夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

[quote]####a 發表於 18-1-5 22:22
.

子爵府

Thisisbeanie 發表於 18-1-5 22:25
多謝建議,多啲開口讚佢係應該嘅,我都會學習呢一方面。

不過心裏面有諸多不滿,又要扮開心同佢去玩,我 ...

咁要睇係咩不滿
若只是意見不同,我自己可以先放一放低,輕鬆玩吓。咁人生有好多面,同事有意見不合,出去旅行都可客客氣氣玩吓啦!老公點解唔得? 咪唔講住,給play mode, play完先再轉返daily mode.

若深層問題,咁我會約時間同佢傾,好似開會咁,唔會有人打擾,慢慢傾清楚哂佢(包括可鬧交不被打擾的時間空間。有大件事係甚至特登抽半日請假傾)。我自己做法。

大宅

.

子爵府

回覆樓主:

多口講句,睇落佢似乎好多對屋企的意見包括投資,買樓,子女教育,你都ban 哂佢的意見,你覺得你諗的好過佢好多,先不論是否真係你諗的較好較有智慧,掉轉若你建議的好多樣都俾另一半ban又話你唔make sense,咁都會無心機喎。當然我唔知成個big picture,只係就你所寫的片面感覺。講唔啱可忽略。謝謝。

同埋,既然咁多不同,咁就要勉強都找啲同嘅一齊work吓,放大同的東東,否則兩人越行只會越遠

我自己經驗係兩人好唔同的事就分工,每人都有話事權。同的就成日講,例如教仔好多唔同,但鍾意玩的相同,咪集中研究去邊玩為主。兩夫妻一世流流長,總要找出路,我自己想法。夫婦唔係打份工,唔啱就轉工,傾唔掂就炒咗佢。當佢係不可失去的工作伙伴,點都要鑽研出一個可溝通的平台,可協商的辦法。唔得就去輔導,有幫助。佢唔去自己去先,幫到自己思路清晰啲,睇嘢立體返啲。我覺得啫。

子爵府

回覆樓主:

再多口講句,其實有咩仲令你留在呢段關係?

當你諗返你在關係中既動力,或者你會有動力去改善呢段關係。而改變對方基本係無乜可能,能做的,最有效就係改變自己,關係係雙向,當你改到自己,佢亦會隨之然改變。例如你平時係咁,你就做相反試吓,要有人先去變,要唔介意嗰個係自己。唔少夫婦未能找到出路,其中一個原因就係只想對方改變,認為問題在對方身上。其實無話邊個啱哂錯哂(除咗大事大非嗰啲), 兩個都啱都錯,關鍵係邊個放得下而去做主動變嗰個。除非大家的裂痕好深,咁就另一回事。講開又發表吓意見,啱聽先聽。

大宅

anyuser18 發表於 18-1-4 21:27
四年生二個,其實會唔會大家都好累

如果多衝突,有無啲共同一齊能輕鬆的嘢去做,等大家親密返啲先?

「先做好自己,會帶動到對方改變。」你呢句好好,我會記住。

大宅

anyuser18 發表於 18-1-5 22:49

多口講句,睇落佢似乎好多對屋企的意見包括投資,買樓,子女 ...

「我自己經驗係兩人好唔同的事就分工,每人都有話事權。同的就成日講」多謝你嘅分享,我之前冇諗過咁樣做。我會試下呢個方法。

我自己都知我係百彈齋主,我今年比自己的目標係唔啱聽最多唔出聲,不要反駁。希望做到。要先變好(啲)才去要求佢

大宅

anyuser18 發表於 18-1-5 22:32
咁要睇係咩不滿
若只是意見不同,我自己可以先放一放低,輕鬆玩吓。咁人生有好多面,同事有意見不合,出去 ...

我以往認為對住最親嘅人應該坦白,不應做作,有心事要講出來,人老左才知,咁係行唔通。

大宅

回覆樓主:

其實男人同細路冇分別,有時要支持佢,要放手,俾佢哋自由做自己想做嘅嘢。佢就會變得快樂,有你意想不到嘅效果。祝你幸福!

子爵府

回覆樓主:

想提一提你,愛,其實是一個決定。
婚姻是決定愛對方一生,而唔單單結婚當個moment好愛對方。

其實,當你決定以「愛呢個人」為你的終身任務的時候,好多不肯、不情願的感覺都會消去。 其實,我地對仔女都係呢一種帶有行動的愛,無論小孩懂不懂回應你的愛,你都會繼續去愛他們,為他們好。如果使用的手段叫他們反感不接受,你會嘗試改變你的手法去迎合他們。你會想同他們溝通,又會想辦法讓他們願意同你溝通... ....其實所有以上事情,你都可以做在你老公身上,我相信關係一定有改善。只是好多時候,我們顧住了自身的感受,多過愛的行動的執行。明知「點點做」會有效果,但係因為自己不開心、不情願就無去做。 有時候,仔女都或許會講左啲傷害你的說話,但係做父母的永不會考慮放棄呢段關係;可是當事情應用在伴侶身上,就會覺得要保護自己,輕言放棄。

信仰幫助了我,天父爸爸對世人的愛就是如此。因為我們有神的樣式,所以我信我們可以好似父神愛世人般去愛人,問題只是在於你信唔信你做得到。

負面的感覺可以好具破壞性,而且影響行動。我會好留意,負面的情緒只會推你到一個位,做出不理性的決定。 如果個腦空白,千祈唔好比自己亂諗野,有時自己諗既野未必真,有時呢啲思緒會講左你老公壞話,唔好估估下,有咩想知直接問,你會發現自己諗差左對方。
有時間,就叫自己思考下以下經文。

愛是恆久忍耐;又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂, 不做害羞的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡, 不喜歡不義,只喜歡真理; 凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。 愛是永不止息。
哥林多前書 13:4‭-‬8

我曾經都行過呢條路,希望幫到你。祝福你。

大宅

joetreemo 發表於 18-1-6 10:20
想提一提你,愛,其實是一個決定。
婚姻是決定愛對方一生,而唔單單結婚當個moment好愛對方。

你講得真係好好。
我同先生既關係,其實同樓主非常相似。
睇完你對樓主啲回應,被你點醒左,諗法被你改變。
好多謝好欣賞你咁有心打咁大篇回覆。

洋房

我情況都同你差唔多,老婆生完第一個已經開始淡,再生多個就仲淡,再加上無乜夫妻生活,情況更加嚴重咗,相對已經無乜嘢講,兩人中間只得仔女

子爵府

回覆 Thisisbeanie 的帖子

夫妻之間是真需要坦誠共對,但是在這樣做之前要先學懂如何由對方角度去想事情。
你們夫妻之間隨著兩個孩子的出世矛盾漸大,
大家都各有自己的看法,
女人一向一有甚麼都想即時說出來,
而男人則是很多時口裡就算答應認同但內心卻有著計算,
把所有的不滿都放在心上數算著。
其實夫妻關係走到現在如冰凍關係實在是兩個人不正視問題所致。

有沒有發現情況越來越不好?
你自己放下丈夫孩子和朋友出去旅行,
但又沒有想過其實可以一家人出去散散心?
夫妻的關係修補應是雙方共同努力的,
當你們之間的感情變淡,
以往你們曾經不覺得的問題或缺點都會被無限放大,
這就是變成了你們每次在遇到事情要去商量時變成了各執一詞,
互不相讓,甚至下一次覺得不如自己做完就算。
想想在這樣的氣氛下,
你丈夫又怎會想留在家裡呢?

先由自己這個部份開始做起,
婚姻關係是需要用心去經營的,
任由一切如現在的生活著,
你和丈夫和孩子都不會開心,
原本你和他組織家庭是因為愛著對方,
想和對方一起生活而結婚,
他當時怎樣吸引到你?
你當時怎樣吸引到他?

要把冰凍了的關係重新回溫,
是需要時間,
也需要兩個人一起努力,
試試先由自己開始做起,
你應該改變的是甚麼?
再去和他說你希望他作出的改變是甚麼?
爭執和不冋的看法是正常的,
但是核心的問題是你們都想孩子好、這個家好,
有不同的看法可以先寫下大家的意見,
再去分析各自的好和壞,
再去找出最好的方案,
這是對對方的尊重,
也是可以做到伴侶之間應該互諒互讓!
mc <()>

男爵府

Thisisbeanie 發表於 17-12-30 22:54
結咗婚四年幾,生咗兩件。呢一年覺得同老公感情好淡,完全冇心機維繫。放假都只係湊仔,佢湊大仔我湊細仔, ...

揍小朋友,管教小朋友和處理小朋友學業問題,許多時都令夫妻之間產生巨大磨擦,大家為了小朋友好,堅持己見,各不相讓,嚴重影響了夫妻關係。

加上雙方都將生活重點放在小朋友上,生活一切只圍繞著小朋友,而忽略了配偶的需要,導致雙方對婚姻感到失望。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

洋房

打扮下自己 令自己更吸引

珍珠宮

回覆樓主:

其實你地成日教放低小朋友,出去2人世界,問題係得返兩個人時真係冇野好講,一齊都唔知有乜意義

大宅

多謝大家嘅提醒,我呢排盡量個人正面啲,唔駁嘴,我覺得同老公關係好咗d。加上佢有個朋友就嚟離婚,引發佢有啲危機意識,佢又主動約咗我去拍一兩次拖,我覺得我哋關係有改善。雖然深層次嘅問題係完全冇處理到,但我諗而家都算係有進步,希望關係好啲,啲問題容易傾啲。

各位同路巴打絲打,希望你哋嘅關係都有進展。 

伯爵府

joeyjoeywong 發表於 17-12-31 03:01
一個人好努力維繫又有咩用 我都已經無咁好心機

係呀,如果佢唔付出,咁冇意思

首頁

尾頁

跳至