比USD8-9手續費,去到再比簽証費

男爵府

佢哋覆咗話唔for Hong Kong Citizen ...

下。。。咁keep住追啦!再唔係去到再試下問下,你係比左錢政府部門wo,
出埋句咁都無得refund你會在香港報警,咁會好影響佢地越南政府聲譽之類既兇下睇下得唔得 加油呀希望你refund 到呀

男爵府

但我有朋友上年9月去,e visa係work ga, 再追追啦

大宅

ziyu 發表於 17-2-25 23:08
但我有朋友上年9月去,e visa係work ga, 再追追啦

但呢個e-visa係今年二月先開始有, 上年應未有。

男爵府

PCHB 發表於 17-2-25 23:10
但呢個e-visa係今年二月先開始有, 上年應未有。

我再問佢,佢又話記唔清楚,暈。。。咁唔好理佢了。流多。。。

伯爵府

ziyu 發表於 17-2-19 16:59
講完機票講酒店,第一晚酒店我地就揀左2014 開既A La Carte, 呢間係呢度比較少人講,但上網睇資料,呢間絕 ...

想請教你book 此酒店7xx 是雙人房?是經那裡book 呀? 我email 去酒店book 平過agoda 和經酒店網book ,不過我book 兩房apartment 2070/2晚

首頁
12345...21

尾頁

跳至