單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

Winnie.Yung 發表於 17-3-22 09:20
唔係,感覺佢係想一直咁樣分開住........

問佢點解,

我明白你感受.....

我同男友拍左一年拖左右, 佢就提出大家一齊住, 佢話佢想同我有將來,
遲早都要去適應同習慣同小朋友相處。
對佢來講, 好有難度, 佢好多朋友都叫佢想清楚, 唔睇好我地, 大把人等住睇花生show.

佢本來一個人住, 而家2個大人, 一個小朋友, 加埋兩隻狗..... 我地一家人好開心。

其實, 你男友多唔多同你同女女一齊出去玩呢?
佢有無打算照顧你地 / 同你地一齊生活呢?
佢成日話怕女唔鐘意, 你女是否有提過唔鐘意呢? 定係藉口呢?
其實, 一家三口梗係好過得你兩母女啦....

禁止訪問

大宅

Winnie.Yung 發表於 17-3-27 16:21
其實, 你男友多唔多同你同女女一齊出去玩呢?唔多, 佢唔會主動約, 就算約, 都係食下飯咁大把~
有時叫佢一齊 ...
唔.... 如果係我, 我會另作打算

別墅

oc2015 發表於 17-2-28 07:05
佢係冇小朋友嘅

oc2015
首先恭喜你,懂得結識單身而沒有小朋友的女仕,對小朋友不離是一種擔帶, 有新感情並且考慮將來也是一種責任,我覺得你是有智慧的叻叻。單親要面對的真不少!

其實只要雙方坦白, 女方知道你的所有過去,讓她知道你的想法和將來會擔心的,而她又不介意,完全接受和包容你及你的家人和小朋友,就放心計劃將來啦!

小小一提 : 因有過去的婚姻失敗,要反思失敗的原因,要懂得選擇伴侶,也要考慮她的性格,需要學習怎維繫關係。

仲有女友細你幾多歲?還要考慮女友現在思維是否己成熟,如果唔係同佢講幾多以上的包容呀接受呀都……,
再比多D時間去認識對方好過.

別墅

ewatsang 發表於 17-3-7 17:29
我男友無小朋友, 我有一個仔, 當時係大約4.5歲, 仔果時係一星期有四晚回我家。
當我地搬埋一齊住時, 初時.. ...

你都係一位識揀又叻叻之人。
其實單親係可以再找真幸福,只要夠成熟 ; 不再任性; 不破壞他人家庭 ; 不傷害孩子心,就得

別墅

oc2015 發表於 17-3-10 22:01
更新:

女友話當佢需要你嘅時候, 佢唔係我嘅priority. 覺得好難受

樓主,唔洗唔開心,只要你讓她知道你的心意意向,比多D時間大家了解對方是有助日後的關係,我和老公最初認識了好幾年才拍拖,拍拖了4個月左右就計劃一年後結婚到現在16年婚姻。

你冇揀錯人,只是欠了解,唔使太急,當慢慢享受拍拖關係先!

別墅

oc2015 發表於 17-3-17 23:47
佢用以上原因向我提出分手,我聽到後十分無奈,

其實唔係壞事 至少佢對你坦白 好過日後才後悔,成熟的男人不可讓自己失敗2次

別墅

KIMI0314 發表於 17-3-19 05:54
系同佢結婚前,一齊住埋試下先咪得

千其唔好呀! 最終害死自己

別墅

ewatsang 發表於 17-3-21 16:30
唔...... 我唔知點講.....

初時, 係因為愛, 所以包容,

我相信係你品格好,才有愛你的人不舍你,讓孩子學好

別墅

ewatsang 發表於 17-3-22 14:57
我明白你感受.....

我同男友拍左一年拖左右, 佢就提出大家一齊住, 佢話佢想同我有將來,

其實不只小朋友係個體 ,每個成年人都係個體 !
好多嘢係雙向的

男爵府

Qbie 發表於 17-3-28 00:27
樓主,唔洗唔開心,只要你讓她知道你的心意意向,比多D時間大家了解對方是有助日後的關係,我和老公最初認 ...

妳係單親媽媽還是妳男友以前是單爸?妳也覺得結婚前同居不是太好吧?但如果根本現成已經有一個家庭係到,只欠缺一個另一半,而嗰個人要結完婚才加入(連一起生活也不試),對大家也是賭博吧

大宅

我是另外一面的角色

我離過婚,但沒有小朋友。同男友一齊2年,佢都係離婚人仕,有個仔,依家差不多十歲。

同男友岩岩拍拖果時,我就已經選擇3人行,多數都3個人出街,3個人睇戲。又或者上男友屋企食飯(男友屋企仲有工人姐姐同埋男友爸爸),食完飯會一齊睇下電視咁。一開始時,因為3人行出街,男友多數都會拖住阿仔,自己感覺就會好怪,好似一個跟班咁,跟喺佢地後面,屋企睇電視時,阿仔一定要坐中間,唔比我同男友坐,我知道果時阿仔仲係好討厭我,我明白阿仔好怕男友會比我搶走,佢討厭我都係正常,佢當時只係一個8歲的小朋友。有一次好深刻。喺男友屋企睇睇下電視,阿仔忽然發脾氣,喊住口趕我走,話男友依家有左我,就唔錫佢。其實果時我已經做左好多野,討好阿仔,但換來呢句說話我好心痛,我知男友都好心痛。之後男友阿爸睇唔過眼走出黎,鬧阿仔,如果再發脾氣就趕佢走。知道我男友阿爸企係我個邊我都覺得開心。

之後我一直努力,我性格比較幼稚,其實同男友牙仔都傾到計,之後佢可能發覺我係真心對佢好,佢慢慢越嚟越痴我。

而家我已經同男友同居,試過三個人去旅行,每個星期都會親子活動,一齊去放下狗咁。去過阿仔學校嘅親子旅行,牙仔啲同學以為我係佢媽媽,佢都冇介意,冇去解釋。

而家我地生活得好開心,真心似一家人,阿仔亦知道我同佢爸爸會打算結婚,仲叫男友唔可以蝦我。

成個過程係好辛苦嫁!但男友角色係好重要(即係樓主角色),一方面你要比小朋友知道你唔會唔要佢地,有個新女友只係會多一個人錫佢,照顧佢。另一方面又唔可以只得家庭樂,3人行時,都要有時拍下拖,2人世界吓,找返平行點。

我男友做得好好,所以我地依家好幸福

樓主你都可以的,加油!

男爵府

oc2015 發表於 17-2-27 15:43
我是單親爸, 有兩個小朋友,

開始新感情約大半年,一齊都開心, 小朋友亦已見過女友幾次,近排女友開始諗將來, ...

即係你冇諗認真啦

翡翠宮

緣份到就咩都好,最緊要大家性格夾,價值觀相同,可以互相體諒同包容對方

禁止訪問

大宅

XYN 發表於 17-4-28 00:18
除左你男友做得好,佢屋企人都好識做。
我同你完全相反,男友有小朋友,無意慾結婚。佢呀媽亦不停挑撥離間 ...

都係嘅。所以我都覺得自己好好彩。離婚後都可以遇到過咁好嘅男人。

男友媽媽已經不在世,男友爸爸唔太理野,只要我對佢個孫好就咩都冇所謂。

大宅

oc2015 發表於 17-2-27 15:43
我是單親爸, 有兩個小朋友,

開始新感情約大半年,一齊都開心, 小朋友亦已見過女友幾次,近排女友開始諗將來, ...

唔係一開始就諗!?

即係做嗰陣唔諗,有左先諗點好

子爵府

畀面勳章 大廚勳章

我明白你感受.....

咁你有同你男友d朋友見面嗎?例如有活動聚埋,食飯之類。 你有帶過小朋友見男友d朋友嗎??男友家人接受你同小朋友嗎???

大宅

我明白你感受.....

你男友行得出個一步,所以主動提出同埋你小朋友同居,唔係咁多另一半行得到呢步,好幸福

首頁

尾頁

跳至