自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

珊瑚宮

環保接龍勳章

ilovegozilia 發表於 17-7-17 23:29
當年我地住黃埔花園,而且買二手電腦也可以,這绝對不是小事,是影響我一生的事
...

exactly我奶奶當年係有錢買鑽石,有錢大裝修間屋。都唔買電腦。同你一樣,考到全級十名內,無兌現承諾。
仲有一單,佢話小五時,兩姐弟互相說送對方生日禮物。我老公生日在後,佢家姐生日先。佢話佢將所有積蓄買左音樂首飾盒做禮物,自己買花紙包。但到佢半年後生日,佢家姐無送俾佢,佢問佢家姐,佢家姐話份禮物唔係佢送的。
佢記住左,我老公真係好細路仔。這些事真係好hurt的,所以我老公好怕被人忽略。

good_pig    發表於 17-7-18 00:20
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

公爵府

回覆樓主

唔係小事啊!我4歲就開始學琴,阿媽話我考到3級就買琴俾我。但到我考到就同我講小學愈來愈多功課都唔知仲會唔會繼續學琴都係唔買住。

就係咁我就索性同阿媽講唔學了!但呢個係我由細到大嘅心結,到我大個出黎做野我就學返琴,當時想自己買部琴擺屋企但阿媽唔俾又話無地方又盛。

所以我老公在我地買左樓準備結婚時買左一部頗貴嘅琴俾我希望我可以釋懷。當然依家諗返起呢件事唔係嬲,但仍然有少少戚戚然嘅感覺。

侯爵府

回覆樓主:

唔係無錢就係因為你爸媽老餅
覺得買左你實心散心野

開空頭支票後後悔
諗住試下你名次升唔升到
先口爽爽應承

珊瑚宮

環保接龍勳章

O.M.G 發表於 17-7-17 23:59
通常會演變成鬥慘post,跟住就批評樓主既事係小事,
等同常常批評自殺既人同一種思路,
[有勇氣自殺做乜冇勇氣 ...

我想聽多點有興趣。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

ilovegozilia 發表於 17-7-17 23:22
阿爸阿媽你地應承咗我中四考試考到全班五名內就買部電腦俾我,但點解當我做到成績你地就無兌現承諾,係咪根 ...

咁你父母又唔啱,開空頭支票

男爵府

回覆 Catcatlove 的帖子

應該慶幸阿爸阿媽咁樣呃自己

呢位jm平時都會同仔女開空頭支票?

子爵府

ilovegozilia 發表於 17-7-17 23:22
阿爸阿媽你地應承咗我中四考試考到全班五名內就買部電腦俾我,但點解當我做到成績你地就無兌現承諾,係咪根 ...
其實都唔算小事架.....係一生既烙印....我老公成日同我講, 佢死鬼老豆答應如果我老公考到級頭三, 會買個高達俾佢,點知我老公真係考到級頭三.....但佢老豆最後當無件事無買.....我老公當年嬲到爆....件事記足咁多年...講足咁多年..依家佢老豆死左咁多年.....但老公將件事深深印左起個心到....成日提起....但我老公係孝順仔黎....只係當時好嬲同好記得件事...

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

你令我諗起我個細路,佢每次都同我講會始力讀書,考試。但每次都係講大話。每次都欺騙我,令我何其傷心 我啲獎勵禮物每次都送唔出

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

見到字都嬲!無能力買唔係藉口,無能力買就唔好應承人。
當一個人好努力咁為一個諾言去奮鬥,但努力去達到目標後,發覺被人失信,講過既野唔算數,真係會好好好難受,會諗返自己之前既努力究竟為左d乜野!

樓主,我明白你!亦多謝你提醒左我,對自己既子女一定要言而有信!

wclaw1220    發表於 17-7-20 01:12

伯爵府

Onlok 發表於 17-7-18 00:57
你令我諗起我個細路,佢每次都同我講會始力讀書,考試。但每次都係講大話。每次都欺騙我,令我何其傷心:pi ...

握個手先! 佢肯達標double 都比

珍珠宮

回覆樓主:

咁耐的事。仲記黎做乜?

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

好同情樓主父母的承諾對於小孩係好重要,唔好以為細路仔唔識野,其實影響可以好大。。。
btw, 多謝樓主提醒,令我記得我媽死慳死抵都買部電腦比我地用,記得要過萬架

珍珠宮

樓主,如當年佢地買左電腦比你,無會點樣用?
好奇想知你今年幾多歲添~我妹讀小四時屋企已經有電腦,因學校要佢做每日一篇

依加夜,如你有興趣,明天分享我嘅事你知

珍珠宮

回覆樓主

樓主當時有無表達自己感受?你父母現在知唔知你仲嬲?

你令我諗起,我小時候養一隻狗,細個冇咩玩具,狗仔係我寶貝。某日放學牠不見了.....
原來父母把牠送給別人,我們不再養了,但從沒有有給我明示或暗示過......
當時我不算大,小五左右,我記得我喊好耐,好心疼....除了不捨,就是覺得父母不尊重自己。

不過除咗呢件事,父母係愛錫我的,我也沒有常放在心。

現在為人父母,就當兒時經歷係反面教材。
我已同老公講好,唔可以對小朋友不誠實、不尊重、不兌現承諾⋯⋯否則他會狠你一世。

珍珠宮

我細個時屋企人都應承我考試好就帶我去日本迪士尼,結果都係年年都考得好但得個講字,晤係無錢去,屋企有車有樓,所有我想買嘅野都會擁有到,但就係欠我個旅行,不過我就無你咁大陰影,但而家大個左有時都會講笑咁拎出黎話下父母未兌現過

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

小朋友真係唔好呃,唔好亂開空頭支票,你以為唔記得既小事可能就係佢眼中既全世界

男爵府

又係我心聲,個人冇晒安全感。

伯爵府

ilovegozilia 發表於 17-7-17 23:48
之後中五會考考得好差得五分

其實好理解個種失望同被忽略既感受,我細個都試過,但我唔會太上心,可能一早知重心唔係我度

男爵府

我同我媽媽嘅關係好好嘅,但係我細個都俾佢呃過,真係唔好受。細個嗰時佢應承過我啲嘢冇做到,我話佢講嘢唔算數,佢仲要同我講應承咗你就要做架啦咩,呃你唔得架。由嗰時開始我就知道完就算人哋應承咗你嘅嘢都唔係一定會做,所以我依家都唔會太信人。

首頁
12345...21

尾頁

跳至