自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

木土土 發表於 17-8-30 22:12
「但有時往往有d野係關大伯事但點解又問c6呢」

咁咪直接叫99搵大伯law,唔關咩長唔長子事!

咁又好難講出口既……

別墅

12312 發表於 17-8-30 18:48
現在無"長兄為父、長嫂為母"喎

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

momonicnic1107 發表於 17-8-30 22:08
樓主幾多歲?竟然仲有呢個觀念咁傳統?
聽你咁講其實你係唔妥你c6大哥同奶奶同住但乜都唔理即,咁又 ...

咁大伯又冇乜野要我地幫……我係覺得99住埋同一間屋既大仔唔搵,淨係識搵我c6啫,況且99叫到都會幫

琥珀宮

michelle071180 發表於 17-8-30 23:05
咁又好難講出口既……

個人選擇,又唔去解決,咁有乜好怨呢!

水晶宮

回覆樓主:

遇到問題,唔一定最大個個出嚟處理,而係有能者出嚟主持大局,印象中羅氏家族之前都係咁,家族生意有問題,靠中間個個仔出嚟解決,能者多勞。

男爵府

家陣冇呢支歌仔唱,有咩事都係大家一齊商量拆掂佢。

男爵府

michelle071180 發表於 17-8-30 18:39
62走左幾年,c6既亞哥好似冇乜責任感咁……屋企有事又唔多理 冇理由作為細佬 ...

樓主,如你真心覺得認同「長兄為父」,
咁62走左之後,你同老公做細嘅,有無好似孝順爸爸咁孝順果個你認為係父的大哥?
有無當正佢係爸爸咁俾足家用佢?節日/轉季有無拜訪及噓寒問暖?
如果你地平時都無認真當大哥「為父」咁看待嘅話,點解屋企有事時,又要求亞大哥負起「為父」的責任呢?

水晶宮

Bu-bie 發表於 17-8-31 00:28
樓主,如你真心覺得認同「長兄為父」,
咁62走左之後,你同老公做細嘅,有無好似孝順爸爸咁孝順果個你認為 ...

你咁講……我只係覺得~你係大哥,有事時可比下意見而唔係乜都唔理等個年老既亞媽去處理咁啫。有時996六神冇主時問佢點睇,佢又冇意見

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

呢個年代,長兄想為父都要人當佢系先得架。

水晶宮

momo06 發表於 17-8-31 00:39
呢個年代,長兄想為父都要人當佢系先得架。

咁又係喎……好似冇人當過佢係

公爵府

回覆樓主:

父母死左就不存在"家"啦?兄弟各自有家庭,父母的原生家庭己不存在啦!每次新年見面拜一次年己足夠了。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

michelle071180 發表於 17-8-30 18:39
62走左幾年,c6既亞哥好似冇乜責任感咁……屋企有事又唔多理 冇理由作為細佬 ...

有冇比家用佢?

伯爵府

2024年龍年勳章

我老公d兄弟都係又懶又cheap… 唔係點做正職,靠哂我老公⋯

男爵府

michelle071180 發表於 17-8-31 00:37
你咁講……我只係覺得~你係大哥,有事時可比下意見而唔係乜都唔理等個年老既亞媽去處理咁啫。有時996六神 ...

但你都話無人會當佢係「父親」,咁點解屋企有事時,又要佢負起「長兄為父」的責任呢?

珍珠宮

15週年勳章

小倩 發表於 17-8-30 18:46
大把家族係咁~
有著數就長兄為父分大份
有鑊就卸俾啲細
我家兩個大又係咁

子爵府

回覆樓主

而家咩年代仲有呢套?出錢做事個陣就長兄為父細佬妹大安旨意唔理,咁長嫂為母應該有家用收囉!
大家平輩乜都平均分最好

子爵府

2018復活節勳章

以前致理明言其實係好有用.開題在於家庭教育方面.自細冇灌輸呢類知識.到大個個陣係唔會識得去做...

水晶宮

Bu-bie 發表於 17-8-31 16:33
但你都話無人會當佢係「父親」,咁點解屋企有事時,又要佢負起「長兄為父」的責任呢?
...

佢平時係屋企好似個租客咁架 食完飯就入房……

宜家男家屋企有d事,99問佢意見又冇反應/冇意見……我覺得作為男家最大果個有d野係要同99分擔下啫……都係算吧喇,男家有事我都唔出聲為妙

水晶宮

大檸樂 發表於 17-8-31 16:59
以前致理明言其實係好有用.開題在於家庭教育方面.自細冇灌輸呢類知識.到大個個陣係唔會識得去做... ...

你講得好啱……男家果邊就係咁既情況

子爵府

我愛Corina 發表於 17-8-31 05:03
有冇比家用佢?

我所識既次次講"長兄為父, 長嫂為母"時通常係想搵著數, 仲想有家用收

首頁

尾頁

跳至