夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

咁以前的年代,又無工人,兩公婆出去捱世界,仔女天生天養,都只係搵到兩餐,佢地那輩人真係覺得有老公養,自己做家庭主婦湊大仔女係矜貴好多架。 以前邊有賺錢買花戴

所以佢地會咁諗。 不過,我媽就覺得男人靠唔住,因我爸長期散工,佢覺得女人都係靠自己穩陣點,所以洗腦要我們讀書

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔同年代 想法唔同

複式洋房

其實只係每個人有唔同睇法 冇話出黎做野/比人養 是但一樣會比較幸福 視乎你自己點睇

ndw    發表於 17-6-12 08:40

複式洋房

其實你認為點樣過生活先為之幸福 咪即管去選擇你認為合適既方式去過你想過既生活囉唔洗理人點睇

ndw    發表於 17-6-12 08:40

子爵府

bombbombbak 發表於 17-4-20 00:13
有時真係唔係好明白老一輩諗嘢。
我媽覺得,佢日日喺屋企唔使做嘢,老公養佢,做少奶奶咁,就好幸福。所以 ...

我媽係咁唸。
我都係咁唸。
我唔係我媽,我唔可以代表佢講點解佢咁唸。
但我可以代表我自己講 點解我咁唸,因為我好食懶做。我想不勞而獲。

但我心地好,為得人,我既無私,也不斷地學會無求。所有禱告都是「願神的旨意成全」(我佛教的閨蜜教我的,「人到無求品自高」)
我是個真正順服老公的妻子。(客觀 comments 來自我老公,家父母,佛教的閨蜜,基督徒牧師,師母,弟兄姊妹,基本上所有認識我夠深的人。)
我也是個孝順女。(客觀 comments 來自 我家父母,父母的朋友,父母住的老人公寓裏的老人家們和物業管理的經理,基本上所有認識我夠深的人。)
我生活節儉消費唔高。養我唔使好多錢。不過養我外家就要好多錢。
生活到如今,我知道養我D女都要好多錢。由於我有一個生來就要有人全職24小時 X 7日 服侍的腦癱女兒。

我家是我多年來一人搵錢獨一收入養起三代人的。
老婆揾$揹起成個家, 老公係家庭主男同湊細路。有無擂同?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1722683&fromuid=175121

我丈夫認為他和女兒們的生活算幸福的。

我媽當年在國內計劃生育下面臨有超生的 risk 都要保我不墮胎不把我合法地殺了,是因為我是個女。
我家父母思想很前衛,他們看女不是虧本貨,而是、、、搖錢樹。
我看前人的故事領會到,女兒身 若要當外家的搖錢樹可有兩種途徑:
1、嫁個金龜婿又肯養我同養埋我外家的男人。我無理佢出面有29,39,小三,sp, 乜都好,我可以安然地過一個有愛冇性的生活。
2. 靠自己搵錢。做個供給者。我就唔使要為任何原因而結婚。

兩條路,我都係覺得第一條對我來說是比較幸福的。但這條路等於中六合彩,機會很微。
第二條路比較穩陣。

我當年選擇結婚係為了在美得永久居留權的保障。得以辦到搞外家一旦人如豬籠入水式來美國定居。使我外家人得以過上一種機會平等的生活。於是以上兩條路我都沒有機會走上。

而家我和丈夫都有共識來教我們得以健康成長發脹的兩個女兒。
我們鼓勵她們要搞好自己在以下三方面要獨立和自立:
1、 經濟上
2、 情感上
3、 生理需要上
如此就不用像她們媽媽 (即是我)當年要為經濟上的需要而結婚。
情感上的需要,我想這裡的女性會比我知得多。
生理需要上,我想這裡的男性會比我知得多。
當在這三方面都自立了,就可以慢慢等生命中出現一個與自己在同一屋簷下夾得來生活到終老的人才結婚。就算等到過了生育年齡才遇上此生命中的 「真命天子」也是值得等候的。不需要為生兒育女而結婚。我們的女兒就算一生不結婚,不生育,我們也沒所謂。

由於我們生的都是女。不得也要為她們失足,未婚懷了孕而在思想上備處吧。
我丈夫和我有共識,就是即使她們未婚懷了孕、、、
腹中胎兒的生命我們必定要留。
腹中骨肉的父親,女兒不一定要嫁。若果他不是一個適合當我們女兒的丈夫。
孩子照生下來,女兒獨自養不起嗎,我和丈夫會接來養。好讓女兒無後顧之憂地搞好她的三自(就是我以上提到的三自)
等到遇上個適合做女兒丈夫和孫女繼父的男人才結婚。

這是我和丈夫對男女平等的思維。沒有矮看哪個性別,只是每人雖要為自己的精神健康,情緒健康和生理健康負責任,作出一個對自己健康的生活和選擇。
當我把自己代入原配的位置想:
我都不看外遇男女或第三者 是 傷害了原配的。
原配的精神和情緒傷害了,是因為原配的思維傷害了他們自己。所以我不責備也不論斷外遇男女或第三者。

子爵府

hanbb 發表於 17-6-11 11:27
咁以前的年代,又無工人,兩公婆出去捱世界,仔女天生天養,都只係搵到兩餐,佢地那輩人真係覺得有老公養, ...

我媽話當年我13歲,佢帶我去買鞋,我試著皮鞋時,我問我媽點感覺至算係0岩著吖。
我媽話我感覺咁鈍,第時大個點搵到個男人娶我養我一世吖。
我媽記得我當時係咁回佢,我話:「媽媽,我會努力讀好書,大個有自己本事搵錢,我唔使靠嫁男人來養我,而且我會養埋父母。」
但當時我萬萬個估唔到我今日還要養埋丈夫,女兒過世。

子爵府

我媽覺得,佢日日喺屋企唔使做嘢,老公養佢,做少奶奶咁,就好幸福。所以成日就怨我老豆比唔到咁嘅生活佢...

下?佢已得到自己口中的幸福,仲怨乜?唔明

子爵府

MrsBlueBlue 發表於 17-4-22 09:14
我覺得養唔養係其次
最重要一齊舒服同開心
X2

子爵府

傻太 發表於 17-4-22 17:17
我覺得果種「幸福」是叫做「有得揀」
X2
最幸福係佢養得起我,我不愁衣食之餘,佢又唔會反對我返工買花戴、受氣就辭職

伯爵府

我覺得,每個人對幸福的定義都不同。自己覺得開心滿足就係幸福。

喺我角度,有老公養係幸福。當然仲有其他條件,老公還要尊重和懂得愛護才算是幸福。呢個只係我嘅標準,因為我完全無事業心,唔覺得返工帶比我開心或滿足的感覺。雖然我未結婚前返嘅工其實都幾開心,事業都好順利。但我嘅感覺仍然係唔返工開心好多。所以呢D感覺好個人。我相信有人覺得唔返工好無聊,或者有人覺得返工好開心,但我就好肯定自己唔係。

至於話靠晒老公無安全感,人會變等等。我又覺得,其實世事什麼也會變,根本無嘢係永恆。就算你返工,你都可以突然無咗份工,就算你有幾多私己,一場大病都可以幫你洗晒。所以,人只能活在當下,感覺當下的幸福。

有D人,有老公養,唔洗返工,唔洗憂柴憂米都可以好唔開心。有D人,賺大把錢亦可以好唔開心。所以幸唔幸福唔係咁計,而係自己心靈上係咪滿足,係咪開心。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我99就係呢種乞人憎類型。成世都話自己應該係要被寵養的。老豆養完老公養,老公養完靠仔養。家務唔要做,行出黎一定要迫人羨慕先滿意。成世負累人,係世上最乞人憎的女人人版。

大宅

自己有自己財富投資可以唔洗做都能財務自由,養活自己就最好!

大宅

bombbombbak 發表於 17-4-20 00:13
有時真係唔係好明白老一輩諗嘢。
我媽覺得,佢日日喺屋企唔使做嘢,老公養佢,做少奶奶咁,就好幸福。所以 ...

人各有志,你做自己鐘意做嘅事咪得囉,其他人點諗都有佢地嘅自由

首頁

尾頁

跳至