自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆 babychingching 的帖子

我係搞到連同數學有關的英文都唔識, 點用英文講個數目字出來都驚. 我每次用英文開cheque都要諗同問人點寫.
但我本身英文幾好, 做十幾年嘢都跟外國老闆的.

所以我諗某d人係某方面真係會好弱. 但重細, 試下慢慢敎, 先令佢地唔好怕, 米陣間搞到好似我對數學咁就慘. 真係冇得救

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

多謝大家分享呀

男爵府

starrymama 發表於 17-3-2 16:47

之前我地係屋企都講英文, 搞到佢中文低唔好.

母語係思考工具,應該先學好母語再學外語

珍珠宮

畀面勳章

回覆 littlemilky 的帖子

佢變了英文是母語, 用英文自己玩, 用英文思考.

男爵府

starrymama 發表於 17-3-3 11:48
回覆 littlemilky 的帖子

佢變了英文是母語, 用英文自己玩, 用英文思考.
佢有冇用中文表達時變左英文grammar?
例如應該講雪糕幾多錢? 但左幾錢雪糕?

我個女有呢個情況

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

babychingching 發表於 17-3-2 16:58
真係睇得少, 呢個係自己不足

可以買或去圖書館借D有趣生動嘅書同佢伴讀,一齊去圖書館揀書借黎睇又得,搵D程度唔好太高嘅,父母一定要坐定定一齊同佢睇同指引佢,打番好個底先。

幼稚園階段伴讀真係好重要,除咗認多D字同增加知識外,仲陪養到佢閱讀習慣。我仔細個時雖然有伴讀但唔算好密,到佢上小一真係覺得吃力,用咗一年去追,成個小一係咁睇課外書先認番多D字,所以我同身邊有年幼仔女嘅朋友講,幼稚園唔駛要寫到好多好深嘅字,但係有必要認多D字,睇多D書,上小一易適應好多,淨係測驗考試睇題目同理解都有好大幫助(有D學校老師唔會讀題目,小朋友唔識就真係坐咗0係度)。

盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

畀面勳章

有.
英文 walk slowly
佢中文寫: 小蝸牛行慢慢地

adv 同 adj 的位置跟左英文.
慢慢, 有個過程.
同埋, 讀唔到讀到書呢個年代真係分別唔大, 就算真係讀唔到, 都唔好太緊張.

男爵府

starrymama 發表於 17-3-3 12:18

有.

同我個女情況相近
佢出發點可能已經諗左英文點講
但講出嚟就直譯做中文
所以佢自己又唔明人哋又唔明

公爵府

2018復活節勳章

starrymama 發表於 17-3-2 17:30

無計, 得個6 歲.
同意。出來社會工作先發現淨讀書叻係冇用。
轉數快,有解決問題能力的人,仕途先會一帆風順。
發掘長處,不斷加強,將來一定可以獨當一面。

希望樓主唔好push 得太緊,令小朋友失去學習的興趣。

珍珠宮

畀面勳章

回覆 peonica 的帖子

係, 好多讀書叻的人出來做嘢返而唔叻同轉數慢.

我囡應該讀書唔叻, 但佢由一識講嘢開始, 已經唔會得罪人, 面面俱圓. 答人好大體.

babychingching    發表於 17-3-3 14:52

公爵府

2018復活節勳章

starrymama 發表於 17-3-3 12:42

係, 好多讀書叻的人出來做嘢返而唔叻同轉數慢.

你囡叻女
有人緣得貴人相助,做野事半功倍,將來一定可以獨當一面

babychingching    發表於 17-3-3 14:52

珍珠宮

畀面勳章

多謝, 承你貴言, 佢人緣又真係唔錯 (可能因為佢識講嘢), 抽獎運都好.

反而佢阿媽我讀到大學, 但數學差, 人緣一般 (因為唔識講嘢), 抽獎運又冇, 轉數又慢

侯爵府

畀面勳章

一人之下 發表於 17-3-2 16:57
我仔幼稚園讀happy school,中文好弱,上到小一第一次評估吾合格就知死了。我問過老師同有經驗的家長,多閱 ...

我覚得睇下卡通片都有用。我女愛看多啦A夢,佢因而明白左一d成語。我女k3。
Nice to meet you!

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

香港好多家長都重英文輕中文,自細睇英文卡通、書大,甚至屋企都講英文,漸漸小朋友就當左英文係母語,要佢去學中文既無興趣又覺得困難,我識有朋友個女就係去到高小連好簡單嘅中文詞語都唔識解,上到中學要讀文言文仲死多兩錢重,所以近年中文先變左死亡之科

男爵府

peonica 發表於 17-3-3 12:32
同意。出來社會工作先發現淨讀書叻係冇用。
轉數快,有解決問題能力的人,仕途先會一帆風順。
發掘長處,不 ...
絕對認同
轉數快同性格好對仕途好大幫助

放心, 我不是怪獸媽媽, 絕不會過份催谷

只係希望用愉快輕鬆方法幫助下小朋友

男爵府

sunnygirl 發表於 17-3-3 14:43
香港好多家長都重英文輕中文,自細睇英文卡通、書大,甚至屋企都講英文,漸漸小朋友就當左英文係母語,要佢 ...
文言文真係

珍珠宮

畀面勳章

回覆 sunnygirl 的帖子

同埋而家的中文真係好深.
一年級的文言文好撬口, 唔係我地個個年代床前明月光咁易.

佢地一年級的文言文要做閱讀理解的, 我由細到大中文好好, cert level 同 AL level 中文成績都唔差. 但我上星期敎佢做的文言文閱讀理解10題錯了7題.

普通中文的閱讀理解, 我自己都要小心睇清楚, 有時都唔知自己啱唔啱.

作句 - 作業叫佢作公園裏有咩咩同咩咩, 我女作公園裏有樹木同小朋友. 老師話佢錯.
我諗因為作得唔靚, 唔平衡, 所以話佢錯. 但咁樣根本扼殺了小朋友的 creation.
所以我遇到呢d, 我唔會糾正佢, 由佢錯. 我同佢講老師懶, 唔想睇咁多答案, 所以話佢錯.

公爵府

brindlewin 發表於 17-3-3 10:39
語文要多看多應用。
看時見到新詞組,即興作句多用,例如今早某報頭條:“曾X華不言敗....”
捉住“不 ...

不言敗又可以點解釋?
同嘗試又好似差唔夠,係未要教埋個女兩個詞語既用法?

珍珠宮

米腸 發表於 17-3-3 15:59
不言敗又可以點解釋?
同嘗試又好似差唔夠,係未要教埋個女兩個詞語既用法?
...

不言敗可U以簡單說不是怕輸,就好似這盤棋輸了/敗了,下次再來試。
好多人總心急敎得精準,結果說了一半細路已遊魂,不如拿身邊生活例子造句,若用錯才糾正。

首頁

尾頁

跳至