自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 kc_01k 的帖子

事實有好多家長, 無時間理, 以為一出POST 就好嘢, 咪唔理乜都去報名先囉。講真, 理智D 諗下, 都估到有無被利用, 收集咁多家長資料已經居心不良啦。
:

男爵府

emt1314 發表於 17-6-7 17:41
掛羊頭賣狗肉, 襯呢排大家都煩緊小一揀學校問題,大把呢類group浦出嚟.
早几年我都上過一次當, 朋友話有講座 ...

Exactly ! 應該是同我去的同一個講座!

其實唔係話佢呃人,明買明賣,願者上釣,只係覺得好奇點解各大小學幼稚園pn group都有佢份,難道佢係專業顧問?如果義務真係太好人

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

其實學校谷,點解要佢開,我真係唔明,佢有千百個仔女分布全港學校?若然唔係,洗鬼個39547人去開谷? 又唔係學校家長,做咩佢要知晒人地學校咁多嘢? 比我,一早向學校反映,睇吓學校出張通告警惕吓啲家長都好,咪39547都入陌生人谷。完全係唔知博乜? 分分鐘佢係男係女又唔知,有冇仔女都成問題啦。我仔學校,好彩冇呢啲白撞谷,由一年班開始,有谷都唔係全級,係分返班,管理人都係家教會成員,全部人都係學校家長,完全冇sell嘢,個個人電話都被保密,完全冇陌生人可人搭訕。白撞免問啦!

珠媽    發表於 17-6-8 11:15

翡翠宮

citygirl 發表於 17-6-7 18:01
回覆 kc_01k 的帖子

事實有好多家長, 無時間理, 以為一出POST 就好嘢, 咪唔理乜都去報名先囉。講真, 理智D ...

就係囉,點解做家長都唔以身作則,隨便入群組,比晒私人資料啲39547白撞嘅人?

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

其實唔知點解好多人喜歡bk識朋友交換電話嗰種...真的甘苦悶?
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

唔好有錢銀瓜葛就得
請勿打招呼~

大宅

kc_01k 發表於 17-6-7 18:07
其實學校谷,點解要佢開,我真係唔明,佢有千百個仔女分布全港學校?若然唔係,洗鬼個39547人去開谷? 又唔係 ...

就係唔明,做乜要個人「義務」開學校谷。佢小朋友又唔係讀個間學校...

男爵府

其實我之前都有入佢d谷,原本只join校網谷,但校網谷都無乜人講野,跟住無啦啦又話有分享賣野谷,近暑假又話有暑期班谷,由一個谷分裂成好多個谷出嚟,我又好奇去八下,d暑期班貴到呢,$3xx一堂,一堂8個人,又話自組攪手可有9折,自此之後我退晒谷了

citygirl    發表於 17-6-8 12:49

男爵府

唔怪知得我覺得好奇怪,因為我小朋友出年開始揀小學,就入咗啲fb群組,但係奇怪個個都係呢一個人開post
依家啲人好多扮熱心開群組,不論媽媽會定呢啲都好,總之關乎小朋友嘅,總有一d心懷不軌扮熱心嘅,例如想sell野之類的,但好多媽媽以為佢好人而不自覺上當

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

yanbeebee 發表於 17-6-8 08:49
其實我之前都有入佢d谷,原本只join校網谷,但校網谷都無乜人講野,跟住無啦啦又話有分享賣野谷,近暑假又 ...

公爵府

回覆樓主:

好多人抵估左資料嘅重要性,佢係fb出post sell野,同fb媽媽谷sell 媽媽野都有分別啦,何況whatsapp?佢咁做宣傳係幾醒嘅,因爲一定有人話佢係好心開,無特別 hardsell 過,但個問題是唔係佢hard唔 hard sell而係佢有途徑接觸到佢賣嘅野嘅對象 hard sell 係人都反感架,佢只需要你知佢有賣野,可能有人好奇再入埋個賣野谷,成件事已經掂左

男爵府

citygirl 發表於 17-6-7 17:54
回覆 littlestar_2009 的帖子

愈描愈黑, 算吧啦。 好多人識佢超過2年, 都知佢咩都講錢, 做義工點解要收家 ...
想8佢點收家長錢?話明義工,佢揾咩藉口?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

未聽過

翡翠宮

yanbeebee 發表於 17-6-8 08:49
其實我之前都有入佢d谷,原本只join校網谷,但校網谷都無乜人講野,跟住無啦啦又話有分享賣野谷,近暑假又 ...

暑期班出面大把,求其去個陌生人開嘅班,點解啲媽咪咁冇意識去防範,價錢又唔係平,又唔知啲導師係咪qualified。真係良莠不齊。。。

男爵府

畀面勳章

有聽過, 佢今年好似開咗好多學校谷, 話係分享, 但我都唔明點解要個39547嘅人去dominate呢啲谷

如果真係要join小一學校谷, 我suggest大家有機會見面時, 例如orientation day, 先同其他家長開谷, 咁就可以避免呢啲"掛羊頭賣狗肉"嘅人

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆樓主

我join左個某幼稚園whatsapp group...冇幾耐就收到rainxxx(吸塵機)打電話來sell野...

珍珠宮

citygirl 發表於 17-6-7 13:25
佢不斷收集各家長資料,到有需要時就話有咩講座,有咩義工服務,最唔明做義工都要收錢。佢開各學校谷,爭住 ...
Yup, 你講開呢樣, 佢自己係group sell product 就得, 其他家長好心有正野post 出泥就唔得, 剩係咁樣...已經心知咩事la

珍珠宮

kc_01k 發表於 17-6-8 16:02
暑期班出面大把,求其去個陌生人開嘅班,點解啲媽咪咁冇意識去防範,價錢又唔係平,又唔知啲導師係咪quali ...
我曾經都係咁椅問過一句, 佢介紹D貴course比我, 我即刻收檔, 都係齋睇升小資訊就算

大宅

回覆樓主

不停索料,知道各家長、學校嘅諗法,然後相對地賣教具賣課程賣講座。
大家真係要小心,就算入咗谷都唔好隨便發言,分分鐘被利用。

就算佢有無小朋友都好,我唔信咁「義務」囉,上下幾年升小group 都參與,仲要咁義務開各間小學whatsapp group

男爵府

回覆 珠媽 的帖子

叫家長準備一張八達通, 過手比佢, 感覺唔似收錢, 但係人都知呢d 可即換錢。點解咁肯定個機構是免費唔使比錢, 因有家長即預約那機構, 相約做相同義工服務, 也是一個仙都無收。佢真係義務開谷無嘢? 大家諗下啦.........

珠媽    發表於 17-6-9 12:39
:

首頁

尾頁

跳至