自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

大家浸完酒的梅會點用?

大宅

水為財 發表於 17-3-26 20:38
我擺左3年都係「更」
3年都'更'?

大宅

peonica 發表於 17-3-26 21:06
大家浸完酒的梅會點用?

珍珠宮

水為財 發表於 17-3-26 19:25
濃度唔低啊 都40定50度
我上年浸左 飲埋好好飲
相反用雙蒸會好「更」麻麻地

清酒邊有四五十度㗎?
whisky都係四十多

你講緊精米合度咋嘛?

大宅

終極熊貓 發表於 17-3-26 21:19
清酒邊有四五十度㗎?
whisky都係四十多

原來我白痴左 我果隻原來係韓國鏡月

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水為財 發表於 17-3-25 03:40
用日本啲青酒浸正好多

鍾意飲酒嘅會覺得清酒唔夠酒味

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

snowrose419 發表於 17-3-26 18:19
清酒度數太低未必浸出梅子味道,不過我都係第一次試見好多食譜教用雙蒸
...

兩種唔同口感 , Choya 梅酒咪係用清酒浸 。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

snowrose419 發表於 17-3-26 19:48
有無清酒個樣睇吓?

我用大關,松竹梅,價錢比較平d, 可以試埋月桂冠,大吟釀,但成平貴d, 我寧願飲咗佢。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

AACheungCheung 發表於 17-3-27 02:59
鍾意飲酒嘅會覺得清酒唔夠酒味

都ok嘅,我用過白酒同riesling浸,又唔錯喎,睇自己口味。

珍珠宮

終極熊貓 發表於 17-3-26 18:26
用孖蒸好似浪費啲梅,用vodka,whisky,sake會開心啲,層次多啲~ 會有種不狂等左咁耐嘅感覺~
...

你咁飲得 , 應該買 50 幾度嘅黄酒嚟酒 。

珍珠宮

水為財 發表於 17-3-26 21:51

鏡月係 25 度 , 我第一年都有浸佢 , 但做過比較後就無再浸鏡月 , 不過個人覺得用咁嘅價錢 , 我會買日本清酒紙盒装 2 Litre 容量嘅囉 。

珍珠宮

rose-mag 發表於 17-3-27 03:10
都ok嘅,我用過白酒同riesling浸,又唔錯喎,睇自己口味。

我用過韓國嘅鏡月 ( 已經唔用 ) , 呢幾年基本都係浸呢幾種 :
中國: 遠航雙蒸 ( 酒精度 25.9% )
日本: 日本盛( 15-16% )
蘇格蘭 : 威士忌 ( 40% )

紅及白酒我只會食飯時飲呀

王國長老

AACheungCheung 發表於 17-3-27 04:04
我用過韓國嘅鏡月 ( 已經唔用 ) , 呢幾年基本都係浸呢幾種 :
中國 : 遠航雙蒸 ( 酒精度 25.9% )
日本 : ...

紅酒就唔會啦,唔夾,煮紅酒牛柳或炆牛尾都係用cheap cheap果種。白酒同riesling反正唔貴,試下無妨,都幾好味,近年我用清酒多。

珍珠宮

rose-mag 發表於 17-3-27 04:19
紅酒就唔會啦,唔夾,煮紅酒牛柳或炆牛尾都係用cheap cheap果種。白酒同riesling反正唔貴,試下無妨,都幾 ...

早幾年網上有人話佢鍾意用紅酒浸 , 佢話好好味 , 過我就無試 。

王國長老

AACheungCheung 發表於 17-3-27 04:23
早幾年網上有人話佢鍾意用紅酒浸 , 佢話好好味 , 過我就無試 。

吓?點諗都唔覺會夾喎,我都係唔試啦,紅酒我鍾意飲多過浸酒。

珍珠宮

rose-mag 發表於 17-3-27 04:26
吓?點諗都唔覺會夾喎,我都係唔試啦,紅酒我鍾意飲多過浸酒。

無錯 , 紅白酒我都係鍾意就咁飲 。

大宅

水為財 發表於 17-3-26 21:51
鏡月好似係燒酒?

珍珠宮

snowrose419 發表於 17-3-27 07:13
鏡月好似係燒酒?

係燒酎

男爵府

留毛學嘢

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至