自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

我老公都係咁話我架!
捱過窮日子,而家叫做剩到錢唔想洗錢!但我又唔鍾意買野,唔會儲野
我都唔想好似爸爸咁,儲埋一筆但突然間走左,錢又帶唔走!唯有又慳下又洗下咁囉!而家咩都貴,有個錢有D安全感既!其實成日都好矛盾

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

自己覺得值就可以,大把人有病唔捨得醫,D$買晒無謂野,閣下揾得到,又洗得起,關人穩事?
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

子爵府

有人慳錢求安全感~
有人覺得人一世要盡量享受人生~
祗不過係每人追求既野吾同,無話啱定錯!

子爵府

畀面勳章

20020116 發表於 17-7-15 13:04
我同你相似,細個食用太差,我而家唔會睇價錢,中意食就買,用品嘅質料都要好嘅,惟獨我唔好名牌,唔會特 ...

名牌我都唔好,買衫我會揀款揀質地,袋我只用中價貨,但買護膚品,整頭髮,減肥,去旅行,飲飲食食,我會好捨得洗!食完又減肥,好似無止境咁

子爵府

回覆樓主

咁貨比三家正常呀

大宅

回覆樓主

我c6家境ok,佢唔鍾意儲$,話要及時行樂,唔用嘅$只係一個沒意義嘅數字。所以佢食好、用好,唔一定要名牌,的一定要質地好(要日本製、歐洲製,唔用大陸貨)

我家貧,冇物慾,好小心洗$,通常買中價嘢。我又會應洗則洗,久唔久食吓買吓好嘢氹自己,唔會克薄自己。

我ex boss對我影響好大!佢好慳,唔去旅行,成日顧住返工、儲$,話等老咗先去玩。結果47歳生cancer,身體差邊度都去唔到、乜都食唔到,49歲就過身了臨走前我有探佢,佢話好羨慕我周圍去玩,佢想去都冇能為力了。所以唔係要大花同,但賺得來洗得去,我都唔想人在天堂,$在銀行呀

瑪瑙宮

好媽媽勳章

littlesister 發表於 17-7-15 11:53
試下對自己好d 啦,人真係要及時行樂架,錢真係帶唔到上天,應洗則洗唔好克薄自己
...

同意

公爵府

甄太太 發表於 17-7-15 13:35
名牌我都唔好,買衫我會揀款揀質地,袋我只用中價貨,但買護膚品,整頭髮,減肥,去旅行,飲飲食食,我會 ...

一樣!食我唔會慳,剛剛先食咗和牛

侯爵府

wongsiuchu 發表於 17-7-15 12:33
我同你親戚一樣,如果用三四十蚊買杯咖啡我會覺得好折墮。上星期來回撘了長途的士(成五百蚊)因為吾想老人家 ...

照顧老人家和跟朋友聯絡感情,就不好以錢來計了,
最多今次用咗,就在另一方面來節省.
你都可以試下衡量物質時不要單以價錢來比較,而以質素來做標準
不過,如果你覺得就算用平野都開心,就不用理會別人說什麼

男爵府

其實我已慳無可慳,今年我只買了一件T恤及一條連身裙。

伯爵府

回覆樓主

我細個屋企夠洗,但唔似而家細路有咁多好野食,搞到細個見到好食野會想食晒,而家大左錢銀鬆動,個人大方左好多,我覺得人大左仲樣樣慳係好辛苦

伯爵府

回覆樓主

Me too,我要有錢才有安全感。幸好我錫自己,喜歡的東西只要價錢合理都會買,只要應使則使,唔想幾十年後人在天堂錢在銀行

侯爵府

回覆樓主:

識得講過呢句話的朋友們, 通常都幾捨得洗錢, 但又未有樓

水晶宮

Ashleycorina 發表於 17-7-15 11:57
我有親戚都係咁,無得逼,自己舒服就得。我親戚係由細到大都慣左刻苦生活,佢宜家有好多錢,有好多物業現金 ...

做佢子女一個幾慘下

一定煩到爆

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

有錢但慳吾緊要,其實最緊要自己開心。
不過你朋友都係想你吾好待薄自己啫,一分錢一分貨你應該明白,既然可以負擔又吾影響財政,點解吾俾自己享受一下。

男爵府

wongsiuchu 發表於 17-7-15 11:06
…D錢吾係用來裝飾墳墓。。。其實佢咁講想我好,想我自己對自己好D。以前细過窮,但現在本人經濟冇問題,吾 ...

我覺得正常吖,選岩用最平就夠。講真後生仲有氣有力做野搵錢。年紀再大d被裁搵唔到野做,無積蓄仲死。寧願後生時慳,老左先嘆,臨死咪捐晒去奧比斯又好,無國界醫生又好,比世界上更有需要既人

伯爵府

畀面勳章

wongsiuchu 發表於 17-7-15 11:06
…D錢吾係用來裝飾墳墓。。。其實佢咁講想我好,想我自己對自己好D。以前细過窮,但現在本人經濟冇問題,吾 ...

我媽都係咁!因為細個挨窮記憶太深!
無可能一下轉到!
慢慢來!
慳都係美德!
唔洗理人點睇,最緊要個生活方式係你自己舒服就得!
每人價值觀不同!
有時貴又未必一定係好!
平又未必差!
正如有人買h&m衫覺得舒服又平!
有人要d牌h牌幾千件先覺得舒服!
無所謂!用者開心舒服就得!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

我有個朋友都係咁,唔捨得食買玩,屋企一d 雜物都冇,連普通電器例如風扇都唔捨得買,d 衫好殘舊照著好少買新衫,連佢d 屋企人都話佢太孤寒,但佢唔係冇錢,人工唔錯又冇細路,佢性格係唔使用錢就開心,所以人人性格唔同,最緊要佢覺得舒服就得

侯爵府

回覆樓主:

奉行應洗則洗原則

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至