自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Timelessyan111 發表於 17-10-9 21:36
對方搵少過自己,無升職可言
份人hea,冇大志
會考慮一齊嗎?
兩方面睇:一:如果男朋友未結婚你要念佢系唔系你結婚對象
。接受唔到佢甘懶無前途揾唔到錢,你仲可以分手。

二:(我自己個人)結左婚有小朋友,我老公揾得少過我,佢打份工人工都甘上下,上進都無用,打工始終系打工所以我都唔會怪佢,我老公好細心。又好錫小朋友。又會幫手做家務,兩公婆總收入都平衡到日常開支生活,所以都唔會為錢而吵,抱住平常心面對,一家人開開心心就好。總結唔會因為人工問題而離婚!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

無大志安於現狀可以係因為佢有自知之明,知自己咩質地!

無料扮四條,成世都覺得自己懷材不遇嘅男人至係真廢柴!

mcyw888    發表於 17-10-10 14:21

水晶宮

回覆樓主:

我同老公收入差不多,大家都冇咩事業心,但求早收工多d family time, 清茶淡飯,夠用就得。所以是否接受到,視乎你想要點樣嘅生活。

翡翠宮

hui.lai 發表於 17-10-9 21:38
人hea,冇大志已經吾會中意

同意,如果樓主唔介意呢兩點都唔會提問。

大宅

回覆樓主

以下例子給你參考:

1)女同事一出來做野無耐已買樓獨居,男朋友係搵得少過佢,結婚後男搬入女的單位住,女問男攞家用,因家中供樓,水,電,煤.....連洗頭水都女買的,男答:如果你層樓加埋我個名落去就俾家用你。

2)又係女同事一早已買樓獨居,識親新男仔,一俾佢地知女的獨居,就死都要上去又食又拎,勁食我同事屋企的零食飲品,最後,佢揀左結婚的男仔,係每次上佢家都買好多零食同外賣上去一齊分享的。

其實搵得少唔緊要,最緊要唔係cheap佬,乜都奉旨

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

針對 人hea無大志 呢兩樣,唔會一齊

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

份人hea嘅就已經唔會考慮

大宅

回覆樓主:

我冇所謂,但我好懶做家務照顧屋企,呢樣要做好~要錫bb

搵錢,分工合作啫,你投入工作多啲,通常私人時間就少啲。但人工高啲,屋企地位通常又高啲,尤其唔洗受男家氣~

大宅

回覆樓主:

樓主要睇自己性格,我最憎男人以事業為理由成日夜返唔顧家,可以打份hea工,唔好因為做野帶情緒返屋企,事業等我黎

o.s.女權主義者

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

要睇下放乜係重點....
朋友A賺錢多老公幾倍,老公對老婆仔女屋企人都好好,又細心又照顧得個家庭好好,A覺得好幸福。
朋友B賺錢多老公兩倍,老公係消防員,時間多,好盡力照顧家庭,但B成日覺得老公個人好粗心大意,人又廢又唔細心,咁多年都無升職,成日想離婚......

子爵府

回覆樓主

我就一定唔會同呢類人一齊喇

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

我老公就係搵得少過我好多好多又無大志,不過喺照顧我方面一D都唔hea, 屋企嘢全部佢打理,我自己又工作狂,啱啱好,而家生活愉快!
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

珍珠宮

回覆樓主

hea都有唔同睇法,係甘於安定果種,定求其做呑pop懶散先?你用不思進取來形容而唔用腳踏實地,即係你已有取態啦

子爵府

對我黎講,自己不停向前,前男友就安於原地踏步,我覺得開始係溝通唔到,最後分手收場

子爵府

回覆樓主

唔介意揾少錢過自己,但好介意hea同冇上進心既另一半。

水晶宮

jaymima 發表於 17-10-10 01:45
樓主要睇自己性格,我最憎男人以事業為理由成日夜返唔顧家,可以打份hea工,唔好因為做野帶情緒返屋企,事 ...

我都最怕男人以事業為理由,當屋企係酒店。一個家,除了錢,我期望同老公係事事有商有量一齊參與。我寧願佢搵少d錢,多d時間放喺屋企。

珍珠宮

回覆樓主:

對我黎講,佢肯做會諗將來就ok

男爵府

Timelessyan111 發表於 17-10-9 21:36
對方搵少過自己,無升職可言
份人hea,冇大志
會考慮一齊嗎?
搵得少唔係問題, 無大志好有問題

公爵府

我老公婚前搵錢少過我, 又無棲, 個人表面都HEA HEA 地.
不過需然搵錢少過我, 但份糧都叫可以養家.

嫁比佢, 佢份糧比晒我, 又顧家, 不是工作狂, 有時射下波都幾好呵.

男人搵得多過您但無錢過您手, 又代表D咩?
好有上進心, 但無時間理您, 又代表D咩?

最重要搵個養得起頭家, 又對您好就夠了.

水晶宮

回覆樓主

錢唔係問題!最大問題係hea同冇大志,唔鍾意呢d人,一定唔會一齊

首頁

尾頁

跳至