自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

初小洗鬼用电话(成日痴实家長)。小四开始用(老爺),小六用智能

水晶宮

芒果米池 發表於 17-7-9 16:04

見好多學生用黎打機多,但又好難避免。

唔好比密碼佢亂咁dl 遊戲app就冇問題啦

子爵府

呢個係社會嘅現象,有好有唔好!好睇父母點教!我覺得你可以唔俾佢用,但硬要其他父母同你一樣,我又覺得無可能。

水晶宮

回覆樓主

中一都冇用智能電話會唔會令佢返學做project 冇人同佢一組架?因為難聯絡,個個都whatsapp,我覺得買電話可以,唔係追新款咪得囉,而家唔同以前,做功課都要上網,咁上網都一樣可以打機架,我覺得唔好令佢沉迷就ok

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我覺得冇問題,要佢自制而唔係唔比佢用,其實佢早晚都會接觸。時代係咁,正如有煤氣你都唔會再鑽木取火。而家有電子書我都唔再買小說。細個我媽玩公仔紙,我細個玩遊戲機,而家玩online game。只要係課餘時間,唔係色情暴力咪得。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

自制能力好的話會俾佢用,學jm話有翻譯有Google搵資料幫助做功課學習。
自制能力唔好,一拎起手只會玩app唔識停的話,寧願分開買翻譯機、用爸媽電腦搵資料。

珍珠宮

青青河邊草 發表於 17-7-9 16:02
智能電話可以查字典,可以搵資料,可以學到好多技藝,可以用google map搵路。
我唔明點解要禁止學生用
每人 ...

同意,而且我吾讚同專等去買一部新電話(不能智吾智能)俾小朋友,大人吾要淘汰俾佢地已經足夠

公爵府

回覆樓主:

有咩大問題啫?
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

Liontigerma 發表於 17-7-9 17:50
呢個係社會嘅現象,有好有唔好!好睇父母點教!我覺得你可以唔俾佢用,但硬要其他父母同你一樣,我又覺得無 ...

最得人驚係呢D人,硬要操控人地跟佢果套
恭賀新禧,迎春接福!

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

科技普及,今時唔同往日

以前得家居電話

無謂小學,中學,出来做嘢
屋企人都管同限住用

更何況宜家有幾多人屋企仲有電話丫

子爵府

beautymimi 發表於 17-7-9 15:58
眾所周知智能電話對小朋友嚟講可以係後患無窮,所以我大仔小六啦,都只會比部舊電話佢作打電話之用,而家連 ...

你自己沒法引導孩子善用智能手机,不代表別人做不到。

侯爵府

回覆樓主:

我囡快升小六,但我無比佢用。有,但星期一至六都鎖實,只會我放工先比佢玩陣,我都唔讚成咁早比手機,害處多於益處。

子爵府

beautymimi 發表於 17-7-9 16:18
我會同學校講,我仔係冇智能電話既,校風好既學校亦唔鼓勵學生帶電話番學。

我仔有個成績好既朋友,同樣 ...

校規越多越嚴的學校其实正正代表該校校風差,学校需要嚴加規管学生

珍珠宮

beautymimi 發表於 17-7-9 15:58
眾所周知智能電話對小朋友嚟講可以係後患無窮,所以我大仔小六啦,都只會比部舊電話佢作打電話之用,而家連 ...

打壓不是辦法,我覺得應教曉自律或有制度控制。

小學三年班如仍有大人跟出跟入上學未必需要。但小五小六你不能否定他們自己的社交。FB我不建議开,但whatsapp group無可避免,例如問功課,project 交流。上到中學,我仔有功課是用QR Code 交作業選擇題,老師俾錄音當listening 功課。有些老師更好到全班开一個whatsapp交流功課疑難。所以智能电話對學生是好是壞,在乎你教他如何使用和控制他使用。

珍珠宮

回覆樓主

其實只要用得合宜,我覺得冇問題
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

我囡5年班開始有智能電話,
平時唔會帶返學,同我哋出去
可以帶!平時可以同同學仔傾下計,
有限時間,星期六日每日可以打機20分鐘,佢都會聽嘅!

公爵府

beautymimi 發表於 17-7-9 16:18
我會同學校講,我仔係冇智能電話既,校風好既學校亦唔鼓勵學生帶電話番學。

我仔有個成績好既朋友,同樣 ...

我老公表弟,9月升中一啦,一直都有智能電話,甚至幾種電玩,成績一直名列前茅,係中文科差啲。上個月去探阿姨仲知道原來表弟做緊youtuber,啱啱個月賺咗$500,所有剪片skill都係上網自學。

大宅

Liontigerma 發表於 17-7-9 17:50
呢個係社會嘅現象,有好有唔好!好睇父母點教!我覺得你可以唔俾佢用,但硬要其他父母同你一樣,我又覺得無 ...

認同,人地提供咩比自己仔女係人地既事,
唔需要強加自己個套係人地身上。

雖然我不贊成用智能電話,
我仔9月升中,我都係比Nokia 佢用

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

智能電話有智能電話好, 睇下你有冇畀個電話支配住你啫, 如果能放能收都係一種小幫手

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

時代進步

你做咩要對別人既做法加意見?

一定要人跟你個套?

首頁
12345...6

尾頁

跳至