自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

總之鄧小朋友慘

珍珠宮

mandy952 發表於 17-7-9 17:28
網民熱話:搭車只畀2蚊 女子:我一向係咁

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170709/bkn-20170709110023 ...

即係點,個女人有精神狀沉殘缺(長期醫生紙)呀?但佢答記者都好流暢下喎(唔代表合理)。

禁止訪問

複式洋房

唉 無眼睇,真係咩人都有

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

就算你合資格,都要用個張八達通先得架,你冇帶人地就有權要你付全費架啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170709/bkn-20170709110023 ...

殘疾人士?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

熊大 發表於 17-7-9 18:27
我今日先見有個外表健全的3X歲女人,用八達通兩蚊優惠,我都諗緊係咪精神病也可享有優惠?
...

可能聾啞人士呢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

長期病無樣睇架wor
我家人有cancer搭車都係俾兩蚊,佢都話司機見佢無穿無爛,成日怒bear佢架
我都唔明,如果上車拍左八達通兩蚊,即合資格?咁司機嘈起黎,如果我係當事人,我都覺得我有私隱唔需要向司機解釋咩wor

別墅

尋日響將軍澳港鐵站,都見到有個呀婆同孫女(大約5歲高),兩個人一齊拍卡迫入閘,衣著光鮮

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

熊大 發表於 17-7-9 18:27
我今日先見有個外表健全的3X歲女人,用八達通兩蚊優惠,我都諗緊係咪精神病也可享有優惠?
...

係呀!

公爵府

nicolewanglh 發表於 17-7-9 18:16
係唔係有d特殊病例,如長期精神病患可享2蚊車資?(正經問)

Facebook 有人話係事主朋友,就係咁講,仲有當中對話係有啲出入。
好多傷殘人士係冇樣睇的,我個仔自閉但唔嚴重嗰隻,社署都比左傷殘證佢,仲問我幫唔幫佢申請殘疾人士八達通。我就冇幫佢申請,因為真係怕佢比人標籤,寧願比多少少車錢。

珍珠宮

開心吸收勳章

JoanC 發表於 17-7-9 19:48
就算佢合資格使用$2優惠,都要攞証明出嚟,講咗咁耐都只係講,有傷殘症就應該一早攞出嚟,唔駛拗。

仲有土 ...
所以好有可能佢精神異常,真係有理都說不清。

公爵府

chowqv 發表於 17-7-9 20:41
果位女士有無講清楚,醫生簽咗紙,即係咩紙?簽"傷殘証(俗稱:白卡)",係無乘車優惠;醫生簽"傷殘津貼", ...

咁我又覺得個女人唔駛乜都解釋晒比記者知掛?佢都有私隱的,有病唔駛唱通街。

侯爵府

傷殘人士可以有2蚊搭車優惠,但要用已登記的個人8達通,及車長有權check. 呢個資料 我係睇巴士上電子屏幕所知。我相信果位女士之前可能是合資格畀2蚊,但果日唔係用指定方法畀錢,但又想格硬只畀2蚊

水晶宮

無恥

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

侯爵府

回覆樓主:

佢同記者對答,已經覺得佢shot,加上係真港人唔冼特登強調,自暴其短!

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

認真想問下: 如果乘客本身係符合及已申請傷殘車費津貼, 可以以$2搭車, 佢上車時需唔需要出示任何証明, 定係佢本身張八達通會特別d?

伯爵府

你肯定你啱? 無睇報紙內容?

「其實呢樣嘢好奇怪,上車時已經拍咗八達通畀咗錢,點解到落車嘅時候先話我冇畀錢?」

無分析就過香討算啦
有時真係睇唔過眼啲人開口埋口又大陸又羞恥...有仔有女又要講埋人地家教...鬧人嚟嚟去去都係呢兩味。

有時間可以去睇睇殘疾人士既資料

大宅

JoanC 發表於 17-7-9 19:48
就算佢合資格使用$2優惠,都要攞証明出嚟,講咗咁耐都只係講,有傷殘症就應該一早攞出嚟,唔駛拗。

仲有土 ...

我都係咁話。。。一係就精神有問題。。。。

首頁

尾頁

跳至