1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

ChanSiLai 發表於 17-5-16 22:32
去完健康院後勁大壓力,佢打完針後唔開心,見到醫生唔肯講野。平時都係講少少,最衰自己要番工,嫲嫲湊又怕 ...

歲半仔可以講:媽媽,爸爸,車車,egg ,Up,抱抱,鞋,筆,襪,花花,apple,bye bye,Hi,bus ,taxi ,head ,heart ,星星,謝謝,姨姨,伯伯,姐姐,cake,包包,奶奶,濕,熱,dirty ,rain rain ,frog ,fish ,auntie,happy ,birthday,water,key ,open,eat ,monkey ,卡卡,黑蚊蚊,飯飯,粥,jump,car,duck,1-10(中英)及26個英文字母等等,每個小朋友發展都不同。慢慢教。

男爵府

ChanSiLai 發表於 17-5-16 22:32
去完健康院後勁大壓力,佢打完針後唔開心,見到醫生唔肯講野。平時都係講少少,最衰自己要番工,嫲嫲湊又怕 ...
18m唔係講好多野咋, 一日講嘅野都好少, 我平時收工返到屋企會同佢講故事、唱兒歌(由一兩個月BB開始嘅習慣), 會問下佢問題, 例如今日玩得開唔開心呀, 多數係yes/no question, 佢點頭搖頭, 佢點頭我就話"開心呀", 大d佢就識答開心, weekend臨瞓我會抱住佢複述一次今日做過嘅野......
我覺得其實每個小朋友的進度都唔同, 俾d耐性, 小朋友發脾氣喊我就會同佢講"淨係喊媽咪係唔知你做咩事架, 你要講媽咪先明架, 你係唔係肚餓/撞親好痛/拆唔開個玩具", 小朋友未識咁多詞彙, 未識表達就會講得少, 你同佢講多d, 佢聽得多就會學得多, 知道點表達佢先會開口講野. 我女18m時都講得少, 唔知幾時開始佢就突然講好多, 雖然都係疊字, 但我覺得佢進步好多, 好主動去表達自己, 大人唔好笑小朋友咬字唔正, 即使咬字唔正爸爸媽媽都聽得明又俾到反應佢, 佢會好開心, 佢開心就肯講更多

伯爵府

回覆樓主:

歲半其實仲好細,慢慢教唔好氣餒
我細仔15個月,冇特別教佢講,但第一句識講係白白,因為我每次冲涼都同佢唱洗白白,由出世唱到依家都唱,阿嫲同佢冲都會話洗白白,久而久之佢最快講就係白白,平時誇張少少的叠字,每日講不停重複,講唔到又唔好話佢,慢慢俾信心佢講,小朋友實會講野,只係遲早,加油!

大宅

我仔仔都係已經18個月,講嘢好少,有都係玩玩吓講BB話

而家淨係識講 Byebye, 擺嘢時講 "擺", 等等好少既字......

別墅

回覆樓主:

呀女 16m, 識近20個字, 講到少少兩個音(如 飛機, 班馬), 日日都拎書 指住d 圖案 叫我講生字, 所以認物件, 應該都識 幾十個。

不過人人發展唔同, 唔好比較, 壓力大

別墅

回覆樓主:

今日仔仔終於識自己講左hungry la,我都係覺得佢鍾意講英文多d!

男爵府

開心吸收勳章

高0媽媽 發表於 17-8-9 17:46
歲半仔可以講:媽媽,爸爸,車車,egg ,Up,抱抱,鞋,筆,襪,花花,apple,bye bye,Hi,bus ,taxi , ...
好叻喎!!!簡直係資優兒童, 連1-10 都識得用中, 英文數, 好多時, 2歲都未必識

公爵府

回覆樓主:

呢啲睇個人嘅,先歲幾,唔洗咁擔心,慢慢教下,多啲同佢講就ok喇

男爵府

回覆樓主

帶小朋友去下旅行,我個女去完旅行返黎勁多野講,突然識講多好多野

洋房

我諗個個小朋友都有自己成長的時間表,樓主媽媽唔好太擔心,只係歲半仲可以再觀察下,試下再同佢講多D野,要好似同大人講野咁,我自己同屋企人都唔會因為要就佢的程度而用BB話,單字。

我仔仔剛剛上週踏入17個月,我諗佢的說話能力係比同月齡的小朋友高的,(眼見身邊朋友仔21~22個月的小朋友/ 平時返學Playgroup的同學仔都係未識講野或者只講緊單字/疊字),但我小朋友佢好多動物/形狀/顏色等等的單字,佢都講到,同車車有關的佢都學埋(車車燈, 軚盤, 車頭蓋,定風翼佢都識講同指到個位置 識講呢d有d搞笑~)

最近陪佢睇書,佢學識咗D情感字眼: 開心,好得意,嬲嬲豬,
最近開始有能力用短句子同大人講野:
「BB食粥粥/餅餅」、「7 點媽媽返來」、試過拉住我隻手,俾舊垃圾放係我手,然後講: 「媽媽拎」。。。

其實我地一家都幾鍾意同佢講故事, 傾計,可能因為咁都幫到佢易學講野。

首頁

尾頁

跳至