醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

上面jm都講最後轉介去急症好番,若攪極唔好都要去急症的,唯有個日帶定糧水等急症。

大宅

回覆 MM2005 的帖子

多謝大家,我會一路搵家居照顧服務,一路排街症,一路試豬油膏

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-20 23:28

多謝大家,我會一路搵家居照顧服務,一路排街症,一路試豬油膏 ...

仲要一路加油!
一路保重身體!

見了你後,更覺你辛苦,
硬一點吧,你才是顧主不要比姐姐蝦你,大不了咪換工人,
我知換工人會影響工作又真是兩難,仲要花錢花時間適應及教導,但可以既話相信花了的錢=會換來你有更多自己時間,又可多陪媽媽相處,你要強起來吧!!

大宅

MM2005 發表於 17-8-21 07:56

仲要一路加油!
我覺得你也好辛苦呀,你也要加油﹗
你唔明架喇,而家D工人好揀工,最好唔駛做有糧出,唔啱做做兩做又唔做架喇,屋企長期無人個個都一樣架喇,有幾多個好似HKER JM 咁好的姐姐...

翡翠宮

pylau 發表於 17-8-21 09:16
你唔明架喇,而家D工人好揀工,最好唔駛做有糧出,唔啱做做兩做又唔做架 ...

叫jm的姐姐介紹個好似佢咁好的姊妹,就算有一半咁好都收貨
我講的兩難,其實做照顧者唔止兩難咁簡單,明的。
總之自己都要保重身體!

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-21 11:57

叫jm的姐姐介紹個好似佢咁好的姊妹,就算有一半咁好都收貨:h ...
好?
昨天才被我剷完。

她說煮咖哩魚,是但啦,我不理她的。她拿了2 條青衣柳,每條磅多的(>$60).

我說一條夠了。她死要用兩條,說舊?(我不知她說什麼)。我大說,一餐,只是魚也要$120? 這些魚好貴,1 條夠啦。

她說: 貴,唔好煮啦。跟手,收埋d 魚!

想死啊!

我說,我何來有那麼多錢,一餐食成$200?

她繼續說: 貴不要買。買平d , 食菜。食蛋。

我再剷她,我盡量樣樣是有機/ 好的。貴,寧食少d . 我不想病。妳病了回印尼,有錢醫?我在香港無錢醫,無人給我錢。

真的找死!

跟手,我不停的"剷"她。我真的很討厭人黑面的。好討厭。我貓一直在大叫,不知幫那一個。

警告完她好好注意自己態度,不要無啦啦又"發癲"。

衰野啊!哈哈!

她以前的boss也是好有錢的,2 個在錦繡也是住孖屋。在中東的,時時帶她們去玩(e.g.法國/日本/中東不同的地方如杜拜),有相為證。

昨早,她無啦啦叫我買"鮫魚",說好平的。我說: 平?普普通通,$70-80,只有2 片。她說以前太太時時買,因好平。她太太時時買4 -5 片。

窮人真的不要請工人,被她們激死!但,我又確是窮。

翡翠宮

hker 發表於 17-8-21 12:31
好?
昨天才被我剷完。

起碼佢肯比你剷
聽教就算了

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-21 12:57

起碼佢肯比你剷
聽教就算了
我講的,就是道理!窮,無得扮的。

翡翠宮

hker 發表於 17-8-21 13:03
我講的,就是道理!窮,無得扮的。

係呀係呀,
闊佬先有得扮

hker    發表於 17-8-21 20:19

大宅

pylau 發表於 17-8-20 23:28

多謝大家,我會一路搵家居照顧服務,一路排街症,一路試豬油膏 ...
但你要排家居的話,可能要放棄日間中心的服務架噃。

大宅

你唔明架喇,而家D工人好揀工,最好唔駛做有糧出,唔啱做做兩做又唔做架 ...
既然如此,我會重新再請一個海外的工人重新教。叫做有新希望。差極咪同而家差不多。而且妳把現在多給的扣回來,再按新工人的表現發放,有些工人睇錢份上會落力D

男爵府

樓主,我都認為你應該另聘工人!

其實在印姐心中,
你個份係筍工,大把人爭住做!
如果你再請,可考慮在台灣做過,
佢地大多有照顧老人家經驗,
廣東話能力也較強;
另外,在新加坡做過的,
也較刻苦耐勞!

翡翠宮

fptong123 發表於 17-8-21 21:17
但你要排家居的話,可能要放棄日間中心的服務架噃。

e,係喎,
無得去日間中心咪仲煩,

樓主問清楚好d啊

翡翠宮

AhC 發表於 17-8-21 21:41
樓主,我都認為你應該另聘工人!

其實在印姐心中,

你好專業咁清楚

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-21 22:20
e,係喎,
無得去日間中心咪仲煩,

pylau jm好像自費去腦退化的訓練的,那些是不是日間中心?(她自己說清楚d ,我靠估)。
有些人,天生"太太命",哈哈!老點人好叻!(講天下無敵,做無能為力,e.g. 我
有些人,天生"辛勞命",樣樣要自己過手,才安心的。我身邊也有這樣人,工人又不ok, 傭主管工人技巧也不ok. (她們大多是實幹形!超勁,但說話不太叻的)

pylau jm, 不要介意!

我今早750 起床,做了幾樣東西,現在像死了一樣!我好難想像妳0530, 一路到0200的生活!我一定會死!(有沒有買人壽?哈哈!有的話,那間又平又好?我可能買籃十字; 很害怕死先過我爸爸)

性格+際遇,真的無法解釋(我實幹形的朋友,幾個工人也是極品地差; 反而懶過條蛇的朋友,有些工人好賣命的!

做自己想做的事啦!心痛家人"無談好食",真的很難受。

但要注意健康!

男爵府

MM2005 發表於 17-8-21 22:21
你好專業咁清楚

我剛完約四年的印姐,
在台灣做過三年,
請她主要是照顧我呀爸,
他患腦退化症的。

佢第一天黃昏來我家時,
我們是外出吃飯的;
第二天我都要返工,
沒有教他甚麼,
打算放工後都是外出吃飯,
怎知她5時打電話給我,
說她準備煮飯,
問我何時回家吃飯,
我沒有預先準備甚麼食物給她煮,
但她竟然可以從有限的食材中煮到三餸一湯!

我從此就由她買餸煮飯,
每天三餸一湯!

hker    發表於 17-8-22 00:26

大宅

咁樣我又有最少一個月無得返工,你知唔知我比佢地玩殘,時間金錢咩都比佢地奪去了。之前已有八個月無得返工,剛剛先返返一個月..:(
講真我知長期對住我媽有時係好難頂既,過去八個月直至現在我都真係頂唔住..而家呢個叫有少少耐性啦,雖然我唔知佢心係咪都想走...

不過我而家都就快捱唔住,好似返兩份工咁,剛剛先洗完衫和預備好明早要煮的餸,明日一早又要起床煮,跟住趕返工...

大宅

AhC 發表於 17-8-22 00:18
我剛完約四年的印姐,
在台灣做過三年,
請她主要是照顧我呀爸,
嘩,你印姐好勁呀,自動波,好羨慕你...咁佢唔續約喇?邊個睇你爸爸呀?

老實講我果份絕對唔係筍工,有睇開我寫就知,我媽睇少一秒都唔得,佢有病又唔知唔記得自己有D野做唔到,唔聽講,有時激到我喊,我自己一個人睇佢時真係好大壓力,又要煮餸做家務睇住佢幫佢沖涼.....等等,買餸買日用品都要趁佢去上堂一小時沖落去買...佢夜晚又要係咁去廁所我都無得訓...我連少少自己時間都無....簡直沖個涼都唔敢...

之前做左個幾月走既印姐見佢時就話好鍾意照顧老人家,原來係鍾意照顧D長期訓床的,等佢可以全天候玩電話,黎到我家長期躲廚房玩,我媽唔聽話就黑面發脾氣,話佢就鬧返我話佢以前做的好聽話又可以成日玩電話..我比佢攪到精神崩潰,諗係佢地都驚,如果唔係我媽咁我真係死都唔會請 :(

侯爵府

pylau 發表於 17-8-22 00:43
fptong123 發表於 17-8-21 21:24
既然如此,我會重新再請一個海外的工人重新教。叫做有新希望。差極咪同而 ...

請了工人,才叫現在這個走。

完約的有沒有?妳在那兒請的?有些agent 質素麻麻地。我記得家傭那邊好像有分享過的。(ahc jm的 agent 也試試吧)

妳真的辛苦命。但我始終理解不到,為何工人不幫妳媽洗衣服?

作為大懶蛇的我,我真的不能理解,也不能接受。

保重。

大宅

hker 發表於 17-8-22 00:15
pylau jm好像自費去腦退化的訓練的,那些是不是日間中心?(她自己說清楚d ,我靠估)。
有些人,天生"太太 ...
之前係自費的,果D專門做認知障礙症的中心,好鬼貴,一星期兩日都成三四千,仲要無車接送我自己帶媽去搭巴士..不過最近幾個月申請到服務券,只需幾百元,可以慳返D..

唉...我都應該就快死...我時時都好想快D死...哈哈
但我又唔抵得媽無啖好食,我已好內疚我陪唔到佢,日日係個CAM 睇住佢,有時睇到想喊...

首頁
12345...6

尾頁

跳至